Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doprowadzenie wody i kanalizy do działki

Recommended Posts

Wnioski składasz o "wydanie technicznych warunków przyłączenia do sieci..." i nie do gminy tylko do MPWiK (Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji) lub PGK (Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej) czy jak tam to się będzie u Ciebie nazywało - na nazwę nie ma reguły ;)

Mając te warunki i w oparciu o nie przygotowujesz projekt, który również musisz z gestorem mediów uzgodnić i dopiero w kolejnym ruchu wykonujesz przyłącze - oczywiście na własny koszt. Jeżeli sieci nie ma w pobliżu to możesz nie dostać warunków lub zostać "wciągnięty" przynajmniej w partycypację części kosztów niezbędnej rozbudowy infrastruktury. Skoro masz pozwolenie na budowę to znaczy, że możliwość przyłączenia istnieje.

Projektant nie zaprojektuje niczego bez warunków przyłączenia - zob. wpis Wojtka_Wisznia Mała wyżej - od tego musisz zacząć, niezależnie kto jest gestorem

Jak złożył papiery do pozwolenia na budowę to warunki do przyłączenia do sieci chyba powinien mieć przynajmniej u nas bez tego takiego pozwolenia się nie dostanie.

Jak złożył papiery do pozwolenia na budowę to warunki do przyłączenia do sieci chyba powinien mieć przynajmniej u nas bez tego takiego pozwolenia się nie dostanie.

Do wydania pozwolenia na budowę domu (w zasadzie już na etapie warunków zabudowy o ile nie ma planu) wystarczy zapewnienie (na piśmie) od gestora, że istnieje możliwość przyłączenia. Projekt przyłączy w domkach zwykle robi się w oderwaniu od PB na późniejszym etapie realizacji (przyłącze wystarczy zgłosić, a może już nawet nie? - nie śledzę tego na bieżąco). Te techniczne warunki przyłączenia, o których piszemy to są szczegółowe wymogi stanowiące podstawę opracowania projektu (określają miedzy innymi średnicę, a często i materiał rury, sposób jej wpięcia do sieci, itp.)

Ja przed budową dostałem z Zakładu Wodociągów zapewnienie dostaw wody i odbioru ścieków (muszą być do Warunków Zabudowy), później dostałem warunki techniczne podłączenia do sieci, później zrobiłem projekt przyłącza i wykonałem przyłącze. Czyli mam podłączenie wody )bez wodomierza) na działce.