nuxe 28.11.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 (edytowane) Dogrywamy nasz projekt budowlany i optymalizujemy co tam jeszcze wpadnie nam w oko. No i dziś padło na okna. Na parterze chcemy mieć duże okna - wysokość 220 cm i szerokość 130 cm. Odległość parapetu od podłogi to 60 cm. Z racji tego, że pomieszczenia mają wysokość 295cm, to górna krawędź otworu okiennego jest w odległości 15 cm od sufitu. Właściwie to jest w porządku, bo sztukateria przy suficie będzie mogła zamaskować karnisze. Jednak zaczęłam się zastanawiać czy nie zostawić sobie możliwości zamontowania listwy wokół okna lub korony (zdjęcia w załączeniu). Nigdy nie wiadomo co mi się spodoba jak już będziemy mieli za sobą budowę domu... A u Was ile miejsca nad oknem zostało na firanki/ karnisze? Edytowane 29 Listopada 2015 przez nuxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.11.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Ja mam 220 bo jeszcze dochodzi roleta. (wysokość pomieszczeń 270). W kuchni łazience sufi podwieszany i wysokość 255. Jednak gdybym robił jeszcze raz to bym zrobił 230cm bo konstrukcyjnie dało by radę. Wysokość okien tarasowych = wysokość okien "zwykłych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 25.02.2016 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 (edytowane) Ostatecznie zmieniliśmy wysokość okna z 220 na 210 cm i tym samym na zamontowanie firanek będę miała teraz nie 15cm a 25cm. Wysokość pomieszczeń na parterze pozostała bez zmian - 295 cm. Edytowane 25 Lutego 2016 przez nuxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 25.02.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Pamiętaj, że zostawiając 15cm musisz mieć na uwadze otwieranie okna. Sztukateria nie może "przysłaniać" okna, bo go nie otworzysz. A oczywiście jak dojdą podwieszane sufity, karnisze, listwy maskujące, to może zabraknąć tych cm... Ja w projektach przeważnie widzę 30-40cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 25.02.2016 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Czyli dobrze zrobiłam obniżając okna. Te 25cm to jest dobry bufor bezpieczeństwa. Wprawdzie nie planuję żadnych sufitów podwieszanych ale za to pewnie poszaleję z listwami przy suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 25.02.2016 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 To sprawdź sobie najpierw jakie listwy Ci się podobają, jakie są ich szerokości, żeby mieć pewność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts