Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy będzie ciszej w instalacji?

Recommended Posts

Witam

Mam pewien problem z instalacją tzn. z szumem w niej ale od początku. Mam kominek z zamkniętą komorą spalania i od 10 lat działał grawitacyjnie. Efekt był taki że większość ciepła szła w komin. Rok temu wymyśliłem żeby zamiast zasysać powietrze gorące nad kominkiem popchnąć zimne pod kominek. Zrobiłem dysze z blachy które zainstalowałem pod kominkiem pionowo w górę po obu stronach kominka. Podłączyłem do nich dwie rury fi100 potem łącznik na 125 i dalej do wentylatora. Po stronie zasysającej pociągnąłem kanał 125 potem trójnik 2x 125 które to końcówki umieściłem centralnie na parterze oraz na poddaszu. Do tego kupiłem wentylator kanałowy o wydajności 220m3/h. Kanały to izolowane fleksy. Większość instalacji wraz z wentylatorem jest w kotłowni. Zrobiłem skrzynkę wentylatora obłożyłem jego wełną. Odbiór i dystrybucja ciepła jest bardzo dobra spalanie drewna zmniejszyło się o połowę utrzymując zdecydowanie wyższą temperaturę w budynku niż kiedy działał grawitacyjnie. Jedyny problem to szum po stronie zasysającej. Jest mniejszy niż szum pracującej lodówki ale jednak myślę o całkowitym jego wyeliminowaniu.

Pytanie moje jest następujące.

Czy jak mam wentylator kanałowy fi 125 o wydajności 220m3/h to nie lepiej zainstalować do niego kanały główne przed i za nim o średnicy np. fi 160 żeby zmniejszyć prędkość powietrza a tym samym hałas? Moja instalacja jest krótka bo po stronie zasysającej do wentylatora mam jakieś 4m od strony nawiewnej jakieś 1,5m. Na chwilę obecną przed i za wentylatorem mam kanały 125 i przy przepływie 220m3/h przekroczona jest prędkość 5m/s. Czy hałas na odcinku tej rury fi125 może rozchodzić się na odcinki gdzie powietrze płynie wolniej (110m3/h przy fi 125) a są one krótkie bo mają po 2m? Czy jak zmienię odcinek tuż przed i za wentylatorem na rurę fi 160 zamiast fi 125 to będzie to odczuwalne pod względem obniżenia hałasu na dalszych odcinkach tym bardziej że mają one tylko po 2m.

W nawiązaniu do powyższego problemu zaznaczę tylko że znalazłem centrale wentylacyjną o wydajności 250-300 m3/h i co ciekawe przyłącze ssące i nawiewne było o przekroju fi160 a więc wydajność wentylatorów dostosowano do wydajności jej podłączenia.

Dla przykładu wentylator który ja mam ma wydajność 220-280m3/h ale przyłącze do niego jest fi125. Jak wam się wydaje czy podłączenie do mojego wentylatora fury fi160 wyciszy instalacje?

Edytowane przez olo75