Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile wam zjada PC w takie dni jak teraz ?

saddamus

Recommended Posts

A kiedy nie jest zazwyczaj?

Bo moja 14kW PC chce ca 1.5-1.7 kW ... Przy temp teraz...

Chodzi sobie od rana...

To czesciowe obciazenie czy max?

Przy -20* bedzie chciala 2.5-3kW przez 1h pracy.... Max?

Mi sie wydaje ze pobiera wiecej pradu podczas "startu" a potem praktycznie caly czas

to czesciowe obciazenie ;)

Chyba ze pisales o czyms innym...

Witam

Podajesz obciążenie chwilowe czy przeciętne? Czy obie sprężarki pracują bez żadnych przerw?

Jeśli dobrze pamiętam masz Daikina hT, z dwoma obiegami kaskadowymi - R 410a i R 134, działającego w tak łagodnych warunkach pogodowych prawdopodobnie na sprężarce 1 stopnia, zatem z obniżoną mocą.

Najlepiej gdyby wyjaśnił tę kwestię, dla mnie niekwestionowany w tej mierze autorytet -CLARNET.

Pozdrawiam

Prachawiec

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:rolleyes::o

Nie roluj, nie roluj. :p Była o tym jakiś czas temu dyskusja ze wspomnianym Clarnetem. Inwerter jest szczególnie "mile widziany" tam, gdzie trzeba osiągnąć daną temperaturę GZ a następnie ją przez kolejne parę godzin utrzymać na stałym poziomie, vide klimatyzatory PP. Ja mam obciachowy klimatyzator ON/OFF, który osiągając zaprogramowaną temperaturę zaczyna taktować co 10 minut na 5 minut. Jak wiadomo wszem i wobec jest to szkodliwe dla sprężarki a także zwiększa zużycie prądu ale i na komfort nie wpływa szczególnie dobrze. Przy pompach grzejących wodę do ściśle określonego poziomu (CO/CWU) inwerter jest "zbyteczny". Pompa ma zagrzać wodę do określonego poziomu i może wyłączyć się na kolejne 6h do następnego cyklu (zazwyczaj 2T) -- nie występuje zatem zbyt częste taktowanie.

Podaj prosze gdzie clarnet sie z tym zgadza....

"

Cytat Napisał Myjk Zobacz post

Inwerter wyjątkowo przydaje się także przy pompach powietrze-powietrze. Przy P-W i G-W jest w zasadzie zbyteczny (no, poza rozruchem i hamowaniem),

"

Jak bardzo jest zbyteczny.... Chcac utrzymac zadana temp GZ w najbardziej efektywny sposob :)

Witam

Obciążenie normowe ( -20 - +20*) mojego domu to ok.5,5 kWh. W mojej sytuacji T-Cap jest po prostu przewymiarowany, z czego zdaję sobie sprawę.

Dziś kupiłbym PC z możliwością głębszej modulacji. 9 kW przydaje się jednak do CW.

Jednak ciekaw jestem w jakim stopniu głębokość modulacji twojego Daikina wynika chociażby z nierównomiernego obciążenia sprężarek.

Czekam na opinię Clarneta.

Pozdrawiam

Czytaj co sam piszesz....

O zbednosci Invertera....

Piszę o zbędności inwertera przy grzaniu wodnego buforu w 2T. Albo o przydatności inwertera przy pracy ciągłej w 1T albo mieszanej, szczególnie w przypadku GZ o małej pojemności cieplnej.

A ja nie mam ani bufora ani nic nie akumuluje....

A kozystam z dwoch taryf bo srednia i tak wychodzi lepiej od I

Czyli nie mieścisz się w tej grupie, do której się odnosiłem.

I prosze podaj gdzie clarnet potwierdza twoje .... Hm.... Teorie ;)

Jak tylko wskażesz gdzie coś takiego napisałem.

Nie ma potrzeby utrzymywania temp.... Gdy jest to woda.... :D dobre...

...i grzeje się w 2T. Jak masz zamiar tak dyskutować, to lepiej to zakończmy, bo od TB i Bogdana niewiele się różnisz i nic więcej poza irytacją do dyskusji nie wprowadzasz. Masz swoje zdanie na ten temat, to je opisz, podyskutujemy -- a nie czepiasz się słówek.

Edytowane przez Myjk

Drogi Myjku...nie obrazaj mnie wyzwiskami TB... Bo to raczej ty jak on stara sie mi wmowic jak pracuje PC P/W z Inverterem.

Tak samo staram się wmówić, jak rzekomo próbowałem Ci wmówić coś o Clarnecie? To wskaż w końcu gdzie takie rzeczy wyczytałeś w moich postach.

Ty jak i on z takiej nie korzysta.Napisalem jak pracuje moja PC.

Świetnie, tymczasem ja pisałem o sensowności zastosowania inwertera w zależności od zastanych warunków, a Ty tylko JA, MOJE, U MNIE.

I szeleczki troszke popusc ;)

Nie muszę ich popuszczać. Abyś tylko mi ich nie próbował podciągać za wszelką cenę. ;)

Bo na razie nie mamy o czym rozmawiac....

Nie mamy, bo nie czytasz ze zrozumieniem i co gorsza patrzysz na wszystko tylko przez swój pryzmat.

Skoro mnie wywołano do tablicy, to kilka słów napiszę, przy czym Pratchawiec przesadza z tym autorytetem, chociaż miło przeczytać takie słowa :) Dziękuję.

W tej branży człowiek uczy się cały czas, a i tak ilość informacji ciągle przerasta.

Poruszono kilka kwestii.

Inverter ma za zadanie pracować ze zmienną mocą grzewczą.

Dawać do układu tylko tyle ciepła/chłodu ile on w danym momencie potrzebuje.

Ponieważ układ chłodniczy musi mieć stabilne parametry pracy, a dokładniej ilość czynnika i ciśnienia parowania i skraplania, więc ta zmiana mocy polega na przetłaczaniu większej/mniejszej ilości czynnika oraz dostosowaniu do tej ilości czynnika temperatury skraplania (prościej grzania wymiennika w hydroboksie)

Ta temperatura waha się od 28 do 58 stopni przy grzaniu.

Odpowiada za te rzeczy prędkość sprężarki, inaczej pompy, która ten czynnik tłoczy oraz otwarcie elektronicznego zaworu rozprężnego sterowanego pulsacyjnie, który pilnuje tego ciśnienia oraz przegrzania.

Ta prędkość sprężarki określana jest w Hz a otwarcie zaworu w pulsach.

Np. duża Altherma LT 16 ma 38 kroków mocy od 32 do 264 Hz

Altherma startuje z 41Hz, jak uzyska stabilne ciśnienia pracy to otwiera się zawór, rusza pompa obiegowa i zaczyna się zabawa z Hz.

Prędkość, czyli moc grzewcza, rośnie w zależności od różnicy miedzy tym co ma być na instalacji, a tym co jest oraz w zależności od ciśnień i temperatur pracy. Ponadto Altherma równolegle steruje przepływem na pompie obiegowej by utrzymać serwisowo ustawione dt od 3 do 10 stopni, np. 5 stopni

Tak więc inverer to nie softstart. Ale u różnych producentów logika może być nieco inna i pewne prędkości i moce są obcięte.

Na obciążeniach częściowych pobór prądu jest mniejszy i COP zazwyczaj wyższy. Daikin optymalizuje tą logikę, ale nie do konkretnego punktu pracy (np. -15 by ładnie wyglądał w tabelce), tylko do sprawności sezonowej i tych obciążeń, które występują przez większą część sezonu grzewczego.

Co do danych w tabelkach

Przykład Altherma 7,4 7/35 nominalnie przy mocy 7,4 ma COP 4,45, ale producent podaje w tabelach mocy, że maks. moc to 10,02 kW i wtedy przy 7/35/10kW COP wynosi 3,95 - jest więc różnica i jak ktoś popatrzy na tabele, to zazwyczaj widzi tylko ten „niski” COP, ale nie zastanawia się czy przy +7 potrzebuje aż 10kW (czy nawet 7,4kW) i że dolna granica mocy w tej Althermie to 1,8 kW.

Jak jest w Panasonicu z tą logiką, to dokładnie nie wiem, ale faktem jest, że duży dwuśmigłowy agregat został nazwany 9kW i mówi się, że nie traci mocy, a w tabelce, w całym zakresie temperatur mamy stale 9kW.

Althermy 11-14-16 mają podobne moce i też mogłyby nazywać się 9 kW, ale nikt nie patrzy, że np. przy -2 mają kilkanaście kw, a nie te 9kW, tylko, że przy tych kilkunastu kw maksymalnej mocy mają niższy COP niż konkurencja przy mniejszej mocy.

Tak więc różnie podają to producenci i często pokazują to co lepiej wygląda, co nie znaczy, że to nieprawda. Nie mają też obowiązku prowadzenia badań w niezależnych laboratoriach.

U jednego widziałem dane moc 4-16 kW, COP 4,85* ale za to przynajmniej podana gwiazdka, która pod tabelką, małym druczkiem oznaczała, że owszem, ale przy obciążeniu bodajże 9,6kW.

Jak ktoś napisał, chcąc podać wszystkie dane, powstałaby niezła książeczka.

Tym nie mniej należy producentom raczej wierzyć, a wierzyć tym bardziej, im więcej jest programów certyfikujących, w których producent bierze udział i wtedy jego dane weryfikują niezależne jednostki certyfikujące. Tutaj też warto samemu pogooglać, np. eurovent.

Co do HT z dwoma sprężarkami, podobna logika, ale nałożona na dwie sprężarki. Dokumentacje to setki stron.

I tak nie jest to klientowi do szczęścia potrzebne.

Co do przewagi i sensowności invertera - nie ma w zasadzie dyskusji. Ten pojedynek z on/off został już dawno rozstrzygnięty. Dyskusja pojawia się wtedy, kiedy przekłada się to na finanse konkretnych rozwiązań i porównania np. on/off z dolnej półki i inverter z wyższej. Tutaj każdy sam musi sobie odpowiedzieć czy ma to dla niego sens czy nie ma.

Jest o tym mowa w ostatnim wpisie na blogu. Trochę inne podejście :)

pzdr

Trzeba bylo wyraznie i odrazu ze piszesz o grzaniu bufora ...

Znacząca większość domów u nas, to domy "buforujące".

Wtedy on/off moze byc... A slyszales mize o soft start? Nie potrzebny Inverter... :D

Owszem, słyszałem. Z ofert które otrzymałem wynika, że to niewiele mniej niż połowa wartości "inwertera".

I nie moj pryzmat tylko wielu uzytkownikow PC. To taka osoba ktora ty nie jestes.

Ale rozumiem ze wczules sie w uzytkownika korzystajacego tylko z II taryfy.

Wtedy zalozenia sa inne.

Dobrze by bylo abys tez potrafil z 2 perspektyw spojrzec...

Się nie wczułem, tylko wprost pisałem o 2T która wszystkim wiadomo jak przebiega. Jestem użytkownikiem PC, w której przydałby się inwerter i bardzo mi go brakuje.

Edytowane przez Myjk

Znacząca większość domów u nas, to domy "buforujące".

Owszem, słyszałem. Z ofert które otrzymałem wynika, że to niewiele mniej niż połowa wartości "inwertera".

Się nie wczułem, tylko wprost pisałem o 2T która wszystkim wiadomo jak przebiega. Jestem użytkownikiem PC, w której przydałby się inwerter i bardzo mi go brakuje.

A jak sie odniesiesz do postu Clarneta, zarzucałes mi ze inwerter ma głownie za zadanie wspomagac start sprezarki a tu sie okazuje ze nie, o czym zresztą wspominałem.

Gość Arturo72

A to asolt do Ciebie i obserwatora jak mieliście problem z logiką:

Na obciążeniach częściowych pobór prądu jest mniejszy i COP zazwyczaj wyższy.

pzdr

Dlatego poważni producenci podają maksymalne zuzycie prądu przy maksymalnym obciążeniu.

Jak jest w Panasonicu z tą logiką, to dokładnie nie wiem, ale faktem jest, że duży dwuśmigłowy agregat został nazwany 9kW i mówi się, że nie traci mocy, a w tabelce, w całym zakresie temperatur mamy stale 9kW.

Althermy 11-14-16 mają podobne moce i też mogłyby nazywać się 9 kW, ale nikt nie patrzy, że np. przy -2 mają kilkanaście kw, a nie te 9kW, tylko, że przy tych kilkunastu kw maksymalnej mocy mają niższy COP niż konkurencja przy mniejszej mocy.

Tak więc różnie podają to producenci i często pokazują to co lepiej wygląda, co nie znaczy, że to nieprawda.

pzdr

Z tego co wyczytałem na forum w Panasie T-CAP 9kW jest sprężarka o mocy 16kW ale elektronicznie została ograniczona moc grzewcza do stałej 9kW niezaleznie przy jakiej temp.i to jest jej moc max i podają wartości przy tej mocy max.

Edytowane przez Arturo72

A jak sie odniesiesz do postu Clarneta, zarzucałes mi ze inwerter ma głownie za zadanie wspomagac start sprezarki a tu sie okazuje ze nie, o czym zresztą wspominałem.

Po pierwsze już kiedyś dyskutowałem z Clarnetem o sensowności "powszechnego" stosowania inwertera w PC -- i już wtedy się do końca nie zgadzaliśmy. Po drugie nic Ci nie zarzucałem. Po trzecie, Inwerter ma za zadanie "chronić" PC przed niepotrzebnym taktowaniem a to czy ma w niej być czy nie, zależy od sposobu pracy PC.

Po trzecie, Inwerter ma za zadanie "chronić" PC przed niepotrzebnym taktowaniem a to czy ma w niej być czy nie, zależy od sposobu pracy PC.

Ochrona przed nie potrzebnym taktowaniem to troche sie rózni od wspomagania startu spręzarki. Przeciez stwierdziłes ze inwerter jest głownie dla startu a nie dla ciagłej pracy.

Czym jest taktowanie jak nie cyklicznym start-stopem? To się chyba rozumie samo przez się.

Jest, ale zmniejszenie ilosci startów jest uzaleznione od pracy z obciązeniem sprezarki mniejszym od znamionowego. Odwracasz kota ogonem. To ze sprezarka ma łatwiejszy start wcale nie determinuje ilosci tych startów

Z tego co wyczytałem na forum w Panasie T-CAP 9kW jest sprężarka o mocy 16kW ale elektronicznie została ograniczona moc grzewcza do stałej 9kW niezaleznie przy jakiej temp.i to jest jej moc max i podają wartości przy tej mocy max.

W takim razie to dość ułomne rozwiązanie, bo w znacznym stopniu ogranicza dynamikę pracy pompy ciepła, która jest potrzebna chociażby przy cwu czy przy powrocie do chłodnego budynku po kilkudniowym zimowym urlopie.

Gość Arturo72
Czy ja kiedykolwiek twierdziłem ze jest inaczej, calkiem cos ci sie poprzestawiało. Dokładnie to chciałem przedstawic co napisał Clarnet

Na pewno chciałeś przedstawić dokładnie to co Clarnet ? Dla przypomnienia:

Na obciążeniach częściowych pobór prądu jest mniejszy i COP zazwyczaj wyższy.

pzdr

i

Zareczam ze takich danych Panasonic nie podaje, pytanie dlaczego?

Tu nie chodzi o poparcie a o fakt ze nie mozna wierzyc we wszystko co podaje producent, a producent podaje tylko tak aby uwypuklic zalety wyrobu, to po prostu jest pólprawda.

wytłumacz dlaczego poroducent ich nie publikuje? I wcale nie muszą byc co 1% wystarczy rodzina charakterystyk dla 5-6 róznych obciązeń.

Masz podane przez producenta maksymalne dane,przy maksymalnym obciążeniu a producenta nie interesuje w jakim domu będzie pracowała dana pompa i z jakim obciążeniem czy 20% czy 80% i przez jaki czas.

Masz podane maksymalne zużycie jakie będzie generowała pompa,nie jarzysz ?

producent publikuje dla obciązen maksymalnych bo tego jest zobligowany, gdyby były lepsze parametry dla obciązen mniejszych od maksymalnego a na takich pompa pracuje przez wiekszosc czasu (zdecydowaną wiekszosc w okresie grzewczym) to tez by je podał. .

Jak widzisz i słyszysz od Clarneta i Daikin i Panas i Atlantic i inne pompy na mniejszym obciążeniu niż max będą miały niższe zużycie i wyższy COP,może są poważnymi producentami ?

A skoro nie masz pojecia to jakiej podstawie twierdzisz nie są konieczne charakterystyki dla róznych obciązen i ze nie pokazuje one gorszych COP?

Poroducent zawsze pokaze w swoim wyrobie to co najlepsze. .

Na podstawie logiki asolt,logiki :) Clarnet Ci to wyjasnił.

Czyżbyś już szykował sobie gadkę pod to ? :

Działają juz prototypy RBR 8 kW (wersje przedsprzedazowe), nie sądze na podstawie ocen uzytkowników ze odstaje on od w/w kotłow
Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
W takim razie to dość ułomne rozwiązanie, bo w znacznym stopniu ogranicza dynamikę pracy pompy ciepła, która jest potrzebna chociażby przy cwu czy przy powrocie do chłodnego budynku po kilkudniowym zimowym urlopie.

No być może ale taka jest polityka Panasa.

Grzanie z dużą mocą przy wychłodzonym bardzo domu nic nie pomoże w przypadku p-w bo i tak to jest uzaleznione od temperatury powrotu i temp zasilania nie pójdzie nam od razu na maksymalnie nastawioną wg krzywej grzewczej.

Na pewno chciałeś przedstawić dokładnie to co Clarnet ? Dla przypomnienia:

i

Jak widzisz i słyszysz od Clarneta i Daikin i Panas i Atlantic i inne pompy na mniejszym obciążeniu niż max będą miały niższe zużycie i wyższy COP,może są poważnymi producentami ?

Na podstawie logiki asolt,logiki :) Clarnet Ci to wyjasnił.

Czyżbyś już szykował sobie gadkę pod to ? :

Znasz te charakterystyki, skad wiesz ze dla kazdego obciązenia COP jest wiekszy, charakterystyka nie jest liniowa. To ze zawyczaj COP jest wiekszy dla mniejszych obciazen nie oznacza ze dla kazdego obciązenia bedzie wiekszy. I o to mi chodziło.