Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop w starym domu - wyciszenie + ogrzewanie podłogowe

Kapitan_

Recommended Posts

Witam. Chciałem prosić o radę w kwestii docieplenia/wyciszenia stropu w starym domu (rok budowy 1912)

Stan na dzień dzisiejszy - strop na belkach stalowych w kształcie podwójnego T. Odległości między belkami ok 90cm.

Między belkami wylana była zaprawa cementowo wapienna z pokruszonymi kawałkami cegieł. Całość została usunięta. Pozostały tylko jedna, może dwie warstwy cegieł.

Od cegieł do wysokości belki mam ok 5-6cm wolnego miejsca. Ponad poziomem belek mam jeszcze parę centymetrów na położenie ogrzewania podłogowego i wylewkę.

Chciałbym w miarę możliwości

- dobrze wyciszyć strop (docieplenie ma drugorzędne znaczenie)

- wzmocnić strop nie przeciążając go za bardzo (myślałem o wylewce anhydrytowej).

Niestety nie bardzo wiem, jakich materiałów w takim przypadku użyć, aby strop wyciszyć (zagospodarowanie przestrzeni między belkami) i móc spokojnie na nim położyć ogrzewanie. Rurki zamierzam układać na gotowych wytłoczkach styropianowych... Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

• 3 weeks później...

Witam,

z doświadczenia wiem co nieco o izolacyjności akustycznej. Jeśli skorzystasz z powyższej rady "Parkietu" i wypełnisz przestrzeń proponowaną mieszanką, uzyskasz płaską i twardą powierzchnię.

Aby odizolować dół od dźwięków uderzeniowych (kroków, szurania mebli, upadania przedmiotów), wykorzystaj maty do izolacji akustycznej pod wylewki. Masz ku temu sposobność. W połączeniu z faktem że chcesz wykonać wylewkę, ale nie masz zbyt dużo miejsca nad metalowymi dwuteownikami, sugeruję na płaską i twardą powierzchnię rozwinąć maty akustyczne pod wylewkę typu Grei lup Upgrei (5-8 mm), na to wytłoczki styropianowe, rurki i wylewka. Pamiętaj o izolacji obwiedniowej (żeby wylewka nie stykała się bezpośrednio ze ścianami).

Jeśli dodatkowo chcesz dobezpieczyć się od przechodzenia w obie strony dźwięków powietrznych (mowy, muzyki, dźwięku TV/radia, itd.) pod ww. maty dołóż panele izolujące typu Mustwall (1 lub 2 cm grubości).

Pozdrawiam serdecznie

Sebastian Przybylski