OnlyAfc 01.12.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Witam,Jesli nie w tym dziale, to bardzo przepraszam i proszę o przeniesienie. Otóż sprawa wygląda tak, kupiliśmy z żoną 18 listopada działkę. Obecnie jesteśmy za granicą i przyszło na nasz adres zameldowania pismo polecone ze starostwa w Płońsku (tam kupiliśmy działkę). Na poczcie powiedzieli rodzinie tylko, że to pismo ze starostwa, odebrać nie mogli niestety.Moje pytanie, co to może być? Czy to może być na tyle ważne, że muszę wrócić do kraju, żeby pismo odebrać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 01.12.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 to pewnie tylko o wymiary chodzi , też od gminy wykupywałem i po jakimś czasie mi wysłali co ma ile metrów i takie tam , mało istotne ,przyjedziesz to udasz się do starostwa to ci wydrukują nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OnlyAfc 01.12.2015 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Źle troszkę to sformułowałem, kiedy napisałem "tam kupiliśmy działkę", kupowaliśmy od osoby prywatnej, nie od gminy a działka po prostu leży na terenie starostwa w Płońsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 01.12.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Najprawdopodobniej to pismo z podatkiem bo dostali informacje o zmianie właściciela. Urzędy nie wysyłają pism poza granicę przynajmniej w moim, nalezy wskazać pełnomocnika z adresem do doręczeń w kraju. Zadzwoń do urzędu może telefonicznie podadzą ile podatku należy zapłacić albo wyślą email. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 02.12.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Jeżeli podatki to nadawcą byłaby gmina. Ze starostwa to raczej stawiam na to że sąsiad się buduje a ty dostałeś pismo informujące o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 06.12.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Myślę że najprościej zadzwonić do starostwa i dowiedzieć się o co chodzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 08.12.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Po zakupie działki jeszcze inne instytucje mają prawo pierwokupu.Nie wiem, jak wygląda dzisiaj stan prawny, ale nie lekceważyłabym tej korespondencji. Dzwoń, faksuj, załatwiaj przez ambasadę-ale nie zostaw tego losowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OnlyAfc 08.12.2015 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Odebrałem (a w zasadzie rodzina odebrała) dziś pismo ze starostwa. Jest to zawiadomienie o zmianie z dnia ... (dosłownie tak napisane) Wypis stanu przed zakupem oraz po zakupie. Działka wcześniej była podzielona. Napisany jest stan właścicieli przed zmianą i po, gdzie wyszczególniony jest wyraźnie numer działki, księga wieczysta, rodzaj i powierzchnia. Zastanawia mnie określenie gruntu pod moją działką "Grunty pod rowami". Co to dokładnie oznacza. Wiem, że jest to grunt orny klasy IVa, bo tak jest napisane, ale co oznacza ten termin "pod rowami". Działka ta jest jedną z działek, które wyszły po podziale sporego kawałka gruntu rolnego. Na większość sąsiednich już są wydane warunki zabudowy, więc zakładam, że z moją też nie będzie problemu. O warunki będę się ubiegać gdzieś w maju. Warunki przyłącza prądu już mam, studnie na działce też już wykopaną mam, więc mam nadzieję, że problemów nie bedzie. PS. wczoraj przyszło pismo z sądu polecone do mojej żony i do mnie. Oczywiście nie ma mnie, więc nie odebrałem, mam nadzieje, że jest to też zawiadomienie, bo działka miała być wydzielona z jednej księgi wieczystej (ogólnej) i miała zostać dla niej założona oddzielna. Troszkę skomplikowana ta sytuacja, czy to normalne z księgami wieczystymi? Pozdrawiam. EDIT. Źle doczytałem w piśmie. Grunty pod rowami nie dotyczy mojej działki, tylko innej wydzielonej. Moja działka to grunty orne RIVa. Tak więc cofam pytanie odnośnie oznaczenia grunty pod rowami Edytowane 8 Grudnia 2015 przez OnlyAfc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 09.12.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 To z sądu, to na 99% zawiadomienie o utworzeniu nowej KW i wpisaniu Was do niej jako wspówłaścicieli. Nie można jednak całkiem wykluczyć, że to np. wezwanie do usunięcia braków we wniosku o wpis do KW. Dzwoniąc do sekretariatu wydziału ksiąg wieczystych możesz się dowiedzieć jakiego rodzaju pismo zostało wysłane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OnlyAfc 09.12.2015 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Dzwoniłem do poprzedniego właściciela, dostał on kopię tego pisma z sądu, podał mi numer mojej nowej księgi wieczystej, sprawdziłem księgę online i wszystko wygląda w porządku, więc jest to zawiadomienie. No cóż, teraz zostało ubiegać się o warunki zabudowy i zaczynać budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OnlyAfc 11.12.2015 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 No i znów muszę się was pytać, wybaczcie mi tą ciągłą niewiedzę Mianowicie tak: Pisałem wcześniej, że warunki przyłączenia prądu już mam, ale nie do końca jest to poprawne stwierdzenie. Do mojej działki i kilkunastu sąsiednich będzie podciągnięty kabel w drodze, jest na to podpisana już umowa z Energą przez poprzedniego właściciela, który działki sprzedawał. Problem w tym, że i tak muszę wystąpić o warunki przyłączenia dla swojej działki, które określą, że podepną mnie z tego kabla. Energa do warunków przyłącza wymaga: dokument potwierdzający tytuł prawny do korzystania z obiektu lub nieruchomości, w którym będą używane urządzenia, instalacje lub sieci elektryczne należące do wnioskodawcy plan zabudowy na mapie sytuacyjno-wysokościowej lub szkic sytuacyjny, określający usytuowanie przyłączanego obiektu względem istniejącej sieci oraz usytuowanie sąsiednich obiektów. Z pierwszym rozumiem, że kopia aktu notarialnego wystarczy Natomiast z drugim jest problem, bo na stronie starostwa widzę, że wydają mapy zasadnicze i ewidencyjne. Czy wykonanie mapy sytuacyjno-wysokościową muszę zlecać geodecie? Przeczytałem też że na mapa musi być odpowiednio duża, żeby obejmowała istniejącą instalację do której moja działka ma byc podpięta. Najbliższy słup z którego ma być robiona instalacja w drodze jest oddalony o ponad 300m, więc moje pytanie, co mam w tym przypadku zrobić? Zamawiać mapę w małej skali (oczywiście droższą) żeby obejmowała oddalony słup, czy zamawiać mapę w większej skali, obejmującą tylko moją działkę i najbliższą okolicę? PS. Czy w starostwie mapę może odebrać ktoś inny, niż właściciel działki (np. brat)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OnlyAfc 17.12.2015 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 ok, Brat może odebrać za mnie w starostwie mapy bez problemu, nawet jeśli nie jest właścicielem.Podaję też ceny, jakby się komuś przydały (przynajmniej w Płońsku takie są)Mapa kolorowa sytuacyjno-wysokościowa:A4 22,50 zł A3 37,50 złA2 60 złA1 90 złA0 150 zł Czas oczekiwania to minimum 3,4h jeśli chce się odebrać tego samego dnia.Można też dostać czarno białą, wtedy koszt np. za format A0 100zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.12.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Z pierwszym rozumiem, że kopia aktu notarialnego wystarczyŻadnego aktu nie dawaj. Wystarczy wypis z ksiąg wieczystych. Dając AKT naruszasz ochronę danych osobistych sprzedającego oraz tajemnicę handlową dotyczącą ceny sprzedaży oraz innych danych wrażliwych. Jak masz już założoną księgę wieczystą, to od teraz wypis skrócony z niej jest Twoim świadectwem własności!!! Natomiast z drugim jest problem, bo na stronie starostwa widzę, że wydają mapy zasadnicze i ewidencyjne. Czy wykonanie mapy sytuacyjno-wysokościową muszę zlecać geodecie? Przeczytałem też że na mapa musi być odpowiednio duża, żeby obejmowała istniejącą instalację do której moja działka ma byc podpięta. Najbliższy słup z którego ma być robiona instalacja w drodze jest oddalony o ponad 300m, więc moje pytanie, co mam w tym przypadku zrobić? Zamawiać mapę w małej skali (oczywiście droższą) żeby obejmowała oddalony słup, czy zamawiać mapę w większej skali, obejmującą tylko moją działkę i najbliższą okolicę?. Wystarczy Ci zupełnie mapa zasadnicza w skali 1:500 obejmująca Twoją działkę za 12zł z groszami(format A4) Reszta Cie nie interesuje. ZE i tak musi komuś zlecić roboty poza twoja działką i uzyskać pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts