Adas80 29.11.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Bardzo proszę o opinie osoby które mają już doświadczenie w tym temacie . Ja zastanawiam się na co będzie ogrzewany dom. Padło na gaz lub ekogroszek. Będę budował dom parterowy, powierzchnia użytkowa 90m2, kominka brak. okna 3 szybowe, ocieplenie steropianem 15, strop zelbetowy, wentylacja mechaniczna. Proszę o informacje jakie średnie rachunki mogę mieć za ogrzewwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 29.11.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Średnio mówiąc, będziesz miał średnie rachunki. Jak dasz w palnik, rachunki będą wyższe, jak oszczędzisz, będą niższe.Gaz i węgiel raczej nie dadzą się porównać tak, jak tego oczekujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 30.11.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Adas 80 to forum o kominkach , a u Ciebie : cyt "Kominka brak" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adas80 30.11.2015 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 No faktycznie. Dopisalem nowy temat ale nie zauważyłem ze pod kominkami. Muszę naucxyc się obsługi tego forum:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 30.11.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 (edytowane) Bardzo proszę o opinie osoby które mają już doświadczenie w tym temacie . Ja zastanawiam się na co będzie ogrzewany dom. Padło na gaz lub ekogroszek. Będę budował dom parterowy, powierzchnia użytkowa 90m2, kominka brak. okna 3 szybowe, ocieplenie steropianem 15, strop zelbetowy, wentylacja mechaniczna. Proszę o informacje jakie średnie rachunki mogę mieć za ogrzewwanie. 1. a) Czy dom już stoi? b) jest zaprojektowny? c) nie ma jeszcze nic - tylko planujesz. Jeśli c) to pytanie: gaz będzie z gazociągu? - weź ogrzewanie gazowe. Lub pompa ciepła - większy koszt instalacji, ale niższe rachunki. Do tego oczywiście podłogówka - niższe koszty ogrzewania i super komfort. Ogrzewanie to nie tylko koszty, ale także obsługa. Ktoś kto ma kocioł na węgiel/drewno (tzw. śmieciucha) przychodzi do kotłowni parę razy dziennie, czasami na dłużej (wychodzi umorusany). Kto ma kocioł z podajnikiem (ekogroszek/pellety) przychodzi raz na tydzień. (zazwyczaj rączki się pobrudzą, przy ekogroszku bardziej) Kto ma kocioł gazowy lub pompę ciepła - zagląda raz na miesiąc (dosłownie zagląda, bo system bezobsługowy) Najtańszy rzadko = najlepszy (tak jak np. z samochodem) Edytowane 30 Listopada 2015 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts