Smile2520 31.01.2016 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Witam ponownie i odświeżam rozpoczęty przeze mnie wątek. Mój instalator, po zapoznaniu się z zamieszczonymi na forum uwagami do wykonanej w moim domu instalacji, zwrócił się do mnie z taką oto prośbą: „Proszę dosłać do ekspertów dodatkowe pytanie - jak nastawić pompę hydrauliczną obsługującą cały dom na wydatki przepływów spełniające kryteria graniczne: minimalny przepływ na najmniejszym obiegu sterowanym termostatem i maksymalny, gdy otwarte są wszystkie obiegi .Oczywiście, można przewidzieć sprzęgło i dwie pompy każda na jedną kondygnację. Sterowanie zaworami termostatycznymi poprzez listwę. Listwa z opcją pracy pompy uruchamia pompę w momencie wystąpienia zapotrzebowania z termostatu na dowolnym obiegu zasilanym z obsługiwanego rozdzielacza. Co do zasilania z kotła BUDEUS typ GB kondensacyjny przy nastawie sterowania pogodowego, w temperaturach zewnętrznych poniżej 5st.C uruchamia się ochrona przeciwzamrożeniowa , kocioł pracuje ciągle. Temperatura wody kotłowej ustalona pogodowa jednakże nie spadnie poniżej 30st.C. Przy zapotrzebowaniu na niższy parametr wody grzewczej (np. 25st.C) kocioł startuje, bez mała natychmiastowo przegrzewa się ponad ustalona temperaturę czynnika i wyłącza się. Stąd brało się moje stwierdzenie o sensie buforowania.” Jeżeli mogę liczyć na komentarze powyższego wątku - z góry bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 31.01.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Co teraz zrobić z tymi rozdzielaczami? Kazać wymienić instalatorowi na inne? (jeszcze się nie rozliczałam i nie mam napełnionej instalacji wodą). Załamuje mnie ta sytuacja bo tak byłam pewna profesjonalizmu wykonawcy ... Na jakiej podstawie ta pewność. Ciekawe nienapełniona instalacja i zalana betonem , a szczelnośc? Inna sprawa , że trudno spieprzyć tak ,żeby nie grzała . Sterowanie można zrobić na drodze radiowej. ale to wyrzucone pieniądze. kotla nie trzeba wyłączać . On sam wykryje brak poboru. ciepła. A co do rozliczenia . Masz umowę ,t o sprawdź czy zgodnie z umową. Jak nie masz umowy , to nie mów " nie zapłacę bo się nie znam" Myślę ,że hydraulik zrobił już naście takich instalacji i dał sobie z nimi radę . '" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smile2520 01.02.2016 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Na jakiej podstawie ta pewność. Ciekawe nienapełniona instalacja i zalana betonem , a szczelnośc?'" Instalacja napełniona została powietrzem (z uwagi na porę roku i zagrożenie mrozami). A co do rozliczenia . Masz umowę ,t o sprawdź czy zgodnie z umową. Jak nie masz umowy , to nie mów " nie zapłacę bo się nie znam" Nigdzie nie padło takie stwierdzenie... To, że w momencie pisania cytowanego posta nie miało jeszcze miejsce rozliczenie, wynikało z posiadanego czasu na taką czynność... Umowa niestety nie posiadała akurat zapisu dot. zastosowania rozdzielaczy właśnie z pompami mieszającymi, które to pompy są najbardziej krytykowane. Myślę ,że hydraulik zrobił już naście takich instalacji i dał sobie z nimi radę .'" Może i tak. Jednak liczna krytyka zastosowanego u mnie rozwiązania, zasiała na tyle silne wątpliwości, że postanowiłam zasięgnąć opinii, chociażby na tym forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.02.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 nie zawsze krytykowanie potwierdza wiedzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 01.02.2016 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 nie zawsze krytykowanie potwierdza wiedzę . Jak to mówią można to zabicia muchy użyć armaty i cel zostanie osiągnięty tylko jakim kosztem. Równie dobrze instalator mógłby założyć na każdą pętle osobną pompę i też to będzie działać jak się nie będzie liczyć z kosztami inwestora. Według mnie też instalacja jest przeinwestowana i pewnie będzie działać, można by było zrobić sporo taniej tak jak wyżej doradzali, ale po co instalator ma kombinować jak to nie jego pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.02.2016 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 zgadzam się z powyższym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.02.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Jak to mówią można to zabicia muchy użyć armaty i cel zostanie osiągnięty tylko jakim kosztem. Równie dobrze instalator mógłby założyć na każdą pętle osobną pompę i też to będzie działać jak się nie będzie liczyć z kosztami inwestora. Według mnie też instalacja jest przeinwestowana i pewnie będzie działać, można by było zrobić sporo taniej tak jak wyżej doradzali, ale po co instalator ma kombinować jak to nie jego pieniądze. Instalacja zawsze jest przeinwestowana , bo bez projektu i z zapasami . Czy ktoś projektuje ( wykonuje instalację która wystarczy do -20 *C. Każdy chce mieć na -30*C , bo ma być ciepło . Oczywiście pompy pobierają prąd i kosztują . Ale jedna pompa też może łyknąć dużo prądu jak więcej pompuję . Kwestia regulacji i optymalizacji .Ale jak się zepsuje jedna to jeszcze jest druga. ( wady i zalety). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 03.02.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Można przeinwestować instalacje (sam mam nawet trochę przeinwestowaną), ale przeinwestowanie nie powinno szkodzić układowi a zwiększać jego oszczędności i komfort i tak jak doradzał KAN-therm te mieszacze nie są dobrym rozwiązaniem zwłaszcza przy piecu kondensacyjnym gdzie wyższą sprawność uzyska się przy niższym zasilaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.02.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Można przeinwestować instalacje (sam mam nawet trochę przeinwestowaną), ale przeinwestowanie nie powinno szkodzić układowi a zwiększać jego oszczędności i komfort i tak jak doradzał KAN-therm te mieszacze nie są dobrym rozwiązaniem zwłaszcza przy piecu kondensacyjnym gdzie wyższą sprawność uzyska się przy niższym zasilaniu. Doradca Firmy KAN też jest człowiekiem . A dla kotła kondensacyjnego Ważna jest temperatura powrotu .To ona wpływa najmocniej na kondensację. Ale jeżeli przyjmiemy ,że dt dla podłogówki wynosi 5 *K © to przestaje mieć większe znaczenie . Istotne jest aby takie dt uzyskać , a pompką kotłową bywa to trudne .Pompka ta jest przeważnie dedykowana do ogrzewania grzejnikowego ( dt= 20) z możliwościa zamontowania mieszacza i pompy do podłogówki. Przy dobrym wyregulowaniu powyższe rozwiązanie może działać całkiem ok. ( przy założeniu pełnego otwarcia zaworów na rozdzielaczach.) Oczywiście można dać mieszacz zwrotnicę i pompę . Ja bym tak zrobił Ale to kwestia gustu i nakładu pracy. Ja wolałbym zarobić niż kupić droższe części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smile2520 07.02.2016 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Dziękuję za wszystkie komentarze, chociaż mam już niezły mętlik w głowie Do tego mój instalator dodał ostatnio wyjaśnienie, iż rozdzielacze z pompami mieszającymi są u mnie zamontowane także po to, aby usprawnić sytuację, kiedy to będziemy chcieli wyłączać z ogrzewania niektóre pomieszczenia (np. pokój, który nie będze jakiś czas użytkowany) ... (???) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smile2520 15.03.2016 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Dzień dobry. Odświeżam temat ponieważ otrzymaliśmy dwie nowe propozycje na dokończenie naszej instalacji: 1.- Likwidacja układów mieszjących w zamontowanych rozdzielaczach.- Kocioł kondensacyjny Viessmann Vitodens 222-F 19 kW z wbudowanym zasobnikiem c.w.u.;- pompa cyrkulacyjna c.w.u. ze sterowaniem czasowym z poziomu sterownika w kotle;- grupa pompowa podwójna Divicon ze sprzęgłem i automatyką pogodową Viessmann. 2.- Pozostawienie układów mieszających w zamontowanych rozdzielaczach;- Kocioł kondensacyjny Viessmann Vitodens 100-W 19 kW ze stojącym zasobnikiem c.w.u.;- pompa cyrkulacyjna c.w.u. ze sterowaniem czasowym,- sprzęgło hydrauliczne. Zaproponowano jeszcze trzecie rozwiązanie z zastosowaniem kotła Vitodens 222-F i resztą instalacji jak w ofercie nr 2. Przedstawione nam oferty znacznie różnią się cenowo. Ponieważ bardzo zależy nam, aby tym razem nie popełnić błędu przy wyborze, bardzo proszę o sugestie i opinie na temat przedstawionych rozwiązań. (Dla przypomnienia: dom jednorodzinny o pow. ok. 180 m2, zainstalowano na całości ogrzewanie podłogowe.2 rozdzielacze Gorgiel Rs- PTM z układami mieszającymi; jeden na parterze – 7 obwodów, drugi na piętrze – 9 obwodów. Żadnych dodatkowych grzejników. ) Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 15.03.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Dzień dobry. Odświeżam temat ponieważ otrzymaliśmy dwie nowe propozycje na dokończenie naszej instalacji: 1. - Likwidacja układów mieszjących w zamontowanych rozdzielaczach. - Kocioł kondensacyjny Viessmann Vitodens 222-F 19 kW z wbudowanym zasobnikiem c.w.u.; - pompa cyrkulacyjna c.w.u. ze sterowaniem czasowym z poziomu sterownika w kotle; - grupa pompowa podwójna Divicon ze sprzęgłem i automatyką pogodową Viessmann. 2. - Pozostawienie układów mieszających w zamontowanych rozdzielaczach; - Kocioł kondensacyjny Viessmann Vitodens 100-W 19 kW ze stojącym zasobnikiem c.w.u.; - pompa cyrkulacyjna c.w.u. ze sterowaniem czasowym, - sprzęgło hydrauliczne. Zaproponowano jeszcze trzecie rozwiązanie z zastosowaniem kotła Vitodens 222-F i resztą instalacji jak w ofercie nr 2. Przedstawione nam oferty znacznie różnią się cenowo. Ponieważ bardzo zależy nam, aby tym razem nie popełnić błędu przy wyborze, bardzo proszę o sugestie i opinie na temat przedstawionych rozwiązań. (Dla przypomnienia: dom jednorodzinny o pow. ok. 180 m2, zainstalowano na całości ogrzewanie podłogowe. 2 rozdzielacze Gorgiel Rs- PTM z układami mieszającymi; jeden na parterze – 7 obwodów, drugi na piętrze – 9 obwodów. Żadnych dodatkowych grzejników. ) Dziękuję i pozdrawiam. Na pewno nie bierz setki, ona ma tylko jedna krzywa grzewcza i jej nie zmienisz l, jezeli ch esz miec sterowanie pogodowe. Ja teraz do setki dokupilem pogodynke i bede testowal jak to dziala. Ale krzywa na poziomie 1.4 z tego co sie dowiedzialem jest dobra typowo do grzejnikow. A czy 222w czy f to jak wolisz, efka ma wieksz zasobnik i wyglada jak lodowka, w ma w sobie maly zasobnii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts