bartass_88 01.12.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Witam. Mam pytanie. W marcu chce zacząć się budować. I teraz moje pytanie kiedy udać się do gminy żeby złożyć wniosek o doprowadzenie wody i kanalizy do działki? Edytowane 1 Grudnia 2015 przez bartass_88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 01.12.2015 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Gdzie to taka dobra gmina, że sami doprowadzą? Im szybciej złożysz wniosek tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.12.2015 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 I jednak proponuję złożyć ten wniosek n/t "kanalizacji" tudzież udać się ponownie do szkoły podstawowej w celu nauki podstaw języka polskiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 02.12.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Wnioski składasz o "wydanie technicznych warunków przyłączenia do sieci..." i nie do gminy tylko do MPWiK (Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji) lub PGK (Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej) czy jak tam to się będzie u Ciebie nazywało - na nazwę nie ma reguły Mając te warunki i w oparciu o nie przygotowujesz projekt, który również musisz z gestorem mediów uzgodnić i dopiero w kolejnym ruchu wykonujesz przyłącze - oczywiście na własny koszt. Jeżeli sieci nie ma w pobliżu to możesz nie dostać warunków lub zostać "wciągnięty" przynajmniej w partycypację części kosztów niezbędnej rozbudowy infrastruktury. Skoro masz pozwolenie na budowę to znaczy, że możliwość przyłączenia istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 02.12.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Czasami jednak wniosek trzeba do gminy, np. w okolicach Tarczyna gestorem sieci wodociągowej jest sama gmina, co mnie mocno zdziwiło. Na pewno w urzędzie gminy dowiesz się, jak to jest u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartass_88 02.12.2015 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Okazało się że gestorem mediów jest sama gmina. Czyli jak będę miał w rękach pozwolenie na budowę ( kwestia kilku dni) to najlepiej udać się do projektanta żeby zrobił projekt obu przyłączy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 02.12.2015 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Projektant nie zaprojektuje niczego bez warunków przyłączenia - zob. wpis Wojtka_Wisznia Mała wyżej - od tego musisz zacząć, niezależnie kto jest gestorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariog 02.12.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Projektant nie zaprojektuje niczego bez warunków przyłączenia - zob. wpis Wojtka_Wisznia Mała wyżej - od tego musisz zacząć, niezależnie kto jest gestorem Jak złożył papiery do pozwolenia na budowę to warunki do przyłączenia do sieci chyba powinien mieć przynajmniej u nas bez tego takiego pozwolenia się nie dostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 02.12.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Jak złożył papiery do pozwolenia na budowę to warunki do przyłączenia do sieci chyba powinien mieć przynajmniej u nas bez tego takiego pozwolenia się nie dostanie. Do wydania pozwolenia na budowę domu (w zasadzie już na etapie warunków zabudowy o ile nie ma planu) wystarczy zapewnienie (na piśmie) od gestora, że istnieje możliwość przyłączenia. Projekt przyłączy w domkach zwykle robi się w oderwaniu od PB na późniejszym etapie realizacji (przyłącze wystarczy zgłosić, a może już nawet nie? - nie śledzę tego na bieżąco). Te techniczne warunki przyłączenia, o których piszemy to są szczegółowe wymogi stanowiące podstawę opracowania projektu (określają miedzy innymi średnicę, a często i materiał rury, sposób jej wpięcia do sieci, itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 05.12.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Ja przed budową dostałem z Zakładu Wodociągów zapewnienie dostaw wody i odbioru ścieków (muszą być do Warunków Zabudowy), później dostałem warunki techniczne podłączenia do sieci, później zrobiłem projekt przyłącza i wykonałem przyłącze. Czyli mam podłączenie wody )bez wodomierza) na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts