Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasobnik CWU poziomy do PC

rydzadam

Recommended Posts

Jak w temacie szukam zasobnika ok. 200 litrowego do współpracy z PC PW, ale ze względu na ograniczoną ilość miejsca w garażu gdzie będzie już rekuperator, PC, węzeł hydrauliczny, odkurzacz centralny, rowery, półki, graty i pewnie ...samochód :) przyda się zasobnik, który powieszę na ścianie nośnej pod sufitem i tam specjalnie nie będzie wadził. Galmet coś ma z podwójną w. ale nie wiem czy się nada bo to nie seria dedykowana do PC

Też o tym myślałem.

Ważna jest powierzchnia wymiany ciepła: licz 0,25m2 na 1 kw mocy pompy ciepła.

Nie wiem, czy znajdziesz 200litrowy zbiornik z odpowiednią powierzchnią wymiany. Jeśli nie, można zastosować 2 mniejsze, na przykład 2 x 100l, 120l lub 140l. Są zbiorniki z wężownicą, 2 wężownicami, 1 wężownicą i płaszczem oraz tylko z płaszczem.

Policz, jaką powierzchnię wymiany potrzebujesz, dobierz odpowiednie zbiorniki lub zbiornik. Jak wybierzesz 2 zbiorniki, to połącz szeregowo, żeby woda z jednego wpływała do drugiego i dopiero dalej do instalacji jako ciepła.

Ważne jest dobre zakotwienie do ściany (kotwy), bo całość będzie ciężka.

Ja ostatecznie zrezygnowałem, bo nie znalazłem jednego zbiornika 200l o dużej powierzchni wymiany ciepła, a 2 zasobniki by się u mnie nie zmieściły. Ale jak masz miejsce, to czemu nie. Galmet takie produkuje, Kospel itp.

Zależy jaką moc PC masz - np. Elektromet produkuje zasobnik 200l dwupłaszczowy, o powierzchni płaszcza 1,33m2. Jest też 250l poziomy z płaszczem 1,42m2

Edytowane przez maciejzi

Tak jak wspomniał przedmówca najważniejsza jest pow. wężownicy, która powinna wynosić 3,2 m2. A nie możesz zastosować pompy ciepła z zasobnikiem wbudowanym? Z reguły mają pow. 180-200l

Największą powierzchnia wymiany ciepła, jaką oferują producenci w swoich konstrukcjach All In One to ok 1,5 m2.

OSO, które produkuje nierdzewne zbiorniki od 70 lat oferują do pompy ciepła zbiornik z wężownicą 0,8 m2.

Wszyscy się mylą?

Bzdury wypisujecie.

Największą powierzchnia wymiany ciepła, jaką oferują producenci w swoich konstrukcjach All In One to ok 1,5 m2.

OSO, które produkuje nierdzewne zbiorniki od 70 lat oferują do pompy ciepła zbiornik z wężownicą 0,8 m2.

Wszyscy się mylą?

Bzdury wypisujecie.

Witam

Też tak uważam.

Mam u siebie OSO Hotwater 300 l z dwiema wężownicami o łącznej powierzchni wymiany 1,4 m2 i nie mam żadnych problemów z grzaniem wody.

Mit dotyczący potrzeby zapewnienia dużej powierzchni wymiany wężownicy wywodzi się z problemów związanych z grzaniem CW pompami gruntowymi typu ON-OFF, nie mogących modulować mocy, a w konsekwencji taktujących.

Pozdrawiam

Pratchawiec

...OSO, które produkuje nierdzewne zbiorniki od 70 lat oferują do pompy ciepła zbiornik z wężownicą 0,8 m2.

Wszyscy się mylą?

Bzdury wypisujecie.

Rozumiem, że znane Ci są instalacje, w których PC p-w (inverter) pracuje obciążona takim zbiornikiem. Może zatem podasz (dla przykładowego układu):

- moc grzewczą PC (dla A7/W35)

- temperaturę zadaną w zbiorniku (osiąganą w jednym cyklu grzania)

- temperaturę maksymalną, osiąganą na wyjściu skraplacza (podczas grzania CWU)

Rozumiem, że znane Ci są instalacje, w których PC p-w (inverter) pracuje obciążona takim zbiornikiem.

Owszem są.

Podam tylko rozwiązania fabryczne by nie rozciągać dyskusji o błędny dobór elementów.

Fujitsu Waterstage DHW o mocy 11 kW (A7W35)

Zbiornik 190 litrów, wężownica 0,71 m2.

Mitsubishi Zubadan 11 kW

Zbiornik 200 litrów, wężownica 1,2 m2

Oba rozwiązania grzeją wodę do 55*C.

Sprzedają zatem, jakieś buble za 30 tys?

Ja rozumiem, że poskładanie pompy ciepła z różnych kolorowych składników wygląda "profesjonalnie" i pozwala złupić wielu nieświadomych inwestorów.

Ale to co piszecie o powierzchniach wymiany jest SPRZECZNE z tym co oferują producenci w zestawie fabrycznym.