Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekipa budowlana-fuszerka, swiezy tynk silikatowy -wybulwienia

Recommended Posts

witam

Jestem na etapie ocieplenia scian zewnetrznych domu z lat 90 , stare budownictwo , jedno pietro + strych, sciany z 2 pustakow hasiowych

Steropian jaki zostal uzyty do ocieplenia to 12, klej oraz siatka juz zaciągnięte i tu zaczely sie problemy

szef tej firmy zrobil nam kosztorys w sierpniu mowil ze gwarancje daja na 10 lat + greinplast daje gwaracje na swoje produkty ,mieli przyjsc w polowie pazdziernika nie przyszli .

przyszli w listopadzie

2,5 sciany polozone dobrze, 4 i polowka z trzeciej sciany (ukladala osoba spokrewniona z szefem) wyszla nie najlepiej szaplety sie nie rozchodzily a wrecz byly prawie pod katem prostym wzgledem okna, deski elewacyjne (przez to ze szpalety zrobil zle wyszlo 4,03m miedzy oknami a deski maja po 2m) ukladane byly z kawalkow nawet 5-15 cm co wszsytko to sprawialo u zony frustracje i duzo stresu.

Zwracala uwage na deski na szpalety , na parapet ktory nie zostal odpowiednio zamiontowany ale i tak nie zrobil tak jak zona chciala ( mowil ze bedzie wolal jak bedzie poprawial bo on nie wiem jak ona chce zeby ulozyc deski elewacyjene- nie zawoalal). Nastepna sprawa to kladzenie na 2,5 scianach( bo 4 i polowka byla w poprawkach) tynku silikatowego gdy kladli byla temp ok 4do 6 st wyrobili sie do godz 13 w nocy byl przymrozek -1 a drugiej nocy bylo -10 st dzis jest 5 dzien po tej mroznej nocy i zauwazylem jakies wybulwienia na scianie obawiam sie ze sa to odparzenia nie chce myslec co moze byc na wiosne..

jutro jak nie bedzie padac ma przyjsc ekipa.

zona juz ma dosc ja tez a elewacje z tynkiem bedzie nas kosztowac wedlug kosztorysu ok 32000zl. tydzien zostalo do zakonczenia prac. napawde za takie pieniadze to powinno byc zrobione PROF

i tu pytanie za takie niedorobki niedociagniecia, fuszerke czy moge zalozyc pozew cywilny firmie budowlanej? jesli tak to jakie sa procedury czy raczej to w inny spsob zalatwiac?

moze mial ktos do czynienia z taka "profesjonalna" ekipa budowlana podzielcie sie swoimi uwagami beda dla mnie cenne.

p.s przepraszam za brak liter PL ale mam klawiature Ang

Ubezpieczenie.

Tak jak na samochod.

Wykonawca powinien byc ubezpieczony od takich sytuacji - jezeli ma takie ubezpieczenie wtedy z odszkodowania wykonuje sie prace naprawcze.

Rozumiem ze masz umowe z ta firma podpisana i wystawili fakture?

Edytowane przez fighter1983

Gość grend
jak jeszcze nie zapłaciłeś to chyba nie ma większego problemu. Niech poprawia wszelkie fuszerki i wtedy zapłać. Jak będą mieli jakiś "problem" odnośnie poprawek to jest kierownik budowy albo Nadzór budowlany który oceni jakość prac... i wtedy masz wolna ręke. Możesz wziąć inną ekipę do poprawek i okroić kasę poprzedniej ekipie, albo w ogóle nie zapłacić

• 3 weeks później...

Poniżej film o fuszerach robionych przez ekipę dociepleniowców. Jeżeli ekipa robiła u ciebie przy minusuie to pomiędzy styropianem a warstwą zbrojną

powstała cienka warstwa lodu, która odspoiła zaprawę od styropianu. Wróży to złe następstwa a taka dokumentacja jak w tym filmie powinna załatwić sprawę dla rzeczoznawczy lub sądu.

Walczmy z ciemnotą wśród wykonawców.