asterixx 01.12.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, Mamy do ułożenia jakies 130 m2 płytek 60x60 na posadzce anhydrytowej. Po przejrzeniu tego co jest na rynku znalazłem: - KNAUF K4 FLEX - około 56 pln - MAPEI KERAFLEX EXTRA S1 - około 50 pln - WEBER ZP418 - około 65 pln - CERESIT CM22 - około 74 pln - CERESIT CM17 - około 63 pln - CERESIT CM16 - około 38 pln Wszystkie kleje podobnej klasy C2TE S1. CM22 ze względu na cenę bym odpuścił, podobnie weber. A jeszcze znajomy fachowiec (ale nie robiący u mnie prac) polecał mi klej PCI PERICOL FLEX. Twierdzi, ze płytki do 60x60 robi zawsze tym klejem na ogrzewaniu podłogowym. A płytkami zajmuje sie od co najmniej 20 lat i robi to całkiem fajnie. Czy poprawnie - to już nie wiem. Ale w/g karty ten klej nie spełnia klasy S1 elastyczności. I nie wiem, czy można go stosować na ogrzewanie podłogowe. producent twierdzi, ze tak, choć nie ma S1. Mam spory zgryz z wyborem kleju Może praktycy cos podpowiedzą ? Edytowane 1 Grudnia 2015 przez asterixx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 02.12.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,elastyczne_kleje_do_plytek_-_o_co_chodzi_z_ta_elastycznoscia,6407 - tu masz link który pokazuje dlaczego S1 czy S2 to fikcja literacka w tzw. normalnych warunkach użytkowania. Takie odkształcenie aby nastąpiło na twardym podłożu musiałoby oznaczać że taras czy inne podłoże się sypie i niknie, po czym nagle musiałoby się w tym miejscu zatrzymać auto osobowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 03.12.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Ja Jako mistrz glazurnik kupiłbym za 47,99 Atlas Plus mega. Klej rozpływny- 100% wypełnienia klejem pod płytcką co jest ważne przy podłogówce. Ma S1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Super 04.12.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Czy mogl by pan wyjasnic nieco szerzej co znaczy rozplywny ? Bo ja to rozumiem tak ze klej sie rozleje pod plytka jednak czy ona nie usiadzie nizej ? Czytalem tez opis producenta ze moznago klasc na plyty OSB , czyli mam rozumiec ze bezposrednio na plyte bez zadnego przygotowania podloza ? (mam na mysli np. zatopienie siatki w kleju ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 04.12.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Tak, rozleje się. Plytka nie zatonie bo to specjalny klej do 20mm. Czyli mozna nim równać podłoże. Na osb zgoda, ale pewnie tylko formaty do 40x40. Przygotowanie osb to zmatownienie i na to grunt szczepny typu cerplast albo hydroizolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 04.12.2015 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Wszystkie które podałeś oraz zaproponowany przez ZygmuntRolicz będą ok. Proponowałby jednak położenie płytek 30x30 i danie fugi 5mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 05.12.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Do tego zostawienia proponowałbym dorzucić kerakolla h40 no limits. Można nim kleić praktycznie nieograniczone rozmiary płytek na właściwie każdym podłożu (po uprzednim przygotowaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 05.12.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Ale na podłogówkę go bym nie stosował. Zwlaszcza jeżeli trzeba klejem równać podłogę. Na ściany moze i jest wyśmienity ale na podłogę nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 06.12.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Ale na podłogówkę go bym nie stosował. Zwlaszcza jeżeli trzeba klejem równać podłogę. Na ściany moze i jest wyśmienity ale na podłogę nie polecam. Jakieś uzasadnienie tej opinii? Wydaje mi się że mogłeś pomylić kleje. Ten drugi klej czyli bioflex rzeczywiście nie jest przystosowany do płytek wielkopowierzchniowych na podłogówce, ale h40 jak najbardziej się nadaje również do płytek o znacznie większych wymiarach niż 60x60, dodatkowo płytka na kleju żelowym się nie zapada. A jak sama nazwa wskazuje 'klej' nie jest stworzony do równania powierzchni, chociaż w przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 06.12.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Każdy klej będzie dobry z powyższych wybrał bym mapei albo knauf, Najważniejsze jest żeby osoba układająca płytki potrafiła to dobrze zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erko43 06.12.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Również stosowałem oba powyżej, któe podaje Bladyy i na prawde dobrze się sprawdziły, więc również jeste za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 06.12.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Do położenia płytek na ok. 100m2 mojej podłogówki użyłem tylko h40, polecany przez bardzo dobrego znajomego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 06.12.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Na mojej budowie glazurnicy ukladali 300m2 formatu 150x75cm. Zużyli do tego prawie 2 tony h40 wiec mogę cos na ten temat powiedzieć. Może i na idealnie rownych posadzkach h40 by się sprawdzil ale na tych, o których wspomniałem wyżej gdzie niegdzie trzeba było podkladać grubiej kleju. Płytki kładzione były metodą kombinowaną czyli smarowany grzebieniem spód płytki i posadzka. Klej wg mnie ma za duży skurcz i tam gdzie kleju było min więcej płytki z powodu owego skurczu klawiszowały. Na atlasie plus mega tego problemu nie ma. A nie ma nic gorszego jak poprawiać dzoen wcześniej położoną okładzinę. Swoją opinię wyrażam jako mistrz glazurnik a wiec osoba która nie jeden klej w swoim życiu testowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 07.12.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 ZR: duży skurcz, a dokładniej to jaki jest skład zaprawy może wymuszać takie czy inne postępowanie. Oznaczać to może np. to że tam gdzie u innych producentów zalecane jest zwilżanie powierzchni w Kerakollu ten problem nie istnieje, bo w jego składzie może być środek co zmienia napięcie powierzchniowe w taki sposób, że wilgoć z kleju nijak nie przeniknie do podłoża, choć z podłoża już może do kleju. Urokiem polskich ekip jest to, że najczęściej najpierw kładą a potem ewentualnie czytają co i jak mają kłaść wedle zaleceń producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 07.12.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Oj, obrażasz ekipę, która kładła. Chociaz to konkurencja to powiem jedno- mistrzowie. Klej tracąc wode z zaprawy dostaje skurczu i płytki klawiszuja. Nieznacznie ale wystarczy na reklamację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 08.12.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 ZR: Przyczyn tamtego klawiszowania mogło być całkiem sporo. Od źle przygotowanego podłoża, przez złą/zbyt drobną pace lub złą konsystencje kleju aż po krzywizny płytki które przy tak dużych rozmiarach potrafią się przytrafić. Obecnie ciężko na ten temat spekulować. Ale swoją drogą jeżeli trzeba podrównywać grubą warstwą kleju to podłoże zostało źle przygotowane a powszechnie wiadomo że im większy format płytki tym lepiej trzeba przygotować/podrównać podłoże. Dodatkowo h40 nolimits jest klejem żelowym więc jeżeli pod płytką jest powiedzmy 1cm kleju to on tam faktycznie jest i się nie zapada ani nie rozpływa na boki. W skurcz też raczej nie wierzę, faktycznie jakiś tam w każdym kleju występuje, jednakże nie w tak dużym stopniu jak w przypadku betonów itp. Osobiście nigdy nie spotkałem się by na tym kleju płytka została zassana/zapadła przy prawidłowej konsystencji kleju. Nie spotkałem się również z negatywną opinią na temat tego kleju stąd też moje zdziwienie Twoją opinią. Na przyszłość w razie problemów najlepiej przedzwonić do przedstawiciela, który wręcz "na budowie" rozwiewa wątpliwości bądź wskazuje błędy. Tak jak napisał Balto wiele ekip robi "po swojemu" a technologia w dziedzinie chemii budowlanej cały czas idzie do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 08.12.