Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za słabo zazbrojony słup co robic?Pomocy:(

Recommended Posts

no u mnie glownie w domu stal fi 16 byla po zmianie stropu na terive..i mocno zwiekszona ilosc...z tego co patrzylem to wszedzie podwojona ilosc pretow(w stosunku do projektu kupionego ale ze stropem lanym)..az mnie zdziwilo ze zmiana stropu tak mocno wplynie na to ale w koncu to nie ja sie na tym znam tylko konstruktor. Jajmar a jak ty myslisz?takie 7x fi 12 to raczej standart czy jednak troche malo jak na slup w domu jednorodzinnym?

7fi 12 to nie jest standard ze względu na cyfrę 7, dla słupów kwadratowych standard to 4#12 lub 4#16, a potem 8#12 lub 8#16 - taki układ wynika z symetrii, skąd u Ciebie 7 nie wiem. Mam u siebie zamiast jednej ściany 4 słupy na długości 10m czyli co 2,5 zbrojone są 4#16 ze sporym zapasem - sam to liczyłem. W moim przypadku 4#12 wychodziły na styk. Masz odpowiedź projektantki wiec już zamknij temat w sensie martwienia się o to.

Dzis dostałem odpowiedz od konstruktorki ze slup przeliczyla i przenosi on TYLKO obciazenian sciskajace.a w malym stopniu zginajace wiec nie trzeba go wzmacniac.wiec chyba nie bede swirowal i nic dodawal tylko zostawie tak jak jest.dzieki

To bardzo pokrętne stwierdzenie. Pytanie do konstruktorki brzmi: Czy słup w obecnym kształcie (beton jaki jest i zmniejszona ilość zbrojenia) przenosi obciążenia, które w słupie mogą wystąpić w czasie użytkowania??? Ciebie nie interesuje ile tam jest ściskania, a ile zginania. I jeszcze jedno - opinię powinieneś mieć na piśmie - za którą oczywiście musisz co nieco zapłacić. Czy przerzucisz ten koszt na kierownika czy nie to już inna kwestia.