Baka890 01.12.2015 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 no u mnie glownie w domu stal fi 16 byla po zmianie stropu na terive..i mocno zwiekszona ilosc...z tego co patrzylem to wszedzie podwojona ilosc pretow(w stosunku do projektu kupionego ale ze stropem lanym)..az mnie zdziwilo ze zmiana stropu tak mocno wplynie na to ale w koncu to nie ja sie na tym znam tylko konstruktor. Jajmar a jak ty myslisz?takie 7x fi 12 to raczej standart czy jednak troche malo jak na slup w domu jednorodzinnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.12.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 7fi 12 to nie jest standard ze względu na cyfrę 7, dla słupów kwadratowych standard to 4#12 lub 4#16, a potem 8#12 lub 8#16 - taki układ wynika z symetrii, skąd u Ciebie 7 nie wiem. Mam u siebie zamiast jednej ściany 4 słupy na długości 10m czyli co 2,5 zbrojone są 4#16 ze sporym zapasem - sam to liczyłem. W moim przypadku 4#12 wychodziły na styk. Masz odpowiedź projektantki wiec już zamknij temat w sensie martwienia się o to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baka890 01.12.2015 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 tak tez zrobie dzieki za wszystkie odpowiedzi.temat do zamkniecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 02.12.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Dzis dostałem odpowiedz od konstruktorki ze slup przeliczyla i przenosi on TYLKO obciazenian sciskajace.a w malym stopniu zginajace wiec nie trzeba go wzmacniac.wiec chyba nie bede swirowal i nic dodawal tylko zostawie tak jak jest.dzieki To bardzo pokrętne stwierdzenie. Pytanie do konstruktorki brzmi: Czy słup w obecnym kształcie (beton jaki jest i zmniejszona ilość zbrojenia) przenosi obciążenia, które w słupie mogą wystąpić w czasie użytkowania??? Ciebie nie interesuje ile tam jest ściskania, a ile zginania. I jeszcze jedno - opinię powinieneś mieć na piśmie - za którą oczywiście musisz co nieco zapłacić. Czy przerzucisz ten koszt na kierownika czy nie to już inna kwestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baka890 02.12.2015 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 dokladnie mam napisane, przeliczylam te slupy.Przy zastosowaniu pretow fi 12 lupy jeszcze wytrzymuja. nie potrzeba ich wzmacniac. Mam to na mailu z adresu biura projektowego i podpisem. takie cos chyba powinno wystarczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 02.12.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Jeżeli wszystko jasno jest opisane i nie ma "dziur" logicznych, np. część spraw była omawiana telefonicznie to pewnie wystarczy. Jeżeli jednak płaciłeś za tą opinię - poradę to powinieneś dostać jakiś kawałek kartki z podpisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts