Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Metoda "przecierki"??????

Gagata

Recommended Posts

Są takie gotowe zestawy, w cudnych kolorkach, zarówno do ścian i drewna.Nazywają sie "Sciana z minionej epoki" i można je kupić np. w Castoramie.Dosyc to drogie, ale wszystkie tego typu metody do tanich nie należą, no i są pracochłonne, ale można sobie poradzić.

Ja z kolei zrobiłam sobie jedną ścianę w takim błękicie nieba, ale strukturkę. Też gotowe granulki z Castoramy, które dosypuje się do dowolnej farby, a potem maluje. Efekt rewelacyjny, ale robiłam to zupełnie inną techniką, niż było opisane na instrukcji. Z jedną ścianą walczyłam 2 dni, ale efekt wart wysiłku. muszę koniecznie ściągnąć z pracy cyfrówkę, to prześlę fotki.

Aha, w zestawie do "ściana z minionej epoki" jest specjalny wosk, dlatego potem , przed ponownym malowaniem jest kłopot.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W domu mamy wszystkie ściany z płyt gipsowo-kartonowych, jedynie ściana przy której stoi piec kominkowy oraz podciągi są pokryte tynkiem. Tynkował osobiście mój mąż,on gładził ja krzyczałam,że będzie za prosto. Całość przemalowana rozrzedzonym gipsem (świeży tynk), później białą farbą a na to wszystko farbą do przecierek zrobiłam "efekt końcowy".Malowałam pędzlem, końcówkę pędzla leciutko moczyłam w farbie i kolistymi ruchami nanosiłam na ścianę. Kupiłam około 1 litra farby to jest bardzo wydajna farba. Nie kładłam na to żadnego wosku ze względu na następne remonty, ale efekt jest i tak świetny, szkoda że nie mogę zeskanować zdjęć.

• 4 weeks później...
Przyszło mi do głowy jeszze jedno pytanie do Osowa, wcale nie związanez przecierkami. Mam bardzo wysokie mieszkanie 3m, chciałam "obnizyć" sufit malując go o 2-3 tony ciemniej niż ściany, ale wszystkie rogi w pomieszczeniach mam wykończone "na butelkę!!!". Gdzie zacząć malować ciemniejszym kolorem, jaki efekt dałoby pomalowanie też jednej ze ścian na kolor sufitu.Czy jest sens takiego malowania..może dać sobie spokój??? :roll: Buziaki

Przyszło mi do głowy jeszze jedno pytanie do Osowa, wcale nie związanez przecierkami. Mam bardzo wysokie mieszkanie 3m, chciałam "obnizyć" sufit malując go o 2-3 tony ciemniej niż ściany, ale wszystkie rogi w pomieszczeniach mam wykończone "na butelkę!!!". Gdzie zacząć malować ciemniejszym kolorem, jaki efekt dałoby pomalowanie też jednej ze ścian na kolor sufitu.Czy jest sens takiego malowania..może dać sobie spokój??? :roll: Buziaki

Witaj :p

Proszę Cię o przetłumaczenie określenia "na butelkę!!!".

Nie bardzo rozumię , co to znaczy

Pozdrawiam

Cześć! Wszystkie rogi w moim mieszkaniu zamiast łączyć się pod kątem 90 stopni są zaokrąglone.Fachowcy w tym celu używali butelki :oops: :roll: do wygładzania tynku, dlatego trudno jest przy malowaniu "oddzielić" sufit od ścian lub jedną ze ścian pomalowaś na inny kolor.Próbowałam pomalować jedną ścianę inaczej w pokoju dzieci w rogach wyszła tragedia, dlatego zdecydowałam się przeciągnąć kolor na ściany sąsiednie.Wyszło tak sobie. Teraz chciałam zająć się pokojem gościnnym-dlatego to pytanie :roll: .Proszę o zdradzenie tajemnicy cudownej przecierki....POzdrawiam

Dorotael

Uwielbiam tak wysokie ściany :wink:

Możesz je obniżyć malując ścianę lub dając tapetę na wysokość powiedzmy 250-270 cm,a granicę między "częścią sufitową" a ścianą należy podkreślić albo bordiurą albo prostą sztukaterią, może być nawet listwa styropianowa

Witaj :p

Przepraszam za milcznie ......wybacz miałam troszkę zakręcony tydzień :wink:

Co do tego malowania , przyszło mi do głowy , że fajnie byś mogła to zrobić dając zdecydowanie ciemny kolor na suficie , natomiast do "zejścia" na dół użyłabym kilku tonacji - to pozwoliłoby płynnie zgubić brak tej linii oddzielającej od ściany ....

takie moje skromne zdanie - porównałabym to do sklepienia nieba gdzie na ściany wchodzą rosproszone obloczki :wink:

Mam nadzieję , że Ci coś pomogłam w tym względzie - jakby co to pytaj śmiało , chętnie pomogę

Bużka

Witaj Mario :p

Ciężko jest to wytłumaczyć słowem , chodzi mi o użycie kilku tonów z jednej palety barw - tak jakbyś malowała obraz . To na zasadzie nakładanie jednej farby na drugą -muszą przechodzić w siebie dość płynnie ..... najlepiej jakbym to namalowała :wink: ....

Pozdrawiam z fantazją

• 1 year później...