Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w aranżacji salonu 18m2

leeso

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam wielką prośbę odnośnie mojego nowego salonu.

Ze względu na kształt pomieszczenia nie do końca wiem jak go zagospodarować. Przede wszystkim zależy mi na funkcjonalności.

Marzył mi się narożnik z funkcją spania dla gości ale mam też obawy, że zajmie za dużo przestrzeni (jego wymiary 260cm x 235cm).

Chciałbym również stół na 4 osoby z możliwością jego rozłożenia oraz przyjęcia większej ilości osób.

Ze względu na umiejscowienie gniazda rtv (którego nie chciałbym ruszać), szafka pod telewizor byłaby między wyjściem na balkon a wejściem do salonu.

Bardzo proszę o informację czy ta się te potrzeby połączyć w funkcjonalą całość czy należałoby zrezygnować np. z narożnika i zrobić więcej przestrzeni.

Z góry dziękuję za pomysły.

Miłego dnia i pozdrawiam serdecznie!

Paweł

salon rzut.jpg

Witam,

jeśli się uprzesz, zmieścisz narożnik i stół (A), ale TV w kącie będzie słabo widoczny (obrócić nie możesz z uwagi na wejście).

Po wrysowaniu mebli w skali, widać że narożnik 260x235cm jest dość duży. Stół mieści się na styk. Może lepiej przenieść go do kuchni? Jeśli tam nie ma miejsca, może zamień narożnik na sofę, a TV przenieś na inną ścianę (B). Stół nie musi stać przy sofie - możesz go przysunąć do ściany.

leeso Model (1) s.jpg

leeso Model (1) s.jpg

Edytowane przez 2013arch

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dużo mi to rozjaśniło. Myślę, że opcja A jest bliższa mojemu sercu. Na stół miejsca w kuchni nie mam.

Zastanawia mnie czy fakt, czy przy powiedzmy 8 osobach (wyjątkowe sytuacje) będziemy się mieścić przy stole. Ale szukając narożnik, którego krótszy bok będzie o 10-20cm mniejszy, może będzie szansa, żeby siadać w tych wyjątkowych sytuacjach po obu stronach stołu. Może nie będzie to szczyt komfortu ale tak jak mówiłem takie sytuacje będą bardzo rzadkie. Jest o czym myśleć. Jeszcze raz dziękuję za propozycje.

Edytowane przez leeso

Dopuszczasz możliwość ustawiania rozłożonego stołu przy narożniku(tak żeby część gości na nim siedziała zamiast na krzesłach)? Bo jak stół obstawisz ośmioma krzesłami to już bardzo mało miejsca zostaje na poruszanie się i raczej kupienie narożnika o 10 czy 20cm krótszego niewiele tu zmieni. A ten narożnik taki wielki bo też ma 8 osób pomieścić?

Na rysunkach stół 90x140cm, czerwonym konturem pokazane ile miejsca zajmuje rozłożony do 180cm, krzesła odsunięte na tyle, żeby pokazać tę minimalną przestrzeń 60cm wokół stołu.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/77cf38c7b355.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b4a779ac09db.jpg

Może pomyśl jednak nad mniejszym narożnikiem(np.240x160/180cm) albo jakąś sofą modułową, z dostawianymi pufami/podnóżkami(które można wynieść do innego pokoju w razie potrzeby rozłożenia stołu).