kalkulatorek 29.11.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Witam, czy może ktoś z Państwa podać mi prawidłowo wyglądające wymurowane ściany szczytowe? Najlepiej na zdjęciu bo nie mogę znaleźć odpowiednich informacji na ten temat. Czy między nimi, a membraną dachową powinna być szczelina? Na tą chwilę mam wymurowane z pustaków (wycięte trójkąty), kawałków cegły i zaprawy pod samą membranę i na to kontr-łaty, łaty i dachówka. Czy jest to prawidłowe rozwiązanie? Wygląda to mniej/więcej tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.11.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Jeżeli masz strych nieużytkowy to jest ok, jeżeli planujesz izlocję na krokwiową też ok, jeżeli to tradycyjne poddasze z ociepleniem w grubości krokwi jest źle. Ściana powinna być około 20 cm niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 29.11.2015 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Jeżeli masz strych nieużytkowy to jest ok, jeżeli planujesz izlocję na krokwiową też ok, jeżeli to tradycyjne poddasze z ociepleniem w grubości krokwi jest źle. Ściana powinna być około 20 cm niższa. Jest to dom parterowy z użytkowym poddaszem. Planuje dać między krokwie (18cm) i na krokwie 5 albo 10 cm. Od ściany kolankowej do kalenicy. Dodatkowo między jętki - 18 cm. Poddasze będzie raczej na różne graty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.11.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Jest to dom parterowy z użytkowym poddaszem. Planuje dać między krokwie (18cm) i na krokwie 5 albo 10 cm. Od ściany kolankowej do kalenicy. Dodatkowo między jętki - 18 cm. Poddasze będzie raczej na różne graty. raz użytkowe raz na graty i to w jednym poście. Raz 5 raz 10cm i to w jednym zdaniu. Może jakoś dokładnej opisz co planujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 29.11.2015 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Wybacz - faktycznie Poddasze jest użytkowe. Miałem na myśli strych na graty: http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-rododendronach-15-ver-2-m4441f705b81e1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 30.11.2015 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Mam dodatkowo pytanie ponieważ będę miał grzejniki w garażu. Czy w takiej sytuacji ocieplić styropianem sufit w garażu i ścianę łączącą się z domem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.11.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Mam dodatkowo pytanie ponieważ będę miał grzejniki w garażu. Czy w takiej sytuacji ocieplić styropianem sufit w garażu i ścianę łączącą się z domem? Jak w garażu utrzymasz +20 to nie, w innym wypadku będą straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 30.11.2015 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Trudno mi powiedzieć czy tam będzie taka temperatura jak w reszcie w domu. Może być kilka stopni niżej. jajmar a co sądzisz o tej ścianie szczytowej? Jest sens to teraz kuć gdy jest tam podbitka i folia i etap ten jest na gotowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.11.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Trudno mi powiedzieć czy tam będzie taka temperatura jak w reszcie w domu. Może być kilka stopni niżej. jajmar a co sądzisz o tej ścianie szczytowej? Jest sens to teraz kuć gdy jest tam podbitka i folia i etap ten jest na gotowo? Ściana jest ocieplona, I do ocieplenie podbitka? Pisałeś ze planujesz ocieplenie nakrokwiowe 5 lub 10cm , jeżeli faktycznie to wykonasz to zmniejszysz mostek. Ale sensu w 2 rodzajach ocieplenie nie widzę to tylko koszty podwójne. Cięzko doradzić bo nie wiem co masz i co planujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 30.11.2015 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Ściana jest ocieplona, I do ocieplenie podbitka? Pisałeś ze planujesz ocieplenie nakrokwiowe 5 lub 10cm , jeżeli faktycznie to wykonasz to zmniejszysz mostek. Ale sensu w 2 rodzajach ocieplenie nie widzę to tylko koszty podwójne. Cięzko doradzić bo nie wiem co masz i co planujesz. Teraz jest stan surowy otwarty z oknami. Podbitka jest nabita od góry na krokwie - na zewnątrz planuje dać styropian 15 cm - 033 albo 031. Od środka na poddaszu chce dać wełnę między krokwie 18 cm (bo o takiej grubości mam krokwie) i do tego na krokwie i na tą wełnę 5/10 cm wełny. Mam nadzieję, że teraz będziesz już mógł sobie to wyobrazić. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.11.2015 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Teraz jest stan surowy otwarty z oknami. Podbitka jest nabita od góry na krokwie - na zewnątrz planuje dać styropian 15 cm - 033 albo 031. Od środka na poddaszu chce dać wełnę między krokwie 18 cm (bo o takiej grubości mam krokwie) i do tego na krokwie i na tą wełnę 5/10 cm wełny. Mam nadzieję, że teraz będziesz już mógł sobie to wyobrazić. . No i mamy jasność, masz nadbitkę a nie podbitkę, planujesz dołożyć wełnę POD krokwiami a nie NA krokwie. W związku z powyższym ściana stanowi mostek liniowy, obecnie tak się coraz rzadziej buduje szczyty, powinien sie kończyć mniej wiecej równo z dołem krokwi. Ocieplenie z wełny łączysz wtedy z tym ze ściany. Czy warto to skuwać? Wg mnie warto, jeżeli za to zapłacisz par stów, ale jak murarz zawoła niebotycznych kwot trzeba to przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 30.11.2015 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Raczej skuwał bym to we własnym zakresie, poprzez nacięcie szlifierką z jednej strony - choć obawiam się czy nie powyrzucam większych ilości pustaków. Teraz pytanie - od razu wrzucić tam wełnę, czy np. styropian? Czy później na etapie układania wełny na poddaszu? I czy to ma być luźno, czy przykleić to na kleju do muru? I jakie mniej więcej starty ciepła są z tego tytułu? Pytam czy moja praca będzie tu wyraźnie zauważalna np. w zużyciu opału, bo jednak w niektórych miejscach będzie to wyraźnie ciężkie zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts