Kapitan_ 27.11.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Witam. Chciałem prosić o radę w kwestii docieplenia/wyciszenia stropu w starym domu (rok budowy 1912)Stan na dzień dzisiejszy - strop na belkach stalowych w kształcie podwójnego T. Odległości między belkami ok 90cm. Między belkami wylana była zaprawa cementowo wapienna z pokruszonymi kawałkami cegieł. Całość została usunięta. Pozostały tylko jedna, może dwie warstwy cegieł. Od cegieł do wysokości belki mam ok 5-6cm wolnego miejsca. Ponad poziomem belek mam jeszcze parę centymetrów na położenie ogrzewania podłogowego i wylewkę.Chciałbym w miarę możliwości- dobrze wyciszyć strop (docieplenie ma drugorzędne znaczenie)- wzmocnić strop nie przeciążając go za bardzo (myślałem o wylewce anhydrytowej). Niestety nie bardzo wiem, jakich materiałów w takim przypadku użyć, aby strop wyciszyć (zagospodarowanie przestrzeni między belkami) i móc spokojnie na nim położyć ogrzewanie. Rurki zamierzam układać na gotowych wytłoczkach styropianowych... Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/206212-strop-w-starym-domu-wyciszenie-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 28.11.2015 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Do wypełnienia przestrzeni między belkami zastosuj styrobeton - mieszanka granulatu z cementem i wodą lub mieszanki perlitu z cementem i wodą.Rola termoizolacyjna pod płytą grzewczą jest istotna, aby odpowiednio skierować strumień ciepła. Poza tym masz dobry plan. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/206212-strop-w-starym-domu-wyciszenie-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe/#findComment-6972322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian Przybylski 18.12.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Witam, z doświadczenia wiem co nieco o izolacyjności akustycznej. Jeśli skorzystasz z powyższej rady "Parkietu" i wypełnisz przestrzeń proponowaną mieszanką, uzyskasz płaską i twardą powierzchnię. Aby odizolować dół od dźwięków uderzeniowych (kroków, szurania mebli, upadania przedmiotów), wykorzystaj maty do izolacji akustycznej pod wylewki. Masz ku temu sposobność. W połączeniu z faktem że chcesz wykonać wylewkę, ale nie masz zbyt dużo miejsca nad metalowymi dwuteownikami, sugeruję na płaską i twardą powierzchnię rozwinąć maty akustyczne pod wylewkę typu Grei lup Upgrei (5-8 mm), na to wytłoczki styropianowe, rurki i wylewka. Pamiętaj o izolacji obwiedniowej (żeby wylewka nie stykała się bezpośrednio ze ścianami). Jeśli dodatkowo chcesz dobezpieczyć się od przechodzenia w obie strony dźwięków powietrznych (mowy, muzyki, dźwięku TV/radia, itd.) pod ww. maty dołóż panele izolujące typu Mustwall (1 lub 2 cm grubości). Pozdrawiam serdecznieSebastian Przybylski Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/206212-strop-w-starym-domu-wyciszenie-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe/#findComment-6989433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts