Kapitan_ 27.11.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Witam. Chciałem prosić o radę w kwestii docieplenia/wyciszenia stropu w starym domu (rok budowy 1912)Stan na dzień dzisiejszy - strop na belkach stalowych w kształcie podwójnego T. Odległości między belkami ok 90cm. Między belkami wylana była zaprawa cementowo wapienna z pokruszonymi kawałkami cegieł. Całość została usunięta. Pozostały tylko jedna, może dwie warstwy cegieł. Od cegieł do wysokości belki mam ok 5-6cm wolnego miejsca. Ponad poziomem belek mam jeszcze parę centymetrów na położenie ogrzewania podłogowego i wylewkę.Chciałbym w miarę możliwości- dobrze wyciszyć strop (docieplenie ma drugorzędne znaczenie)- wzmocnić strop nie przeciążając go za bardzo (myślałem o wylewce anhydrytowej). Niestety nie bardzo wiem, jakich materiałów w takim przypadku użyć, aby strop wyciszyć (zagospodarowanie przestrzeni między belkami) i móc spokojnie na nim położyć ogrzewanie. Rurki zamierzam układać na gotowych wytłoczkach styropianowych... Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 28.11.2015 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Do wypełnienia przestrzeni między belkami zastosuj styrobeton - mieszanka granulatu z cementem i wodą lub mieszanki perlitu z cementem i wodą.Rola termoizolacyjna pod płytą grzewczą jest istotna, aby odpowiednio skierować strumień ciepła. Poza tym masz dobry plan. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian Przybylski 18.12.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Witam, z doświadczenia wiem co nieco o izolacyjności akustycznej. Jeśli skorzystasz z powyższej rady "Parkietu" i wypełnisz przestrzeń proponowaną mieszanką, uzyskasz płaską i twardą powierzchnię. Aby odizolować dół od dźwięków uderzeniowych (kroków, szurania mebli, upadania przedmiotów), wykorzystaj maty do izolacji akustycznej pod wylewki. Masz ku temu sposobność. W połączeniu z faktem że chcesz wykonać wylewkę, ale nie masz zbyt dużo miejsca nad metalowymi dwuteownikami, sugeruję na płaską i twardą powierzchnię rozwinąć maty akustyczne pod wylewkę typu Grei lup Upgrei (5-8 mm), na to wytłoczki styropianowe, rurki i wylewka. Pamiętaj o izolacji obwiedniowej (żeby wylewka nie stykała się bezpośrednio ze ścianami). Jeśli dodatkowo chcesz dobezpieczyć się od przechodzenia w obie strony dźwięków powietrznych (mowy, muzyki, dźwięku TV/radia, itd.) pod ww. maty dołóż panele izolujące typu Mustwall (1 lub 2 cm grubości). Pozdrawiam serdecznieSebastian Przybylski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts