Konsultant Viessmann 03.01.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Bardzo dziękuję za info Muszę wobec tego pogadać z hydraulikiem, który zakładał mi to ogrzewanie i dopytać o te grzejniki A jaką firmę wybierać, w sensie producenta pieca? Witam ! Tak jak było wcześniej wspomniane bardzo ważną rolę odgrywa dostęp do serwisu oraz opieka nad urządzeniami, począwszy od jego pierwszego uruchomienia, a skończywszy na przeglądach. Gdybyś była zainteresowana to więcej informacji na temat naszej 24-godzinnej opieki technicznej możesz przeczytać TUTAJ. Pozdrawiam ! Edytowane 20 Lutego 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylaCzewa 05.01.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 No właśnie co z tą mocą? Jakiej mocy wziąć kocioł? Mam bojler, który chciałabym zostawić, żeby móc korzystać z wody na bieżąco w sensie o takiej samej temperaturze. Dla szeregówki ok 70 m2 jaka moc pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 05.01.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 4kW modulujący od 0,5 kW . Tyle, że chwilę na zagrzanie wody trzeba będzie poczekać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 09.01.2017 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) No właśnie co z tą mocą? Jakiej mocy wziąć kocioł? Mam bojler, który chciałabym zostawić, żeby móc korzystać z wody na bieżąco w sensie o takiej samej temperaturze. Dla szeregówki ok 70 m2 jaka moc pieca? Witam ponownie ! W Twoim przypadku liczyć się będzie modulacja, ale także maksymalna moc dla CWU, dlatego rozwiązaniem poleciłbym wiszący kocioł kondensacyjny do mieszkania albo domu jedno- lub wielorodzinnego Vitodens 200-W. Można go bez problemu instalować w łazience lub w szafie kuchennej, posiada duży zakres modulacji mocy od 1,9KW do 35 KW (lub odpowiednio mniejszej mocy 13/19/26KW) oraz obudowę BoxDesign, zapewniającą niższy hałas oraz lepszy dostęp do komponentów. Pozdrawiam ! Edytowane 20 Lutego 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 11.02.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Mogę też prosić o pomoc w wyborze kotła? 270m2- 200m2 podłogówka+ścienne ogrzewanie, 70m2 grzejniki. Ściany z ytonga energo+15 grafitowy styropian, poddasze ocieplone 20 cm pianką OK. Chciałam kupić Vaillanta kondensacyjnego 24kw z zasobnikiem do 150l. Myślałam nad zasobnikiem warstwowym, ale nie wiem czy w takim połączeniu występują i czy ma to sens... Możecie polecić jakiś konkretny model? Nie znam się na innych parametrach i nie rozumiem tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 11.02.2017 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Jeżeli dla kogoś cena nie ma żadnego znaczenia, może wziąć i Vitodens 200-W. Kto bogatemu zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.02.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) Myślałam nad zasobnikiem warstwowym, ale nie wiem czy w takim połączeniu występują i czy ma to sens... Możecie polecić jakiś konkretny model? Nie znam się na innych parametrach i nie rozumiem tego Witam ! Zachęcam do zapoznania się z ofertą kotła kondensacyjnego od Viessmann. Vitodens 222-F to gazowy kompaktowy kocioł kondensacyjny z wbudowanym, emaliowanym zasobnikiem ładowanym warstwowo o znamionowej moc cieplnej: od 1,8 do 35 kW. Niewątpliwą zaletą naszgo kotła jest to, że nie wymaga ustawienia w oddzielnym pomieszczeniu. Jest tak kompaktowy i cichy, że można go zamontować nawet w kuchni.W zasobniku ładowanym w trakcie rozbioru wody zasobnik jest uzupełniany na bieżąco podgrzaną wodą, gotową do natychmiastowego użycia, a czujniki temperatury zapewniają równomierny rozkład temperatury. Jednak przez zainwestowaniem warto sprawdzić twardość wody na danym terenie, ponieważ przypadku podwyższonego poziomu twardości sugeruje się wersję z wężownicowym podgrzewaczem pojemnościowym c.w.u. o pojemności 130 litrów. Pozostaję do dyspozycji! Pozdrawiam ! Edytowane 20 Lutego 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 19.02.2017 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Jeżeli dla kogoś cena nie ma żadnego znaczenia, może wziąć i Vitodens 200-W. Kto bogatemu zabroni? Kupić kocioł to jedno... drugie to chcę mieć dobry sprzęt, którego później nie trzeba ciągle serwisować. I raczej liczę sie z budżetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 19.02.2017 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Żadna marka ani model nie gwarantuje, że będzie bezawaryjny przez wiele lat. Tak samo niska cena kotła nie dowodzi, by miał się on psuć nagminnie. Z tego co widać po forach, to są bardzo małe różnice w długowieczności i bezawaryjności kotłów, jest to w małym stopniu zależne od marki. Wysoka cena, nie znaczy wieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.02.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Kupić kocioł to jedno... drugie to chcę mieć dobry sprzęt, którego później nie trzeba ciągle serwisować. I raczej liczę sie z budżetem. Witam ponownie ! Polecam naszych autoryzowanych dystrybutorów w Twojej okolicy, mapę wszystkich możesz znaleźć TUTAJ. Warto dopytać się dodatkowe rabaty na nasze urządzenia, a dodatkowo zachęcam do skorzystania z bezpłatnej wyceny przygotowanej przez naszych specjalistów systemów grzewczych, która pomoże Ci w rozeznaniu cenowym. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 01.03.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) Witam, Renoma producenta na rynku instalacji grzewczych opiera się głównie na bezawaryjności pracy urządzenia, dłuższej żywotność oraz wysokiej jakości wykonania. Wszystkie te aspekty wpływają na cenę zakupu samego urządzenia. Dodatkowo przy wyborze producenta należy zwrócić uwagę na jego serwis oraz dostępność usług pogwarancyjnych. Odnośnie samej żywotności kotła, najlepszą metodą jej wydłużenia jest wykonywanie okresowych przeglądów. Pozwoli to dodatkowo na wyeliminowanie większości drobnych usterek, które w sezonie grzewczym mogą powodować poważne awarie lub wpływać na wyższe spalanie paliwa. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie gazowych kotłów kondensacyjnych . [moderowano]Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Edytowane 4 Lipca 2017 przez Tomaszs131 Link reklamowy niezgodny z regulaminem PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
user1 03.05.2017 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Witam wszystkich jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum Staram się dopasować kocioł do swojego mieszkania, ale im więcej czytam tym więcej mam wątpliwości. Wszędzie piszecie o unikaniu potworów pokroju 24kW, ale nie wiem, czy macie na myśli wyłącznie CO, czy również c.w.u. Trochę szczegółów: Mieszkanie w docieplonym bloku (nieszczytowe), o powierzchni 60m2, okna plastikowe, obniżone sufity z wełną 5-15cm. Ogólnie mieszkanie jest dosyć ciepłe. Szukam kotła do CO i c.w.u, niekoniecznie kondesacyjny. Wiem, że muszę zwracać*uwagę na modulację, ale nie jestem pewien jakiej mocy docelowej mam szukać (zarówno minimalnej jak i maksymalnej). Celem jest uniknicię długiego nagrzewania c.w.u. Standardowo słyszałem, że warto mieć zapas mocy, żeby szybciej nagrzać c.w.u. Moglibyście coś*doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.07.2017 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Witam wszystkich jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum Staram się dopasować kocioł do swojego mieszkania, ale im więcej czytam tym więcej mam wątpliwości. Wszędzie piszecie o unikaniu potworów pokroju 24kW, ale nie wiem, czy macie na myśli wyłącznie CO, czy również c.w.u. Trochę szczegółów: Mieszkanie w docieplonym bloku (nieszczytowe), o powierzchni 60m2, okna plastikowe, obniżone sufity z wełną 5-15cm. Ogólnie mieszkanie jest dosyć ciepłe. Szukam kotła do CO i c.w.u, niekoniecznie kondesacyjny. Wiem, że muszę zwracać*uwagę na modulację, ale nie jestem pewien jakiej mocy docelowej mam szukać (zarówno minimalnej jak i maksymalnej). Celem jest uniknicię długiego nagrzewania c.w.u. Standardowo słyszałem, że warto mieć zapas mocy, żeby szybciej nagrzać c.w.u. Moglibyście coś*doradzić? Witam, Pisząc o unikaniu kotłów o zdecydowanie przewymiarowanej mocy mamy na myśli zarówno co jak i cwu. Jesli ja mógłbym Ci polecić konkretne rozwiązanie, to zdecydowanie byłby to kocioł kondensacyjny. Piszesz, że masz mieszkanie dość ciepłe, to przyjmijmy nawet, że blok jest ocieplony dość dobrze, masz w mieszkaniu tylko grzejniki i mieszka w nim 4 osoby, to wystarczy Ci kocioł Vitodens 222-W - Wysokosprawny wiszący kocioł kondensacyjny z zabudowanym zbiornikiem c.w.u. o mocy 1,9-19 kW - zależy Ci na szerokiej modulacji mocy. Ten kocioł jest jednak jednym z droższych rozwiązań w naszej ofercie. Polecam zatem jeszcze sprawdzić ofertę na Vitodens 100-W - to wiszący kondensacyjny kocioł dwufunkcyjny: 6,5-26,6/29,3 kW lub np. Vitodens 111-W - wiszący kocioł kondensacyjny z zabudowanym zbiornikiem c.w.u. o mocy 6,5-19/24 kW. Uprzedzam jednak, że jest to tylko moja sugestia nie poparta żadnymi wyliczeniami, ani projektem, pokazuje tylko konkretne rozwiązania. Jeśli byłbyś zainteresowany, zapraszam do kontaktu z działem ofertowym po bezpłatną i rzetelną wycenę Twojego systemu. Pozdrawiam i zachęcam do dalszej dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.07.2017 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Witam wszystkich jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum Staram się dopasować kocioł do swojego mieszkania, ale im więcej czytam tym więcej mam wątpliwości. Wszędzie piszecie o unikaniu potworów pokroju 24kW, ale nie wiem, czy macie na myśli wyłącznie CO, czy również c.w.u. Trochę szczegółów: Mieszkanie w docieplonym bloku (nieszczytowe), o powierzchni 60m2, okna plastikowe, obniżone sufity z wełną 5-15cm. Ogólnie mieszkanie jest dosyć ciepłe. Szukam kotła do CO i c.w.u, niekoniecznie kondesacyjny. Wiem, że muszę zwracać*uwagę na modulację, ale nie jestem pewien jakiej mocy docelowej mam szukać (zarówno minimalnej jak i maksymalnej). Celem jest uniknicię długiego nagrzewania c.w.u. Standardowo słyszałem, że warto mieć zapas mocy, żeby szybciej nagrzać c.w.u. Moglibyście coś*doradzić? Dwufunkcyjne kotły Immergas mają przyzwoitą modulację. Sprawdż dostępność serwisantów w Twojej okolicy i jeśli jest OK, warto się zdecydowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 04.08.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Witam, Za rok dopiero wrócę do tematu. Co polecacie do domu dwupietrowego, ok 140-150m2. rzut prostokąta, dach 25 stopni, żadnych balkonów itd. 20cm styropianu, wełna ze 30cm, dom na płycie fundamentowej, ok 15-20 xps i 10 eps wewnątrz. okna 3 szybowe. Pełna podłogówka. Rozumiem, że najlepszym rozwiązaniem bedzie jednofunkcyjny kocioł z zasobnikiem. Jakiej firmy wybrac kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.08.2017 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Witam, Za rok dopiero wrócę do tematu. Co polecacie do domu dwupietrowego, ok 140-150m2. rzut prostokąta, dach 25 stopni, żadnych balkonów itd. 20cm styropianu, wełna ze 30cm, dom na płycie fundamentowej, ok 15-20 xps i 10 eps wewnątrz. okna 3 szybowe. Pełna podłogówka. Rozumiem, że najlepszym rozwiązaniem bedzie jednofunkcyjny kocioł z zasobnikiem. Jakiej firmy wybrac kocioł? Witam, ja zachęcam do zapoznania się z ofertą kotłów kondensacyjnych firmy Viessmann - rodzina Vtiodens. Powiedz, czy masz określony budżet na ten cel, a ja postaram się zaproponować konkretne modele. Możesz przeglądnąć parametry kotła Vitodens 200-W, lub Vitodens 222-F. Vitodens 100-W jest modelem bardziej przystępnym cenowo. Dostępne modele tutaj Polecam zapoznać się również z warunkami gwarancji i serwisu. W razie jakichkolwiek pytań - służę pomocą. Zachęcam do dyskusji! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1.4 23.08.2017 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Dzień dobry wszystkim,proszę Was o pomoc w wyborze kotła gazowego. Jako, że zimą spodziewam się urodzić, chcę wymienić piec gazowy, którego najlepsze lata i tak już minęły,Piec będzie ogrzewał i zaopatrywał w ciepłą wodę budynek dwurodzinny. Na podpiwniczonym parterze mieszkają rodzice na pow. ok. 100m². Ja rozbudowałam pierwsze piętro, dobudowałam kolejną kondygnację, Łącznie o powierzchni ok 200m². Są to oddzielne mieszkania, ale ogrzewa je wspólny piec. Dom jest ocieplony, dach spadzisty. Na dole jest tradycyjne ogrzewanie, u mnie również, plus podłogówka w łazience. Termostat (nie wiem czy tak to się nazywa) jest umieszczony na dole. Skutkuje to tym, że u rodziców jest ciepło, a u mnie temperatura jest niższa o kilka stopni. Chcemy na pewno przenieść termostat na górę. Czy jest sens montowania dwóch lub więcej (na każdym grzejniku?) termostatów?Poradźcie, proszę, jaki piec wstawić i czy widzicie jakieś możliwe poprawki. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proximo 23.08.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Witam, Przymierzam się do założenia kotła gazowego w moim domu, chciałbym prosić o jakieś rady jaki piec i o jakiej mowy wybrać.Może ktoś z forumowiczów ma podobny dom i założył piec który mu się sprawdza.Wiadomo że przy gazie przede wszystkim to wygoda, ale także chodzi mi żeby piec był w miarę oszczędny.Wolę na początku dołożyć do pieca, ale później podczas użytkowania oszczędności mogą zwrócić nakłady.Gdyby była możliwość sterowania piecem zdalnie byłoby super, ale nie jest to wymóg. Dom to przysłowiowa kostka z lat 60-tychPowierzchnia mieszkalna 100m2Dach i ściany ocieplone, okna plastikoweDom jest podpiwniczony i kocioł będzie znajdował się w piwnicy.Grzejniki aluminiowe w głowicami, w domu są trzy piony grzewcze.Na tą chwilę latem woda jest ogrzewana przysłowiowym "Junkersem",a zimą bojlerem podłączonym pod centralne ogrzewanie ale nie jako osobny obieg czyli wszystko chodzi na jednej pompie obiegu i to rozwiązanie chcę zostawić.Dom aktualnie ogrzewany jest piecem węglowym z podajnikiem tłokowym. Z góry dziękuję za jakieś sugestie i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.08.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Wiadomo że przy gazie przede wszystkim to wygoda, ale także chodzi mi żeby piec był w miarę oszczędny. Wolę na początku dołożyć do pieca, ale później podczas użytkowania oszczędności mogą zwrócić nakłady. Różnica w sprawności kotłów kondensacyjnych nie przekracza 1%, tak więc przy wyborze kotła producent praktycznie nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proximo 23.08.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Różnica w sprawności kotłów kondensacyjnych nie przekracza 1%, tak więc przy wyborze kotła producent praktycznie nie ma znaczenia. Czyli już coś więcej wiem, ale nadal wiele niewiadomych Jaka moc kotła ? Dwu funkcyjny czy jednofunkcyjny ? Jaki producent ( patrząc na awaryjność, trwałość, serwis ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts