Michal234 01.12.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Witam wszystkich, zwracam się do was drodzy forumowicze o pomoc w znalezieniu odpowiedniego pieca gazowego. Przeczytałem sporo artykułów, przejrzałem fora i teoretycznie wiem co potrzebuję, tylko mam problem ze znalezieniem odpowiedniego pieca spełniającego moje warunki. Potrzebowałbym piec dwufunkcyjny z otwartą komorą spalania z zasobnikiem wody (20 litrów). Niestety praktycznie wszystkie piece z zasobnikiem jakie znalazłem posiadają zamkniętą komorę spalania. Możecie polecić jakiś konkretny model spełniający te wymagania? A może są one zbyt wygórowane? Jedyny model jaki mi się udało znaleźć to Vaillant Aquaplus Vui 280-7, ale z tego co widzę to jest problem z dostępnością tego modelu, nawet na stronie internetowej firmy Vaillant brakuje tego modelu. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 17.12.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Witam wszystkich, zwracam się do was drodzy forumowicze o pomoc w znalezieniu odpowiedniego pieca gazowego. Przeczytałem sporo artykułów, przejrzałem fora i teoretycznie wiem co potrzebuję, tylko mam problem ze znalezieniem odpowiedniego pieca spełniającego moje warunki. Potrzebowałbym piec dwufunkcyjny z otwartą komorą spalania z zasobnikiem wody (20 litrów). Niestety praktycznie wszystkie piece z zasobnikiem jakie znalazłem posiadają zamkniętą komorę spalania. Możecie polecić jakiś konkretny model spełniający te wymagania? A może są one zbyt wygórowane? Jedyny model jaki mi się udało znaleźć to Vaillant Aquaplus Vui 280-7, ale z tego co widzę to jest problem z dostępnością tego modelu, nawet na stronie internetowej firmy Vaillant brakuje tego modelu. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Dzień dobry! Nie napisałeś kolego nic o swoim domu i technologii w jakiej został wybudowany (metraż, materiał, docieplenie, itp) Jeżeli chodzi o piec dwufunkcyjny to zastanowiłbym się na jego wyborem, ponieważ nie są to oszczędne piece. Otwarta komora spalania odchodzi powoli do lamusa ze względu na paliwożerność. Wybudowałem dom o powierzchni mieszkalnej 140 mkw, technologia ceramiczna łącznie ze stropem. Planuję piec kondensacyjny Immergas Victrix 12kw i do tego kominek z płaszczem wodnym w układzie zamkniętym z piecem gazowym (100% podłogówki). Piec 1-funkcyjny z zasobnikiem cwu 100 l. Napisz coś więcej, postaram się doradzić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 17.12.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Podaj dane domu: metraż ,jakie ocieplenie (podłoga ściana strop i/lub dach), z czego zbudowany jakie okna itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 28.12.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Witam, Zgodnie z dyrektywą ErP wszystkie kotły gazowe konwencjonalne produkowane po dniu 26 września nie mogą posiadać zamkniętej komory spalania, taką konstrukcję posiadają jedynie kotły kondensacyjne. W sprawie doboru prawidłowego kotła gazowego polecam kontakt z autoryzowanym instalatorem marki Junkers za pośrednictwem wyszukiwarki na stronie: http://www.junkers.pl/dla-profesjonalistow/program-autoryzacji/autoryzowani-instalatorzy/. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 600 801. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.12.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, Zgodnie z dyrektywą ErP wszystkie kotły gazowe konwencjonalne produkowane po dniu 26 września nie mogą posiadać zamkniętej komory spalania, taką konstrukcję posiadają jedynie kotły kondensacyjne. W sprawie doboru prawidłowego kotła gazowego polecam kontakt z autoryzowanym instalatorem marki Junkers za pośrednictwem wyszukiwarki na stronie: http://www.junkers.pl/dla-profesjonalistow/program-autoryzacji/autoryzowani-instalatorzy/. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 600 801. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers I jak to zwykle bywa będzie Pan proponował piec 24 kW! Tak na wszelki wypadek. Montaż przewymiarowanych pieców to największy błąd inwestorów. Edytowane 29 Grudnia 2015 przez wg39070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorothy5 08.01.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Przyszła pora na wymianę pieca gazowego w mieszkaniu. Stary ma już dobre 15 lat i coraz trudniej go wyregulować, z roku na rok coraz bardziej przepala, rachunki rosną. Serwisant zaproponował wymianę na piec VITODENS 100-W o mocy 19kW typu B1HA firmy Viessmann. Czy jest jakiś sposób aby sprawdzić czy jego moc jest poprawnie dobrana, czy nie jest to za duży piecyk do powierzchni mojego mieszkania? Kolejne pytanie to gdzie kupić piecyk aby nie było problemów z serwisem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 08.01.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Przyszła pora na wymianę pieca gazowego w mieszkaniu. Stary ma już dobre 15 lat i coraz trudniej go wyregulować, z roku na rok coraz bardziej przepala, rachunki rosną. Serwisant zaproponował wymianę na piec VITODENS 100-W o mocy 19kW typu B1HA firmy Viessmann. Czy jest jakiś sposób aby sprawdzić czy jego moc jest poprawnie dobrana, czy nie jest to za duży piecyk do powierzchni mojego mieszkania? Kolejne pytanie to gdzie kupić piecyk aby nie było problemów z serwisem? Napisz coś o swoim domu. Metraż, okna, materiał budowlany, ocieplenia (od gruntu, elewacja, dach). Nie ma się do czego odnieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 08.01.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Kocioł 6,5-19kW do mieszkania:sick:?, to jak wielkie to mieszkanie 200m2? Sprzedawcy często zalecają takie potwory energetyczne, większy zarobek. A z tym kotłem to już niech użytkownik się męczy, co go to obchodzi:mad:.Napisz jakie mieszkanie/jak zaizolowane. Bez takiej informacji lub szklanej kuli nikt nie odpowie.A kocioł kup takiego producenta, który ma niedaleko od Ciebie co najmniej paru serwisantów. Nie musi to być Viessmann, sprawdź w google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 08.01.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Przyszła pora na wymianę pieca gazowego w mieszkaniu. Stary ma już dobre 15 lat i coraz trudniej go wyregulować, z roku na rok coraz bardziej przepala, rachunki rosną. Serwisant zaproponował wymianę na piec VITODENS 100-W o mocy 19kW typu B1HA firmy Viessmann. Czy jest jakiś sposób aby sprawdzić czy jego moc jest poprawnie dobrana, czy nie jest to za duży piecyk do powierzchni mojego mieszkania? Kolejne pytanie to gdzie kupić piecyk aby nie było problemów z serwisem? Przepraszam, nie doczytałem, że to mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 08.01.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Przyszła pora na wymianę pieca gazowego w mieszkaniu. Stary ma już dobre 15 lat i coraz trudniej go wyregulować, z roku na rok coraz bardziej przepala, rachunki rosną. Serwisant zaproponował wymianę na piec VITODENS 100-W o mocy 19kW typu B1HA firmy Viessmann. Czy jest jakiś sposób aby sprawdzić czy jego moc jest poprawnie dobrana, czy nie jest to za duży piecyk do powierzchni mojego mieszkania? Kolejne pytanie to gdzie kupić piecyk aby nie było problemów z serwisem? Jeżeli 1-funkcyjny polecam najmniejszy na rynku z kondensacyjnych tj. Immergas Victrix 12 2l 12 kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 08.01.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Kocioł 6,5-19kW do mieszkania:sick:?, to jak wielkie to mieszkanie 200m2? Sprzedawcy często zalecają takie potwory energetyczne, większy zarobek. A z tym kotłem to już niech użytkownik się męczy, co go to obchodzi:mad:. Napisz jakie mieszkanie/jak zaizolowane. Bez takiej informacji lub szklanej kuli nikt nie odpowie. A kocioł kup takiego producenta, który ma niedaleko od Ciebie co najmniej paru serwisantów. Nie musi to być Viessmann, sprawdź w google. Zgadzam się z Tobą kolego, instalatorzy zawsze proponują takie "potwory", tak na wszelki wypadek. Na pewno wg nich mocy nie zabraknie. Tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.01.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Bo zdarza się ,że instalatorzy mają rację . Kocioł 20 kW potrzebny jest jeżeli przepływowo ma przygotować CWU. A moc po zmodulowaniu jest oczywiście dość istotna , im więcej wody w zładzie tym mniejsze ma to znaczenieMało tego kotły słusznie minione (atmosferyczne) miały najwyższą sprawność dla mocy nominalnej po zmodulowaniu sprawność spadała do 50 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silentt 08.01.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 To mój pierwszy post na forum, także chciałbym serdecznie wszystkich powitać. Piszę do was z prośbą o pomoc w wyborze pieca gazowego w mieszkaniu.Kupiliśmy mieszkanie w bloku, który jest na chwilę obecną jeszcze w budowie. Mieszkanie o powierzchni 69m kw, 1 piętro z 2. Blok docieplony 12cm styropianem. Developer wyposaża mieszkanie w piec dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania Immergas Eolo Star 24 KW. Istnieje możliwość wymiany z dopłatą na coś innego. Proszę powiedzcie czy to dobra opcja do naszego mieszkania? Czy może polecacie coś innego bardziej oszczędnego i może wydajniejszego? Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam,Silent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 08.01.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Taki kocioł to raczej do domu 200-300m. Już na pierwszy rzut widać że na CO moc minimalna o wiele za duża. Sens ten kocioł miałby tylko, gdybyś np. często napełniał wannę i używał prysznica równocześnie. Inaczej ten kocioł o wiele za duży. Szukaj czegoś z niższą mocą minimalną. Gdybyś mógł przeznaczyć trochę miejsca na zasobnik CWU to bierz jednofunkcyjny, o wiele wyższy komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silentt 10.01.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Niestety piec musi być dwufunkcyjny... Czyli twierdzisz, że do mieszkania o powierzchni 69m kw ten piec ma za wysoką moc minimalną? Jeśli chodzi o dwufunkcyjne co mógłbyś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 10.01.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Nie jestem sprzedawcą czy producentem kotłów, żadnej konkretnej marki czy typu nie polecę. Znajdź kocioł o jak najniższej mocy minimalnej, najlepiej tak od 2-3kW. Oprócz renomy danej marki, sprawdź ilu w okolicy jest serwisantów. Najlepiej jakby było co najmniej kilku, w razie awarii zawsze znajdziesz jakiegoś dyspozycyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silentt 10.01.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 O niższej mocy minimalnej ale o podobnej mocy maksymalnej? (24 KW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 10.01.2016 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Jeśli równocześnie nie będziesz napełniał wanny i korzystał z prysznica, to 2-12kW spokojnie wystarczy. Jeśli masz dużą wannę, to do kotła weź trochę większy zasobnik CWU. Do CO w największe mrozy zapewne będzie Ci potrzebne tak 2-5kW, na co Ci smok.Ja do domu 147m2 (a w zasadzie nawet ok170m2-antresola) mam kocioł 3-14kW i jest za duży, mógłby być mniejszy. Co prawda odpowiednio ustawiony pracuje prawidłowo. W temp powyżej 0oC włączał się 2 razy, wcześnie rano i wieczorem. Teraz, przy mrozach pracuje więcej niż odpoczywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 11.01.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Jeśli równocześnie nie będziesz napełniał wanny i korzystał z prysznica, to 2-12kW spokojnie wystarczy. Jeśli masz dużą wannę, to do kotła weź trochę większy zasobnik CWU. Do CO w największe mrozy zapewne będzie Ci potrzebne tak 2-5kW, na co Ci smok. Ja do domu 147m2 (a w zasadzie nawet ok170m2-antresola) mam kocioł 3-14kW i jest za duży, mógłby być mniejszy. Co prawda odpowiednio ustawiony pracuje prawidłowo. W temp powyżej 0oC włączał się 2 razy, wcześnie rano i wieczorem. Teraz, przy mrozach pracuje więcej niż odpoczywa. Nie wiem kolego kiedy montowałeś ten piec, ale Immergas Victrix oferuje moc 1,9 - 12 kw. Taki właśnie planuję na podobny metraż do Twojego. Mam nadzieję, że wystarczy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silentt 11.01.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Pani ze sklepu z kotłami podobnie jak Ty noc, stwierdziła, że Eolo Star 24 posiada zbyt dużą moc minimalną do mieszkania 70m kw... Zaproponowała mi Vaillant turboTEC PLUS 202/3-5 z 7,8÷20kW. Powiem szczerze, że nie znalazłem pieca z niższą mocą niż ten, który został mi polecony. Przypomnę tylko, że musi to być piec dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania. Kondensacyjny nie wchodzi w grę(tak stwierdził developer). A tylko w kondensacyjnych znalazłem niższą moc minimalną niż te 7,8÷20kW np. Immergas Victrix X 12. Kolego wg39070, czytałem wiele pozytywnych opinii na temat tego pieca. Powiem szczerze, że byłby to idealny wybór do naszego mieszkania, gdyby tylko wchodził w grę piec kondensacyjny... Edytowane 11 Stycznia 2016 przez Silentt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts