Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka dachówka - ankieta, opinie, uwagi, ostrzeżenia

kolaska

Jaką dachówkę wybrałeś lub jaką polecasz?  

38 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybrałeś lub jaką polecasz?

• Bogen (Bogener)
    • Braas
    • Cerpol
      0
    • Creaton
    • Erlus
    • Euronit
    • IBF
    • Jacobi
    • Jopek
      0
    • Koramic
      0
    • Meyer Holsen
    • Nelskamp
      0
    • Roben
    • Ruup Ceramika
      0
    • Tondach
    • Von Muller
      0
    • Weinerberger
    • Wiekor
      0
    • Inny producent
      0

Recommended Posts

Pojawił się ostatnio wątek dotyczący wyboru dachówek i tylko 8 producentów w ankiecie. Chciałbym mieć szersze spektrum oglądu, dlatego tworzę ankietę z wiekszą ilością producentów. Klikajcie to co macie, lub co polecacie. Podzielcie się także proszę waszymi uwagami na temat dachówek poszczególnych producentów. Edytowane przez kolaska
pomyłka

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Mogę polecić Erlusa, choć nie jest to najtańsza dachówka.

Może rozwiniesz myśl i powiesz dlaczego to właśnie Erlus jest godny polecenia? Masz ją na dachu , może jesteś jej przedstawicielem i nią handlujesz? Dla mnie to jest dachówka jak każda inna, z tą różnicą że ma więcej zamków niż inne. Po za tym mój sąsiad ją sobie zafundował i po dwóch latach trochę wyblakła.

Tak szerze mówiąc Twój post pachnie mi spamem :p

. ..Chciałbym mieć szersze spektrum oglądu, dlatego tworzę ankietę z wiekszą ilością producentów. .

Nie ma większego spektrum bo po części firm pozostały tylko nazwy albo firmy zmieniały nazwy np. Wienerberger, Koramic, Wiekor to jedno. Jedne firmy wchłonęły inne np. Braas połączył się z Rupp-Ceramiką. Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
To względy marketingowo-handlowe. Jak jakaś marka dobrze sie sprzedaje w danym regionie (kraju) to ją się zostawia np. Euronit to Creaton ale nadal pozostaje Euronit. Pozdrawiam.

Tak, masz rację, ale nie zawsze tak jest. Patrząc np. na blachy jak teraz połączyło się Ruuk ki i Plan nja to niby jeden brand, a jednak produkcje osobne i właściwości też inne produktów. Tak samo jest, jeżeli się nie mylę np. z Koramic iem i Weinerbrger em. Tak więc mimo, że jedna marka, to nie koniecznie ten sam produkt i tu rozumiem autora, czemu wypisał takie firmy.

Może rozwiniesz myśl i powiesz dlaczego to właśnie Erlus jest godny polecenia? Masz ją na dachu , może jesteś jej przedstawicielem i nią handlujesz? Dla mnie to jest dachówka jak każda inna, z tą różnicą że ma więcej zamków niż inne. Po za tym mój sąsiad ją sobie zafundował i po dwóch latach trochę wyblakła.

Tak szerze mówiąc Twój post pachnie mi spamem :p

Nie, to nie jest spam. Oczywiście kazdy i tak kupi to , co mu się najbardziej podoba, ale jak uważasz, ze Erlus to dachówka jak kazda inna, to albo naprawdę nie miałeś jej w ręku, albo nie rozróżniasz też parówek od kiłebasy z dzika, oczywiście bez obrazy :) Erlus to najwyższa półka dachówek, mają ciekawe kształty, o zatrzaskach sam napisałeś, do tego dochodzi specjalna powłoka, której nie mają inni producenci, generalnie Erlus jakościowo bije na głowę. Jeżeli będziesz miał okazję, to zobacz chociazby jak pakowane na paletę są dachówki Erlusa. Szczegół, a pokazuje jak należy dbać o produkt. Oczywiście mankamentem jest cena, no ale za jakość trzeba płacić. Do trgo dołóż sobie realną szansę na reklamację w razie jakichś problemów, a w wyblaknięcie dachówki nie wierzę. NIe wiem jaki szajs musiałby kupić, żeby po dwóch latach wyblakła.

Erlusa trzymałem w ręku i wierz mi miałem ją kupić. Trzymałem również glazurowaną dachówkę Meyer-Holsen i wybrałem tą ostatnią.

O wiele lepiej się prezentuje na dachu niż ta u sąsiada.

Pisząc o powłoce miałem raczej na myśli ich specjalną powłokę, która zapob iega porostom. A glazurowana zawsze wygląda lepiej od zwykłej. Piszesz, że masz Meyer Holsen, a to też jedna z najlepszych dachówek, więc nie dziwię sie, że sioę dobrze prezentuje. ROben, Jacobi, nelskamp czy Bogen też się świetnie prezentują, bo po prostu sa to dachówki wysokiej jakosci. No i zawsze lepiej prezentuje się to, co u nas, niż to co u sąsiada:)