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Masz rację, pod h40 trzeba sporo przygotowywać, równać podłoże itp czyli nie jest taki "no limits" jak go reklamują. To wszystko praca, która dodatkowo kosztuje. Na plus mega atlasa mogę równac klejem do 2cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 08.12.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Kwestia "no limits" dotyczy czegoś innego... A skurcze biorą się z tego np, że beton / zaprawa / mieszanka robiona na cemencie typu I R - dostała dużo więcej wody niż wymagała (w mieszance może być np plastyfikator ograniczający ilość wody zarobowej i nieco mikrokrzemionki (wiążącej wodę), plastyfikatory modyfikują napięcie powierzchniowe co oznacza brak możliwości przechodzenia wody z kleju do podłoża, ale nie na odwrót i wówczas wilgotne podłoże, oznacza dodatkową (tzw. lewą) wilgoć, co oznacza przyśpieszenie procesów i tempa wiązania, a to znów oznacza zbyt gwałtowne przyrosty wytrzymałości. Zbyt mocne ogrzanie tarasu etc może wpływać podobnie... Jeśli klej ma ograniczenie np do 10 -15 mm oznacza to, że taka jest maksymalna grubość warstwy a nie "ile fabryka widzi". Uwaga: jeśli jakiś klej może był kładziony w warstwie 5 cm to oznacza że ma zupełnie inny skład który ma ograniczenie do 1,5 cm - od cementu, po parametry wytrzymałościowe i tempo jej nabierania po cokolwiek sobie człowiek wymyśli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 08.12.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 ZR: "no limits" to nazwa produktu, która odróżnia ten klej chociażby od starego H40 z którym był początkowo często mylony. Dodatkowo ten dopisek "no limits" tyczy się uniwersalności tego produktu, zwłaszcza jeśli chodzi o różnorodność podłoży na których może zostać zastosowany oraz jego właściwośc. To że trudne podłoże trzeba wyrównać zazwyczaj nikogo nie dziwi, chociaż i tak jest to zawsze zależne od warunków na budowie. W mojej opini taniej jest wyrównać powiedzmy jakimś zw-04 niż klejem. W wakacje miałem dość ciekawy przypadek związany właśnie z "równaniem klejem". Według wszystkich znaków na niebie inwestorce powinno wystarczyć około 6 worków h40 na całą łazienkę. Mimo to co parę dni pojawiała się po worek bądź dwa za każdym razem bardziej przerażona, że jej nieduża łazienka wymaga takich nakładów. Jak się okazało wszystko za sprawą wykonawcy który równał sobie klejem dość spore nierówności. I tutaj pojawiają się dwa problemy. Pierwszy czyli naciągnięcie inwestorki na koszty bo sumarycznie przekroczyła ponad dwukrotnie szacowaną ilość kleju oraz drugi, czyli trwałość takiej warstwy ponieważ klej jest stworzony tak naprawdę tylko do przyczepienia powiedzmy płytki jak najmocniej do podłoża a nie do stanowienia tegoż podłoża.Jak Balto napisał ktoś te wytyczne po coś ustala . Oczywiście zgadzam się że czasami wiąże się to z większym nakładem pracy ale często też ułatwia bądź przyspiesza dalszą prace. Po prostu widziałem już chyba dość dziwnych i magicznych przypadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 09.12.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Zanim napisałem wcześniejszego posta szukałem jaki ten no limits jest. Średnio warstwowy czy cienko warstwowy? Nic nie znalazłem. Znalazłem za to stronkę jakiż to cudowny klej nie jest. Wg waszych opinii wychodzi na to , że cienko warstwowy co w mojej opinii już dużym limitem. Serio nie ma się czym zachwycać. Bo czy ropa jest z rzepaka czy ze złoża to ma za zadanie napędzać auto. Klej ma kleić. Atlas Plus Mega jest średnio warstwowy i można stosowac go od 4-20mm. Odpada stosowanie mas samopoziomujących, mas typu ZW czy innych wynalazków. Klej bez skurczu! I w tej samej cenie co wasz no limit. To co ostatecznie wybralibyście sami mając do wyboru "rzepak" lub "naftę"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts