Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile wam zjada PC w takie dni jak teraz ?

saddamus

Recommended Posts

Post nr.11,

Panas dla każdej swojej pompy dostarcza taką charakterystykę,w każdej instrukcji obsługi,każdego rodzaju jest taka tabelka.

Akurat ta dotyczy mojego typu pompy.

Jeśli ktoś nie potrafi czytać to niech to zostawi dla siebie...

Zatem jeszcze raz asolt i obserwator skoro macie problemy:

[ATTACH=CONFIG]339134[/ATTACH]

Coś jeszcze w temacie asolt i obserwator ?

asolt,jeśli tak zaręczasz wszystkim to biada im ;)

Podaj jeszcze charakterystyki dla róznych obciązen, przykładowo 20,30,40% itd do 100%.

To nie jest pompa on-off. Tak przy okazji podaj moce min dla róznych modeli Panasonica

Wytłumacz o co chodzi z tą biedą tym którym tłumaczę, wiadomym jest ze COP przy mocy maks. interesuje mnie dla wyzszych temp tylko dla cwu bo obciązenie cieplne budynku wtedy jest duzo mniejsze od maksymalnego, zaczyna to miec znaczenie dla bardzo niskich temperatur. A one występują rzadko, srednia temp zimy to ok 0 oC (dla wiekszosci lokalizacji) czyli obciązenie cieplne bedzie w granicach ok 50% projektowego obciązenia cieplnego budynku. Podaj COP dla tych 50%

Edytowane przez asolt

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Podaj jeszcze charakterystyki dla róznych obciązen, przykładowo 20,30,40% itd do 100%.

To nie jest pompa on-off. Tak przy okazji podaj moce min dla róznych modeli Panasonica

Chyba już przesiąkłeś kotłami na paliwo stałe :D

Normalnym jest,jakbyś asolt nie wiedział,to odwrotnie niż w przypadku kotłów na paliwo stałe praca z mniejszym obciążeniem w przypadku pompy ciepła skutkuje niższym zużyciem energii :)

Tu masz podany maksymalny pobór prądu przy maksymalnym obciążeniu a twierdzisz,że producent coś zaniża...

Twierdzisz inaczej sprzedawco kotłów na paliwo stałe od niedawna ?

Tak moze jest w przypadku P/W... :D

Bo ci sami producenci dla swoich PC P/P grubo zanizaja dane....

Tam to COP 12-20 sie wacha ale nie podaja tego nigdzie....

Spisek cieplownikow .... W tej samej firmie :D

Chyba masz rację, pompy P-P rządzą sie innym prawami, co wykrył na geniusz, tak czy inaczej producenci nie podają wszystkiego.

Chyba już przesiąkłeś kotłami na paliwo stałe :D

Normalnym jest,jakbyś asolt nie wiedział,to odwrotnie niż w przypadku kotłów na paliwo stałe praca z mniejszym obciążeniem w przypadku pompy ciepła skutkuje niższym zużyciem energii :)

Tu masz podany maksymalny pobór prądu przy maksymalnym obciążeniu a twierdzisz,że producent coś zaniża...

Twierdzisz inaczej sprzedawco kotłów na paliwo stałe od niedawna ?

Podaj charakterystykę dla róznych obciązeń, którą oficjalnie podaje producent, nie baw sie w TB (bo on cos tam mierzy), to nie jest zaleznosc wprost proporcjonalna

Komu sprzedałem kocioł, nie przypominam sobie aby sie tym zajmował, podaj przykład, czy w oszczerstwach chcesz pokonac Liwka?, ostrzegam to bedzie trudne.

Gość Arturo72

A tutaj masz charakterystykę Atlantica TRI11:

Bez tytułu22.jpg

Podaj charakterystykę dla róznych obciązeń, którą oficjalnie podaje producent,

Ciebie też zapytam,jaja sobie robisz ?

Masz podane przez producenta maksymalne dane,przy maksymalnym obciążeniu a producenta nie interesuje w jakim domu będzie pracowała dana pompa i z jakim obciążeniem czy 20% czy 80% i przez jaki czas.

Masz podane maksymalne zużycie jakie będzie generowała pompa,nie jarzysz ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Dla róznych obciązen, nie rozumiesz o co proszę?

Przy prazy z 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 i tak do 100% ?

Jaja sobie robisz sprzedawco kotłów na ekogroszek pewnej firmy ?

Masz podane przez producenta maksymalne dane,przy maksymalnym obciążeniu a producenta nie interesuje w jakim domu będzie pracowała dana pompa i z jakim obciążeniem czy 20% czy 80% i przez jaki czas.

Masz podane maksymalne zużycie jakie będzie generowała pompa,nie jarzysz ?

Działają juz prototypy RBR 8 kW (wersje przedsprzedazowe)...
Edytowane przez Arturo72

Przy prazy z 1,2,3,4,5,6,7,8,910 i tak do 100% ?

Jaja sobie robisz sprzedawco kotłów na ekogroszek pewnej firmy ?

Tak, tak sie konczy dyskusja, pomówieniem, oszczerstwem, gdzie masz te charakterystyki? wytłumacz dlaczego poroducent ich nie publikuje? I wcale nie muszą byc co 1% wystarczy rodzina charakterystyk dla 5-6 róznych obciązeń.

Edytowane przez asolt

Gość Arturo72
Tak, tak sie konczy dyskusja, pomówieniem, oszczerstwem, gdzie masz te charakterystyki? wytłumacz dlaczego poroducent ich nie publikuje?

W jakim celu ma je publikować jak publikuje maksymalne zużycie energii ?

Jeśli nie wiesz co to znaczy maksymalne zużycie to wyjaznie Ci na przykladzie,że jeśli maksymalne zużycie będzie 1kWh to za nic nie będzie więcej niż 1kWh.

TI wcale nie muszą byc co 1% wystarczy rodzina charakterystyk dla 5-6 róznych obciązeń.

bo tak asolt sobie zazyczył ?

A jak ja będę chciał co 1% ?

Edytowane przez Arturo72

W jakim celu ma je publikować jak publikuje maksymalne zużycie energii ?

Jeśli nie wiesz co to znaczy maksymalne zużycie to wyjaznie Ci na przykladzie,że jeśli maksymalne zużycie będzie 1kWh to za nic nie będzie więcej niż 1kWh.

bo tak asolt sobie zazyczył ?

A jak ja będę chciał co 1% ?

Nie ucz mnie, profesor sie znalazł, producent publikuje dla obciązen maksymalnych bo tego jest zobligowany, gdyby były lepsze parametry dla obciązen mniejszych od maksymalnego a na takich pompa pracuje przez wiekszosc czasu (zdecydowaną wiekszosc w okresie grzewczym) to tez by je podał. TB twierdzi ze pompy PP dla obciazen 30% osiagają nawet COP=10-12, tyle ze zaden producent tego nie potwierdził, widze ze logika TB nie jest ci obca.

Arturo widzę, że masz wiedzę na poziomie marnego sprzedawczyka ale cóż... .

Nie rozumiesz i nie zrozumiesz albo nie chcesz zrozumieć . Pompa jest z inwerterem teraz już nawet obiegówka jest z falownikiem . W tej tabelce jest COP ale wg czego? EN 255 EN 14511?? Zresztą T-CAP to jedna wielka ściema i ni ma takiej opcji, żeby miał przy 100% wydajności taką samą moc przy różnych temperaturach zasilania więc musi się modulować a jeżeli to robi to COP przy np. 35C nie jest przy wydatku 100%. Może kiedyś zrozumiesz...

Gość Arturo72
Nie ucz mnie, profesor sie znalazł, producent publikuje dla obciązen maksymalnych bo tego jest zobligowany, gdyby były lepsze parametry dla obciązen mniejszych od maksymalnego a na takich pompa pracuje przez wiekszosc czasu (zdecydowaną wiekszosc w okresie grzewczym) to tez by je podał.

Jednak udzielił Ci się twój partner w biznesie z kotłami na węgiel zwany eko...

Czy sprężarka,silnik pracujący z mniejszą mocą czyli wolniej z lekkim obciążeniem zużyje więcej energii czy mniej energii na pokonanie tej pracy niż gdyby pracował z maksymalną mocą i wydajnością ?

Oto jest pytanie do sprzedawcy kotłów na węgiel zwany eko ale nie myśl tymi kategoriami tylko czysto fizycznymi.

Edytowane przez Arturo72

Nie ucz mnie, profesor sie znalazł, producent publikuje dla obciązen maksymalnych bo tego jest zobligowany, gdyby były lepsze parametry dla obciązen mniejszych od maksymalnego a na takich pompa pracuje przez wiekszosc czasu (zdecydowaną wiekszosc w okresie grzewczym) to tez by je podał. TB twierdzi ze pompy PP dla obciazen 30% osiagają nawet COP=10-12, tyle ze zaden producent tego nie potwierdził, widze ze logika TB nie jest ci obca.

Co 1 % nie bedziesz chciał bo nie wiesz jak zinterpretowac takie charakterystyki, dziwne ze producenci chociazdby silników elektryczych podają takie charakterystyki, nawet w szkolach elektrycznych są zajecia z wyznaczania takich charakterystyk, to nic nowego i producenci pomp na pewno je mają.

Przy okazji podaj jak bedzie pracował i jaki bedzie COP dla T-CAP 9 kW 3-faz przy ogciązeniu 30% jaki bedzie wtedy COP dla przykładowo -5/30

Jednak udzielił Ci się twój partner w biznesie z kotłami na węgiel zwany eko...

Czy sprężarka,silnik pracujący z mniejszą mocą czyli wolniej z lekkim obciążeniem zużyje więcej energii czy mniej energii ?

Oto jest pytanie do sprzedawcy kotłów na węgiel zwany ale nie myśl tymi kategoriami tylko czysto fizycznymi.

No własnie jaki bedzie COP przy obciązeniu mniejszym niz znamionowym, wiesz, gdybasz, czy w ogole nie masz pojecia. Czy spadek pobieranej mocy jest liniowy, wiesz to , pochwal sie specjalisto od pomiarów pomp.

Gość Arturo72
No własnie jaki bedzie COP przy obciązeniu mniejszym niz znamionowym, wiesz, gdybasz, czy w ogole nie masz pojecia. Czy spadek pobieranej mocy jest liniowy, wiesz to , pochwal sie specjalisto od pomiarów pomp.

Nie mam pojęcia ale jako użytkownika mnie kompletnie to nie interesuje bo wiem,że nie przekroczę maksymalnego zużycia jakie podaje producent i to mnie całkowicie satysfakcjonuje.

Jak chcesz to podam Ci zużycie realne w kazdej chwili :)

Nie interesuje mnie jakie zużycie energii będzie miał mój TV na głosności 50% czy 10% a będzie różne bo mam podane również maksymalne zużycie energii przez TV.

Przy okazji podaj jak bedzie pracował i jaki bedzie COP dla T-CAP 9 kW 3-faz przy ogciązeniu 30% jaki bedzie wtedy COP dla przykładowo -5/30

Na pewno zużyje mniej energii niż gdyby pracował z mocą maksymalną.

Masz co do tego wątpliwości ?

Edytowane przez Arturo72

Nie mam pojęcia ale jako użytkownika mnie kompletnie to nie interesuje bo wiem,że nie przekroczę maksymalnego zużycia jakie podaje producent i to mnie całkowicie satysfakcjonuje.

Jak chcesz to podam Ci zużycie realne w kazdej chwili :)

Nie interesuje mnie jakie zużycie energii będzie miał mój TV na głosności 50% czy 10% a będzie różne bo mam podane również maksymalne zużycie energii przez TV.

To ze masz pojecia to wiem i chociaz raz prawde napisałes. Co ty mozesz podac? masz ciepłomierz ma wyjsciu z pompy, watomierz wiem, to nie problem.

A skoro nie masz pojecia to jakiej podstawie twierdzisz nie są konieczne charakterystyki dla róznych obciązen i ze nie pokazuje one gorszych COP?

Poroducent zawsze pokaze w swoim wyrobie to co najlepsze. Trzeba byc niepoprawnym optymistą ze koncerny uczciwie podają wszystkie parametry swoich wyrobów

Pomiary TV sobie daruj, nie wnoszą one nic do meritum.

Witam

Nie rozumiesz logiki pracy PC z inwerterem; prawdopodobnie nigdy nie widziałeś jej w normalnym cyklu pracy (mam na myśli jednostkę opomiarowaną .

Zazwyczaj PC pracuje z częściowym obciążeniem przy starcie pracy sprężarki oraz przed jej zakończeniem. W pozostałym czasie pracuje z najwyższym - dopuszczalnym z uwagi na parametry układu hydraulicznego i chłodniczego obciążeniem, z reguły bliskim maksymalnej w danych warunkach mocy.

W innym poście napisałem

Sezon liczony od 26.09.2014 do 26.09.2015.

Całkowite użycie energii dla CO, CWU i wentylacji mechanicznej - 4.513,3 kWh - podlicznik Bemko BM03B-L.

Całkowita energia wytworzona przez PC 51,399 GJ = 14.277,46 kWh -Danfoss Sonometr 1100 ultradźwiękowy.

Temperatura wnętrz. nie mniej niż 22,2* C. Praca ciągła, niezależna od stref taryfowych.

CW - grzanie wyłącznie w taniej taryfie.

Urządzenia opomiarowane podlicznikiem;

- PC PW T-Cap 9kW, zbiornik CW OSO Hotwater 300l, klimakonwektor Aermec FCL 62 - wyłącznie dla chłodzenia,

- rekuperator Viessman Vitovent 300, praca ciągła 160 m3/h, 47-55 W/h (oboje palimy),

- odkamieniacz Viessmann Aquahome 10N -praca ciągła 4 W/h

Odejmując ok. 500 kWh (szacunkowe zużycie na wentylację i odkamienianie wody), roczne zużycie na CO I CW wyniosło 4.013,3 kWh.

SPF na poziomie 3,56.

Co Ci jeszcze nie pasuje?

Pratchawiec

Niech producenci podają prawdziwe dane w każdych warunkach COP z defrostem, COP bez defrostu, COP przy pełnym obciążeniu inwertera a nie marketingowe wyniki szczątkowe z małym druczkiem i gwiazdką - w odpowiednich warunkach i przy czystych wymiennikach.

Po co jak tylko promil byłby w stanie zrozumieć takie tabele.

Toshiba i Mitsubishi w swoich DTR podają wszystkie dane dot. COP, włącznie z defrostem.

Oczywiście takich danych nie ma w broszurach reklamowych.

Swoją drogą, jakby tak chciał przygotować tabele z wszystkimi możliwy kombinacjami wilgotności i temperatury to by niezła biblia z tego wyszła.

Witam

Nie rozumiesz logiki pracy PC z inwerterem; prawdopodobnie nigdy nie widziałeś jej w normalnym cyklu pracy (mam na myśli jednostkę opomiarowaną .

Zazwyczaj PC pracuje z częściowym obciążeniem przy starcie pracy sprężarki oraz przed jej zakończeniem. W pozostałym czasie pracuje z najwyższym - dopuszczalnym z uwagi na parametry układu hydraulicznego i chłodniczego obciążeniem, z reguły bliskim maksymalnej w danych warunkach mocy.

W innym poście napisałem

Sezon liczony od 26.09.2014 do 26.09.2015.

Całkowite użycie energii dla CO, CWU i wentylacji mechanicznej - 4.513,3 kWh - podlicznik Bemko BM03B-L.

Całkowita energia wytworzona przez PC 51,399 GJ = 14.277,46 kWh -Danfoss Sonometr 1100 ultradźwiękowy.

Temperatura wnętrz. nie mniej niż 22,2* C. Praca ciągła, niezależna od stref taryfowych.

CW - grzanie wyłącznie w taniej taryfie.

Urządzenia opomiarowane podlicznikiem;

- PC PW T-Cap 9kW, zbiornik CW OSO Hotwater 300l, klimakonwektor Aermec FCL 62 - wyłącznie dla chłodzenia,

- rekuperator Viessman Vitovent 300, praca ciągła 160 m3/h, 47-55 W/h (oboje palimy),

- odkamieniacz Viessmann Aquahome 10N -praca ciągła 4 W/h

Odejmując ok. 500 kWh (szacunkowe zużycie na wentylację i odkamienianie wody), roczne zużycie na CO I CW wyniosło 4.013,3 kWh.

SPF na poziomie 3,56.

Co Ci jeszcze nie pasuje?

Pratchawiec

Widziałem i to dosyc czesto, ale nie Panasonica, a Daikiny o róznych mocach, to o czym piszesz w Daikinach nie ma miejsca, byc moze jest tak w Panasonikach. Istotą inwertera nie jest optymalizacja pracy przy starcie chociaz to tez jest wazne dla trwałosci sprezaki ale praca ciągła z mocą równą aktualnemu obciązeniu cieplnemu budynku (przy płaskiej taryfie). Tak przy okazji jak zachowuje sie T-CAP 9 kW przy obciazeniu ok 3 kW skoro jego moc minimalna to ok 4,5-4,8 kW czy taktowanie w takim przypadku sprzyja trwałosci sprezarki?

Dzięki asolt za poparcie bo niektórzy nie rozumieją co mam na myśli. Nie neguję pomp powietrznych!

Niech producenci podają prawdziwe dane w każdych warunkach COP z defrostem, COP bez defrostu, COP przy pełnym obciążeniu inwertera a nie marketingowe wyniki szczątkowe z małym druczkiem i gwiazdką - w odpowiednich warunkach i przy czystych wymiennikach.

Producenci kotłów (na najlepsze paliwo pod słońcem) tak samo podają wartości dla warunków laboratoryjnych. Zwykła rzecz. Czy te wartości są prawidłowe to wiedzą ci, co mają OZC, wiedzą jak dom jest wykonany i porównali wartości. Mało takich ludzi jest na forum? Siłą rzeczy jeśli autor wątku chce ocenić "skuteczność" swojej PC, to musi mieć zapotrzebowanie na ciepło SWOJEGO domu, "wyniki laboratoryjne" swojej PC i wynik swojego urządzenia uzyskany "w praniu". A nie domy obcych ludzi jedynie z podobnym metrażem.