Kurtz1992 30.11.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Witam wszystkich serdecznie!Na początku proszę o cierpliwość i wyrozumiałość, gdyż w budowlance jestem rzec można "zielony jak pomidor w marcu".Jako że mój pokój od kiedy w nim mieszkam będzie miał już dobre 10 lat bez remontu, i coraz to gorszy jego stan (ostatnio trachnęło mi jedno akwarium i zalało podłogę przez co "wybuliło" parkiet) i chyba to przesądziło definitywnie o przeprowadzeniu remontu, a jako że mam pracę lekką i przyjemną, do tego jedno zmianową tak więc całą zimę będę miał ogrom czasu wolnego na takie działania (a i gotówki się coś znajdzie). Ogólnie będzie to kompleksowy remont pokoju:-Napewno ze ścian wyleci wapno z emulsją które jest na tynku i pójdzie szpachla/regipsy-Cały parkiet do odnowienia czyli ponowne cyklinowanie i lakier(pokój na szczęście mały ok 16m2)-Prawdopodobnie sufit (myślę pociągnąć drugi żyrandol albo kilka kinkietów gdyż pokój mam prostokąt i duża część słabo doświetlona)-Wykucie kratki wentylacyjnej (jak się dobrze w piecu napali a okno zamknięte do zaduch niemiłosierny, a buty zdjąć to już całkiem)-"Wybicie" drzwi do spiżarni którą mam za ścianą i zajęcie połowy jej jako garderoba ażeby uzyskać sporo miejsca w pokoju pozbywając się sporej części mebli.-Wymiana okna (to dopiero po wykuciu kratki, ale napewno jakieś szczelniejsze i ogólnie ładniejsze - mam stare drewniane z jedną szybą raptem)-Wymiana grzejnika CO na nowy, dodanie głowicy regulacyjnej i zaworów umożliwiających szybki demontaż w razie "w"-Oczywiście wymiana gniazdek elektrycznych, pewno dołożenie nowych-W jakimś fajnym miejscu odpowiednio wystylizowane i pięknie zabudowane DUŻE akwarium (mam hopla na punkcie akwarystyki - taki mój koniK:))-Inne głupoty które mi wpadną do głowy (myślałem kawałek ściany zrobić w kamień ozdobny - lub coś innego co smaku doda itdp.) I tutaj drodzy koledzy mam jedno podstawowe pytanie - od czego tu zacząć? Co robić najpierw ażeby kolejność odpowiednią obrać i np. nie spieprzyć nowego parkietu wybijaniem kratki czy coś. I najlepiej robić to możliwie mało inwazyjnie tak, ażeby w miarę możliwości jak najdłużej móc przebywać w tym pokoju gdyż mieszkam w nim z moją lubą i przenosiny razem do ciasnej i tak kuchni to nie fajna jest sprawa. Z góry ślicznie dziękuję za wszelkie rady, odrady i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Super 01.12.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Zacznij od wszelkiego kucia , porob gniazda , usun wapno ze sciany , zrob przebicie na garderobe zrob kratke, wymien okno , (moze kratke mozna se odpuscic jak dasz okno z wywietrznikiem ) , usun stary grzejnik i zanim zawiesisz nowy przeszpachluj ta sciana ( a przynajmniej za grzejnikiem ) , potem szpachel (gladz czy rotbant , jednak jak usuniesz wapno to pewnie sciany beda dosyc poryte wiec Rotbant bedzie lepszy ). Nie napisales czy sufit podwiesisz czy chcesz szpachlowac . Jak podwiesic to po rotbancie , jak szpachlowac to przed rotbantem . Ja jak mam wszystko gotowe do malowania to gruntuje sciane i raz maluje , potem cyklinuje , robie listwy , odkurzam sciany i maluje drugi raz i gotowe . Najlepiej jak dobierzesz drzwi z rama regulowana , zaoczczedzisz sobie zmudnej obrobki oscieznicy i mozna je zamontowac na samym koncu jak wszystko bedzie gotowe bo to czysciutka robota . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurtz1992 01.12.2015 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Dziękuję za pomoc!!!! Dokładnie o to mi chodziło:) W ogóle nie miałem pojęcia od czego zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts