Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec elektryczny 9KW zimna woda na powrocie.

kwasniak

Recommended Posts

Witam pacjent to piec elektryczny Elterm Generał 9KW i 14 pętli podłogówki na dwóch rozdzielaczach. Pętle w miarę równe starałem się rolkę 200 dzielić na trzy. Ogrzewanie w płycie fundamentowej podpięte pod górne zbrojenie. Instalacja wygląda tak

http://i.imgur.com/Sf8qRKM.jpg

Problem jest to że woda na zasilaniu nie może osiągnąć temperatury powyżej 31stopni a na powrocie rurka jest zimna.

Ustawiłem wczoraj zasilanie na 45 stopni moc kotła 100% i chodził tak 15 godzin, dziś rano temperatura zasilania 31stopni a powrot zimny. Przepływy ustawione na 1,5l/h tak wskazują rotometry. Wodę użytkową grzeje normalnie w ciągu paru minut osiąga zadaną temperaturę zasilania 50 stopni. Piec ma Pompę Grundfos UPM3 flex AS 15-70. Jak puszczę zasilanie na trzy nitki to temperatura wzrasta do żądanej wartości a przepływ jest maksymalny. Czy jest to możliwe że 9KW nie może przez 15 godzin podgrzać 130litrów powyżej 31stopni ?

Był dziś serwis ale poza wymianą płytki nic i pomiarami parametrów pieca miernikiem nic nie pomógł. Kazał skręcić wodę na powrocie i czekać ale to nic nie pomogło.

Na koniec uraczył mnie taką teorią że według niego pompa za szybko zabiera wodę z pieca i grzałki nie moga jej dostatecznie podgrzać :) i dlatego mam mieć zdławioną podłogówkę na powrocie żeby woda wolniej przeplywała przez piec.

Nie wiem gdzie szukać przyczyny a na serwis chyba nie mam co liczyć :)

Edytowane przez kwasniak

Witam pacjent to piec elektryczny Elterm Generał 9KW i 14 pętli podłogówki na dwóch rozdzielaczach. Pętle w miarę równe starałem się rolkę 200 dzielić na trzy. Ogrzewanie w płycie fundamentowej podpięte pod górne zbrojenie. Instalacja wygląda tak

http://i.imgur.com/Sf8qRKM.jpg

Problem jest to że woda na zasilaniu nie może osiągnąć temperatury powyżej 31stopni a na powrocie rurka jest zimna.

Ustawiłem wczoraj zasilanie na 45 stopni moc kotła 100% i chodził tak 15 godzin, dziś rano temperatura zasilania 31stopni a powrot zimny. Przepływy ustawione na 1,5l/h tak wskazują rotometry. Wodę użytkową grzeje normalnie w ciągu paru minut osiąga zadaną temperaturę zasilania 50 stopni. Piec ma Pompę Grundfos UPM3 flex AS 15-70. Jak puszczę zasilanie na trzy nitki to temperatura wzrasta a przepływ jest maksymalny. Czy jest to możliwe że 9KW nie może przez 15 godzin podgrzać 130litrów powyżej 31stopni ?

Był dziś serwis ale poza wymianą płytki nic i pomiarami parametrów pieca miernikiem nic nie pomógł. Kazał skręcić wodę na powrocie i czekać ale to nic nie pomogło.

Na koniec uraczył mnie taką teorią że według niego pompa za szybko zabiera wodę z pieca i grzałki nie moga jej dostatecznie podgrzać :) i dlatego mam mieć skróconą podłogówkę żeby woda wolniej przeplywała przez piec.

Nie wiem gdzie szukać przyczyny a na serwis chyba nie mam co liczyć :)

Przyczyną taką prawdziwa jest twoja niecierpliwosc, zapewne dopiero wczoraj zacząłes grzac, zimna płyta to spory odbornik ciepła nie mówiac o wyziebionym budynku i uzupelnianiu strat ciepła na bieząco. Kocioł jest dobry, poczekaj jeszcze kilka dni, za kazdym dniem powinno byc lepiej

Przyczyną taką prawdziwa jest twoja niecierpliwosc, zapewne dopiero wczoraj zacząłes grzac, zimna płyta to spory odbornik ciepła nie mówiac o wyziebionym budynku i uzupelnianiu strat ciepła na bieząco. Kocioł jest dobry, poczekaj jeszcze kilka dni, za kazdym dniem powinno byc lepiej

Piec chodzi od miesiąca ale nie zwracałem na to uwagi, ustawiłem na pocztku zasilanie na 35 stopni w rurki szło 28 w domu było 19-20. Sterownik pokojowy ustawiony na grzanie od 22-6 temperatura w domu 19 stopni a glazurnik w krótkich spodenkach :) Były dni że licznik zużycia energi na 24 godziny pokazywał mi 25Kw a jak było słońce to piec w cale sie nie uruchomiał, czyli było dobrze ale teraz zrobiło się zimnej i temperatura wewnątrz spadła to podniosłem zasilanie o 10 stopni a temperatura wody jaka idzie w rurki nie wiele się zmieniła. Jutro postaram się podłączyć czujnik temperatury podłogi to będę wiedział ile ma stopni płyta.

Edytowane przez kwasniak

Ta płyta fundamentowa ma chyba u Ciebie sporą objętość, a zatem pojemność cieplną. u mnie przy grzałce 6 kW, grzaniu stropu i płyty (w sumie 123 m2) potrzeba było kilku dni grzania bez przerwy, żeby osiągnąć 35*C na zasilaniu. temperatury zewnętrze były wtedy wyższe niż obecnie i więcej słońca. jak osiągnąłem 35*C na zasilaniu, to w domu było 30*C :)

Płyta ma powierzchnię 145m z garażem który też ma być ogrzewany. Teraz grzeje sam dom 123m2 gdzie płyta ma 23cm grubości z płytkami będzie 25 więc sporo.

Płyta domu jest oddzielona od garażu 10cm eps Aqua.

Wychodzi że ogrzewawam teraz 30m3 betonu. Chyba muszę uzbroić się w cierpliwość i jak najszybciej uruchomić reku co by odbierał wilgoć.

Edytowane przez kwasniak

• 1 year później...
kwasniak i jak te ogrzewanie piecem elektrycznym na podłogówce wodnej wygląda kosztowo po całym sezonie jak sie sprawuje??

pozdrawiam

W tym sezonie do dziś poszło 3800kWh z czego 1000 to samo CWU wszystko w taniej taryfie temperatura w domu 23 salon jadalnia 21-22 sypialnie. Koszt w złotówkach za 4,5 miesiąca to 1300zł . To jest pierwszy sezon jak mieszkamy i w dodatku zima przypomina zimę :)

Przepalam tez w kominku do stycznia miałem deski po budowie teraz kupuje brykiet jedno palenie pół paczki koszt 5 złotych średnio 3 razy w tygodniu. Wszystko zapisuje i po sezonie podam koszt calkowity. Jak coś to zapraszam do wątku "ogrzewający z COP1" tam więcej danych od innych użytkowników ogrzewania elektrycznego

Edytowane przez kwasniak

Moc przyłączeniowa 15kW , wachania temperatury pomiędzy cyklami grzania domach dobrze ocieplonych praktycznie nie istnieje temperatura jest całą dobę taka sama. Po prostu ustawiasz temperaturę np 23 stopnie grzanie w godzinach taniego prądu i już.

Tak mam sterownik pokojowy który mierzy temperaturę powietrza i posadzki w której mam zatopiony czujnik temperatury .

Tak wyglada regulator małe cyferki na dole to godziny grzania, duża temperatura powietrza, prawy góra temperatura płyty grzewczej

http://i.imgur.com/oLzBmuF.jpg

Dom to nie namiot :) są dni ze temperatura nie spada ale rośnie bez ogrzewania jest takie coś jak zyski bytowe (słońce, gotowanie) w instalacji jest około 100l jak dobrze pamietam (1200m rurki fi16) w dni pochmurne bez zysków przy temperaturze bliskiej zeru wachania od grzania grzania to może max 1 stopień .

Nie wiem po co Ci informacja ile wody jest w systemie :) bo to nie ona magazynuje ciepło ona jest tylko nośnikiem energi podczas cyklu grzania a ciepło magazynuje się w betonie (płycie fundamentowej) zeby później promieniować i oddawać ciepło.

Sterownik jest jeden w salonie a temperatury mam różne 23-24 salon 21-22 sypialnie, temperatury w pomieszczeniach można wyregulować przeplywem wody w pętlach ogrzewania podłogowego . Ja tego nie robiłem przepływy mam od 1,5 do 2 litrów na minutę ale dom jest ustawiony względem słońca salon, kuchnia na południe, zachód gdzie w dni słoneczne i średnio pochmurne są duże zyski a sypianie zachód, północ ,wschód gdzie mniej się ogrzewają pomieszczenia.

temperatura obecnie sypialnia 21,5 salon, kuchnia korytarz 23,4 ostatnie grzanie 24 godziny tempu wczoraj paliłem w kominku i ogrzewanie podlogowka było zbędne,

link do sterownika

https://www.techsterowniki.pl/pl/produkty/st-292-v3/

Edytowane przez kwasniak

Tak mam sterownik pokojowy który mierzy temperaturę powietrza i posadzki w której mam zatopiony czujnik temperatury .

Tak wyglada regulator małe cyferki na dole to godziny grzania, duża temperatura powietrza, prawy góra temperatura płyty grzewczej

Witaj

Masz wgląd w temperaturę podłogi, zdradź

jak wygląda tempo spadku w okresach poza cyklem grzania?

Edytowane przez Beskidziak

Zależy od temperatury na zewnątrz jak i zysków bytowych teraz 40 godzin bez ogrzewania ( ostatni raz grzałem przedwczoraj do 6 rano a wczoraj wieczorem kominek ) temperatura płyty spadła o 1.2 stopnia do 24 . Temperatura powietrza w salonie 23,4 .

W czasie mrozów żeby mieć 23,5 w salonie grzałem płytę do 25,5-26 i spadała między cyklami średnio o jeden stopień ( mam ustawione grzanie w godzinach 2-5, 13-15) ale często w południe ogrzewanie nie pracuje zyski bytowe gotowanie,plazma która działa jak piecyk :) nie pozwalają na spadek poniżej 23,2 tyle mam ustawione na sterowniku.

Edytowane przez kwasniak

Kominek zwykły, palimy to słowo na wyrost na jedno posiedzenie pół paczki brykietu 6 kostek bo więcej się nie da musiał bym okna na przestrzał otwierać :) ale my lubimy ciepełko od ognia .

Fachman to w żartach tak pisał ale jakby się głębiej zastanowić to ma rację 80 ton betonu 4 tony stali, kilometr rurek itp a wszystko po to co by zagrzać wodę do tych 31' :)