Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki beton komórkowy wybrać ytong czy tańszy ? P+W czy gładkie ?

kamil2k3

Recommended Posts

Witam, mam mały dylemat odnośnie zakupu materiału na ściany nośne budynku.

Prosty projekt bo Z7 ściana i tak będzie ocieplona styropianem 20cm grafit więc izolacyjność cieplna bloczka nie jest tak istotna.

Gęstość ma być 600 (zgodnie z projektem)

1) Zasadnicze pytanie to czy warto brać ytonga czy szukać tańszych producentów jak H+H czy SOLBET poza zachowaniem wymiarów czymś to się jeszcze różni ?

Osoby które budowały jakiego producenta polecacie ?

2) Skoro i tak ocieplam styropianem czy warto brać pióro i wpust czy lepiej gładką i kłaść klej jako spoinę pionową ?

Chciałbym budować na klej czasu będziemy mieli sporo więc dodatkowej pracy przy nakładaniu pionowej spoiny nie liczę ewentualne nierówności też starło by się tarką.

Jak wygląda wasze doświadczenie z tymi materiałami co polecacie ?

Ja miałem budować z betonu komórkowego ponieważ pojęcia o murowaniu nie miałem a budowałem sam miałem na klej miałem nadzieję , że będzie łatwiej . Ostatecznie wymurowałem dom z Termotona 25PW . Ściany działowe na dole karton gips na górze z komórkowego 12cm i według mojej oceny jestem zadowolony że nie budowałem domu z betonu komórkowego . Nie szło mi to jak na filmikach kalibracja wcale nie taka mega cena też . Jedyny plus to taki że położyłem pacą tynk gipsowy i na to gładzgipsowa i gotowe. Ale ogólnie sporo się na wkurzałem błędów nie wybacza no i kalibracja nie najlepsza . a miałem bloczki z dwóch firm więc miałem porównanie. czyli tańszy bo i tak kalibracji super bym się nie spodziewał Edytowane przez kamihi

No właśnie są 2 tezy jedena że to marketing druga to taka że lepiej wymiar trzyma , ale przejechać tarką co warstwę to też nie taka znowu wielka robota tym bardziej jak się nie spieszy.

Solbet nie dość że tańszy to wyższy o 5 cm czyli trochę więcej m2 z palety zawsze.

A jak z pióro wpust warto brać takie czy normalnie kłaść pionową spoinę z kleju na gładkich ?

Gość Arturo72

Wg mnie weź solbet bez p-w czyli i na spoinę pionową.

Nie dość,że tanszy to i spokojniej będziesz spał :)

Mam silikat na p-w,nie mam zastrzeżeń ale własnie dla spokojnego snu wybierz klajstrowanie pionowej spoiny ;)

Solbet 600 zbył moim faworytem bo też chciałem stawiac z BK ;)

Edytowane przez Arturo72

Nie szło mi to jak na filmikach kalibracja wcale nie taka mega cena też . Jedyny plus to taki że położyłem pacą tynk gipsowy i na to gładzgipsowa i gotowe. Ale ogólnie sporo się na wkurzałem błędów nie wybacza no i kalibracja nie najlepsza . a miałem bloczki z dwóch firm więc miałem porównanie. czyli tańszy bo i tak kalibracji super bym się nie spodziewał

Pierwszy raz budowałem z BK (Solbet) na klej, garaż 70 m2 i też dom będe stawiał z Solbetu. Ściany idą ekspresowo, ale poziomica i tarka do wyrównywania musi być cały czas pod ręką. Kładłem warstwę pod sznurek, później kontrola poziomicą i ewentualne wyrównywanie tarką i do przodu. Ściany pod gładź, nie trzeba tynkować. Bloczki bez spoin pionowych (P/W), ale dodatkowo uzupełniałem betonem dziury (uchwyty), zawsze to troche wzmocni scianę i nie będzie niespodzianki przy wierceniu, że trafi się w dziurę po uchwycie.

Edytowane przez sylwekr

Jednogłośnie wskazujecie na solbet w takim razie chyba jednak na niego się zdecyduję tańszy bloczek i nieco większy.

Oczywiście poziomica i tarka niezbędna wiadomo.

Zobaczę jaka różnica cenowa P+W i gładkich jak nie będzie znacząca to może i te P+W wezmę.

Zaklejałeś otwory ale czym klejem ? czy dodatkowo poza klejem robiłeś zaprawę do zaklejania otworów ? no i jak umieszczałeś bloczek z zaklejonym otworem?

.

Zaklejałeś otwory ale czym klejem ? czy dodatkowo poza klejem robiłeś zaprawę do zaklejania otworów ? no i jak umieszczałeś bloczek z zaklejonym otworem?

Kolega napisał że zaklejał betonem.

U mnie murarz miał zawsze dwie zaprawy urobione, klej i druga cementowa, bloczki były klejone w fudze poziomej, i kleił piony. Jak wykleił kilka szedł i uzupełniał otwory po uchwytach zaprawą. Czyli jak brał bloczek był w uchwycie czysty.

• 1 month później...
To i ja się dorzucę, przez ostatnie prawie 1,5 roku pracowałem w firmie budowlanej, srednio stawiamy 7 domów w roku z czego 2 pod klucz. Budowaliśmy z róznych materiałów: H+H, Osława, Ytong 40 i 24, Solbet, Ceramika. Zaleznie od tego co miał inwestor i co chcial. Jedno co mogę powiedzieć: H+H to szmira, nie trzyma wymiarów, co trzeci bloczek ukruszony a nawet rozłamany, bardzo duzo odrzutów, Osława jeszcze gorsza, Solbet nie była taki zły ale nierówny w wysokości, bardzo dużo szlifowania poziomo, Ceramika rewelacyjna, ale z komórkowego to tylko Ytong, i nie jest to Panie Yendrek marketing - bloczki bardzo dobre wymiarowo, szlifowanie to kosmetyka, ubytków praktycznie brak (zajrzyj do mojego Z183 - zobacz jak wygladają ściany po wymurowaniu). Dlaczego ta wymiarowośc taka ważna. Jak murowaliśmy to licowaliśmy ściany zawsze do wewnątrz - tynkarzom łatwiej wtedy kłaść tynki, ciensza warstwa idzie itd. Nierówności na zewnatrz bo to przykryje styropian. Oczywiście przy 40cm ytongu odwrotnie. Ale pamiętam taką budowę i bloczki z H+H - sćiana była zlicowana od wewnatrz a na zewnatrz wygladało to jakby ktoś bloczki powciskał bo różnice w szerokosci dochodziły do 1cm jedne mialy 24, inne 25. Nawet do styropianu to jest tragedia. I co pan na to panie Ekspercie?

To i ja się dorzucę, przez ostatnie prawie 1,5 roku pracowałem w firmie budowlanej, srednio stawiamy 7 domów w roku z czego 2 pod klucz. Budowaliśmy z róznych materiałów: H+H, Osława, Ytong 40 i 24, Solbet, Ceramika. Zaleznie od tego co miał inwestor i co chcial. Jedno co mogę powiedzieć: H+H to szmira, nie trzyma wymiarów, co trzeci bloczek ukruszony a nawet rozłamany, bardzo duzo odrzutów, Osława jeszcze gorsza, Solbet nie była taki zły ale nierówny w wysokości, bardzo dużo szlifowania poziomo, Ceramika rewelacyjna, ale z komórkowego to tylko Ytong, i nie jest to Panie Yendrek marketing - bloczki bardzo dobre wymiarowo, szlifowanie to kosmetyka, ubytków praktycznie brak (zajrzyj do mojego Z183 - zobacz jak wygladają ściany po wymurowaniu). Dlaczego ta wymiarowośc taka ważna. Jak murowaliśmy to licowaliśmy ściany zawsze do wewnątrz - tynkarzom łatwiej wtedy kłaść tynki, ciensza warstwa idzie itd. Nierówności na zewnatrz bo to przykryje styropian. Oczywiście przy 40cm ytongu odwrotnie. Ale pamiętam taką budowę i bloczki z H+H - sćiana była zlicowana od wewnatrz a na zewnatrz wygladało to jakby ktoś bloczki powciskał bo różnice w szerokosci dochodziły do 1cm jedne mialy 24, inne 25. Nawet do styropianu to jest tragedia. I co pan na to panie Ekspercie?

Z ciekawości spytam z którego zakładu H+H miał Pan bloczki na budowie?

I drugie pytanie: jakiej kategorii wymiarowej były to bloczki: GPLM, TLMA czy TLMB?

Jak wiadomo dokładności wymiarowe bloczków są uzależnione od kategorii wymiarowej i mogą sięgać (dla GPLM) różnic na szerokości +- 3 mm.

Pozdrawiam

Panie Ekspercie H+H, santosz pisze o rozbieżności wymiarów 10mm między bloczkami, nie 3mm!

Może powstała jakaś nowa kategoria wymiarowa, a pan Panie Ekspercie nic nie wie o tym;).

Witam,

+- 3mm może dać w skrajnym przypadku różnicę szerokości 6 mm.

Jeśli różnice były większe byłby to produkt niezgodny z wymaganiami normowymi. I nie miałby prawa wyjechać z fabryki do klienta.

U mnie w lokalnym składzie można kupić H+H w 2 opcjach 1 i 2 gatunek. Ten drugi gatunek sprzedawany jest tylko na całe palety bez możliwości rozpakowania itp. W tym tzw "drugim gatunku" są bloczki wyszczerbione, pęknięte nietrzymające wymiarów (i nie są zapakowane w folii z logo H+H). Może Santosz miałeś do czynienia z takim materiałem. Sąsiad stawiał dom, zaczynał z Solbetu, a po konflikcie z dostawcą kończył budowę z H+H od innego dostawcy, pytałem go o jakość i mówi że murarze pozytywnie oceniają zarówno Solbet jak i H+H Edytowane przez sylwekr

Wg mnie weź solbet bez p-w czyli i na spoinę pionową.

Nie dość,że tanszy to i spokojniej będziesz spał :)

Mam silikat na p-w,nie mam zastrzeżeń ale własnie dla spokojnego snu wybierz klajstrowanie pionowej spoiny ;)

Solbet 600 zbył moim faworytem bo też chciałem stawiac z BK ;)

Arturo, a dlaczego na spoine pionową, a nie P+W?

Ogólnie to na dniach chyba będę kupował bloczki dostałem ytonga za 6.80 sztuka w tym vat i dowóz HDS

Do tego z kuponem na paletę za 1 zł cena wyjdzie 6,6szt, za 22 palety.

Solbet wyliczyli mi na 7,30 z tym że wiadomo 4 cm wyższy jednak stwierdziłem za namową kilku osób że te 400zł różnicy a jednak sprawdzony materiał to może nie ma co oszczędzać cóż marketing czyni cuda słyszałem, że solbet nie jest tak ciepły że ma więcej chemii podczas wytwarzania ogólnie nigdzie w necie takich info nie znalazłem ale na składach tak wmawiają.

Prawda czy nie wyszło, że cena ytonga mnie zadowoli i na dniach chcę odwiedzić hurtownie do tego dogadałem się że zostawią to u siebie do wiosny czyli aż będę potrzebował.

Edytowane przez kamil2k3