Yacko 29.11.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Mam pewne obawy co do słuszności decyzji wykonawcy dachu o przycięciu papy na deskowaniu w miejscu krawędzi szczytowych równo z krokwiami. Myslałem o wywinieciu tej papy do góry, ale wtedy nie dałoby się położyc idealnie struktonitu, szczególnie w miejscach zakładu papy. Czy zostawić tak przyciętą papę czy może uszczelnić silikonem dekarskim miejsce styku końca papy do struktonitu ? Obawawiam się, ze przy mocnym wietrze i deszczu mogłaby tam się woda dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 29.11.2015 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Wywinięta papa nie koliduje ze struktonitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacko 29.11.2015 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Wywinięta papa nie koliduje ze struktonitem. U mnie niestety kolidowała - majster bardzo blisku brzegu przybił kontrłaty i po wywinieciu grubej papy, szczególnie na zakładach struktonit był za mocno odchylany. Teraz juz po zawodach, bo majster przyciął równo papę - zostawic tak czy cos wykombinować zanim to przykryje dachówką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacko 29.11.2015 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Mam jeszcze inny dylemat - czy papa na zakładach poziomych i pionowych, nawet kładziona na zimno nie powinna być smarowana chociażby lepikiem ? Z tego co pamiętam to wykonawca przybijał tylko w miejscu zakładu gwoździami (zakłady poziome), co do pionowych to mam nadzieję, że ich uniknął, ale obawiam się że nie - jutro sprawdzę. Najbardziej obawiam się tych zakładów pionowych - tam chyba najłatwiej dostać się wodzie, np. z topniejącego śniegu nawianego pod dachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacko 01.12.2015 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Niestety pionowe zakłady są - czym najlepiej to uszczelnić ? Dodatkowo może uszczelnic również zakłady poziome (przykleić) aby z czasem od podwiewania wiatru sie nie uniosła papa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacko 02.12.2015 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Nikt nie podpowie? Miałem kilku doradców i pozostały 2 wersje: 1. Lepik na zimno, tylko na wierzch łączenia pionowego.2. Silikon wciskać pod zakład i docisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacko 02.12.2015 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Nikt nie podpowie? Miałem kilku doradców i pozostały 3 wersje:Papa niestety przycięta na wprost, nie pod skosem.1. Lepik na zimno, tylko na wierzch łączenia pionowego.2. Silikon wciskać pod zakład i docisnąć.3. Posmarować zakłady pionowe dysperbitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 09.12.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Przeoczyłem ten temat , daj jakieś fotki tych problemów . Będziemy dumać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 09.12.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Wsuń 0,5 m papy pod zakład poziomy w miejscu zakładki pionowej. Nawet na sucho i będzie ok. Papiaki nie powinny być na wierzchu, a pod zakładem. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts