Toper 01.12.2015 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Szanowni, mam prośbę. Mam teraz niezabudowany jeszcze kominek, który fantastycznie robi mi saunę w salonie (Wiktor z Kratek). W przyszłości jakoś zostanie obudowany, ale z braku kasy na razie chciałbym zrobić rozprowadzenie ciepłego powietrza. Zakupiłem na niego w firmie Kratki dystrybutor 4x150, w przyszłości 2x150 pójdzie do kratek w obudowie, a pozostałe 2x150 do turbiny. Teraz o domu. Dom jest parterowy, projekt M42A - Przemyślany. Po kilku latach i nie wykonaniu żadnych zmian w projekcie twierdzę, że faktycznie jest przemyślany. Nic nam w nim nie przeszkadza...Jest (jak dla nas) idealny. No więc, ponieważ jest parterowy to nie ma problemu z umieszczeniem na strychu turbiny i przewodów. Tylko, jakie przewody, jakie średnice i jaka turbina? Wymyśliłem sobie, że puszczę główny kanał (ten długi 9,5m na rysunku) fi 150, a odnogi po 125 i zakończę anemostatami też 125. Dodam, że w domu jest również wentylacja mechaniczna z rekuperatorem (Renovent Brink 300), ale to nie wystarcza, żeby rozprowadzić ciepło (widać, że to nie do tego służy). Wiem, że nie powinno się robić wyjść w łazienkach, bo ciepło zostanie wyciągnięte przez wentylację, ale trudno, chcę mieć tam ciepło. W ostateczności zakręcę anemostaty. Poszperałem trochę po sieci i wyszło mi, że jak na moje potrzeby to turbina Darco AN2 oraz regulator ARO. No i co o tym myślicie? Edytowane 1 Grudnia 2015 przez Toper poprawki w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.12.2015 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Witam.Zacznijmy od tego że palenisko, które posiadasz nijak nie nadaje się do ogrzewania domu z rekuperacją.Żeby dobrze funkcjonowało, musiał byś nadmiar powietrza nawiewanego określić na ok. 1/4 wydajności jednostki centralnej.Albo więc uznasz że te pieniądze, które władowałeś w rekuperację wyrzucasz w błoto i użytkujesz taki kominek z kompletnie nieszczelnym paleniskiem, albo stawiasz kominek, który będzie pozwalał na prawidłowe funkcjonowanie rekuperacji i korzyści płynące z odzysku ciepła wynikające z tego.Koniec kropka.O reszcie pogadamy jak podejmiesz powyższą, kluczową decyzję.Pozdrawiam. Edytowane 1 Grudnia 2015 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.12.2015 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Szanowni, mam prośbę. Mam teraz niezabudowany jeszcze kominek, który fantastycznie robi mi saunę w salonie (Wiktor z Kratek). W przyszłości jakoś zostanie obudowany, ale z braku kasy na razie chciałbym zrobić rozprowadzenie ciepłego powietrza. Zakupiłem na niego w firmie Kratki dystrybutor 4x150, w przyszłości 2x150 pójdzie do kratek w obudowie, a pozostałe 2x150 do turbiny. Teraz o domu. Dom jest parterowy, projekt M42A - Przemyślany. Po kilku latach i nie wykonaniu żadnych zmian w projekcie twierdzę, że faktycznie jest przemyślany. Nic nam w nim nie przeszkadza...Jest (jak dla nas) idealny. No więc, ponieważ jest parterowy to nie ma problemu z umieszczeniem na strychu turbiny i przewodów. Tylko, jakie przewody, jakie średnice i jaka turbina? Wymyśliłem sobie, że puszczę główny kanał (ten długi 9,5m na rysunku) fi 150, a odnogi po 125 i zakończę anemostatami też 125. Dodam, że w domu jest również wentylacja mechaniczna z rekuperatorem (Renovent Brink 300), ale to nie wystarcza, żeby rozprowadzić ciepło (widać, że to nie do tego służy). Wiem, że nie powinno się robić wyjść w łazienkach, bo ciepło zostanie wyciągnięte przez wentylację, ale trudno, chcę mieć tam ciepło. W ostateczności zakręcę anemostaty. Poszperałem trochę po sieci i wyszło mi, że jak na moje potrzeby to turbina Darco AN2 oraz regulator ARO. No i co o tym myślicie?Te pytania powinieneś zadać przed, a nie po zakupie...Teraz niestety patrz wypowiedź F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toper 02.12.2015 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Witam. Zacznijmy od tego że palenisko, które posiadasz nijak nie nadaje się do ogrzewania domu z rekuperacją. Żeby dobrze funkcjonowało, musiał byś nadmiar powietrza nawiewanego określić na ok. 1/4 wydajności jednostki centralnej. Albo więc uznasz że te pieniądze, które władowałeś w rekuperację wyrzucasz w błoto i użytkujesz taki kominek z kompletnie nieszczelnym paleniskiem, albo stawiasz kominek, który będzie pozwalał na prawidłowe funkcjonowanie rekuperacji i korzyści płynące z odzysku ciepła wynikające z tego. Koniec kropka. O reszcie pogadamy jak podejmiesz powyższą, kluczową decyzję. Pozdrawiam. Czy chodzi o to ze nie ma doprowadzenia powietrza do spalania z zewnątrz do wkładu? Wiktor ma zamknięte na stałe otwory z przodu i zamontowany wlot powietrza z tyłu, które jest doprowadzone z zewnątrz. Jeśli to nadal źle to proszę o przykład wkładu który powinienem kupić. Dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toper 03.12.2015 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Odpowiecie? Czy Wiktor z doprowadzonym powietrzem z zewnątrz i zamkniętym dolotem z przodu jest nie ok? Jeśli tak, to jaki powinienem wkład kupić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 04.12.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Odpowiecie? Czy Wiktor z doprowadzonym powietrzem z zewnątrz i zamkniętym dolotem z przodu jest nie ok? Jeśli tak, to jaki powinienem wkład kupić??? generalnie nie nadaje się do rekuperacji z powodu m.in. nieszczelności (celowej) na przedniej szybie, natomiast spotkałem się z przypadkiem, że klienci wybrali Wiktora po konsultacji z wykonawcą systemu rekuperacji w ich domu. Wiele zależy od rozmieszczenia wlotów i wylotów tejże, wielkości salonu i przestrzeni dookoła. Raczej nie powinno być w pobliżu takiego kominka wyciągów reku ani żadnych innych. w kosztach porównywalnych do Wiktora jest Zibi, trochę wyżej Nadia 10, przeszklenia nieco mniejsze, ale zdecydowanie nadają się do reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toper 04.12.2015 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) generalnie nie nadaje się do rekuperacji z powodu m.in. nieszczelności (celowej) na przedniej szybie, natomiast spotkałem się z przypadkiem, że klienci wybrali Wiktora po konsultacji z wykonawcą systemu rekuperacji w ich domu. Wiele zależy od rozmieszczenia wlotów i wylotów tejże, wielkości salonu i przestrzeni dookoła. Raczej nie powinno być w pobliżu takiego kominka wyciągów reku ani żadnych innych. w kosztach porównywalnych do Wiktora jest Zibi, trochę wyżej Nadia 10, przeszklenia nieco mniejsze, ale zdecydowanie nadają się do reku. Kupowałem ten kominek 3 lata temu, jednak nie jest tak źle, bo pomyślałem o tym. Jak kupowałem to mówiłem, że jest on do rekuperacji i specjalnie był do tego celu uszczelniony. Czyli jest szyba w systemie glass i dolot powietrza i zamknięte dopływy z przodu. "Przy rekuperacji ważne jest aby kominek był szczelny, także można zrobić to na dwa sposoby, polecamy system glass, który wtedy daje szczelność szyby i element ozdobny w postaci przyciemnienia po bokach, system glass to podwójna szyba w kominku." i już z potwierdzenia zamówienia: Szanowny Panie xxxxx Nawiązujac do naszej dzisiejszej rozmowy, pragne Pana poinformowac że wklad kominkowy jakim był Pan zainteresowany jest przystosowany do rekuperacji czyli wentylacji mechanicznej, kupując wkład klient musi zaznaczyć że prosi o kominek przystosowany do takiej to wentylacji a osoby pracujące na magazynie produkcyjnym po otrzymaniu takiej informacji doszczelniają odpowiednio kominek czyli dołożona zostaje dodatkowa uszczelka na górze szyby a popielnik jest dokręcany do końca tak że nie ma regulacji dopływu powietrza do komory spalania poprzez popielnik a Wy tak na mnie od razu naskoczyliście Wentylację mam zrównoważoną, a przynajmniej tak była ustawiona. Muszę sobie kupić miernik, żeby móc to kontrolować. Generalnie miałem od razu robić projekt rekuperacji z DGP, ale sami goście od projektu i montażu rekuperatora poradzili mi, żeby najpierw sprawdzić czy cyrkulacja powietrza wywołana rekuperacją nie wystarczy do rozprowadzenia powietrza. Niestety okazało się, że nie, w salonie robi się gorąco, w sypialniach jest wtedy znośnie. Załączam schemat Nawiewów i Wywiewów. Zasadniczo miałem zamiar zrobić główną rurę 150 i odnogi po 125 i anemostaty 125 do tego turbina AN2. Czy tak będzie OK? Na razie nie będzie obudowy, założę tylko dystrybutor na Wiktora (dedykowany z Kratek.pl). Pozdrawiam Toper Edytowane 4 Grudnia 2015 przez Toper dodanie info o nie-zabudowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 04.12.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Kupowałem ten kominek 3 lata temu, jednak nie jest tak źle, bo pomyślałem o tym. Jak kupowałem to mówiłem, że jest on do rekuperacji i specjalnie był do tego celu uszczelniony. Czyli jest szyba w systemie glass i dolot powietrza i zamknięte dopływy z przodu. "Przy rekuperacji ważne jest aby kominek był szczelny, także można zrobić to na dwa sposoby, polecamy system glass, który wtedy daje szczelność szyby i element ozdobny w postaci przyciemnienia po bokach, system glass to podwójna szyba w kominku." i już z potwierdzenia zamówienia: Szanowny Panie xxxxx Nawiązujac do naszej dzisiejszej rozmowy, pragne Pana poinformowac że wklad kominkowy jakim był Pan zainteresowany jest przystosowany do rekuperacji czyli wentylacji mechanicznej, kupując wkład klient musi zaznaczyć że prosi o kominek przystosowany do takiej to wentylacji a osoby pracujące na magazynie produkcyjnym po otrzymaniu takiej informacji doszczelniają odpowiednio kominek czyli dołożona zostaje dodatkowa uszczelka na górze szyby a popielnik jest dokręcany do końca tak że nie ma regulacji dopływu powietrza do komory spalania poprzez popielnik a Wy tak na mnie od razu naskoczyliście Wentylację mam zrównoważoną, a przynajmniej tak była ustawiona. Muszę sobie kupić miernik, żeby móc to kontrolować. Generalnie miałem od razu robić projekt rekuperacji z DGP, ale sami goście od projektu i montażu rekuperatora poradzili mi, żeby najpierw sprawdzić czy cyrkulacja powietrza wywołana rekuperacją nie wystarczy do rozprowadzenia powietrza. Niestety okazało się, że nie, w salonie robi się gorąco, w sypialniach jest wtedy znośnie. Załączam schemat Nawiewów i Wywiewów. Zasadniczo miałem zamiar zrobić główną rurę 150 i odnogi po 125 i anemostaty 125 do tego turbina AN2. Czy tak będzie OK? Na razie nie będzie obudowy, założę tylko dystrybutor na Wiktora (dedykowany z Kratek.pl). Pozdrawiam Toper dokręcany popielnik do końca ... sam jestem ciekaw co pani konsultant ówczesna miała na myśli, w każdym razie na dzień dzisiejszy są wkłady do reku dedykowane , i nikt do niej Wiktora glass z dokręconym popielnikiem by Ci już nie polecał. stąd pewnie zamieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.12.2015 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Firma Kratki PL, to najszybciej rozwijająca się obecnie firma na rynku (nie tylko Polskim - co nie wszystkim pasuje:D). Dlatego Wiktor, Maja I Zuzia, to relikt przeszłości taki, jak Polonez przy nowym Peugeocie. Jak w polonezie założysz nowy glass lub dokręcisz mu popielnik (wydech), nadal będzie to samochód nie przystający do nowej rzeczywistości... Nic na to nie poradzisz Toper, że ta sama panienka (lub osobnik płci męskiej) sprzed 3 lat, dziś zaśpiewała by Ci inaczej, bo rok temu przeszła gruntowne szkolenie, a fabryka zdobyła nowe doświadczenia i wiedzę. W Kratkach mają teraz całą gamę fajnych produktów, zarówno dla wyrobionego, świadomego klienta, jak i dla ciemnej masy, nie wiedzącej co kupuje....A Majki i Antki sprzedają, bo ludzie kupują..., ludzie mający przed oczyma głównie cyferki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 05.12.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Witam. a Wy tak na mnie od razu naskoczyliście Toper ... aaa ... teraz to całkiem inna rozmowa będzie ... znaczysie wkład zostawiamy na boku (pomimo jego pewnych niedoskonałości) i możemy zająć się Twoimi pytaniami. Płaszczyk z ocynku wyrzuć jeżeli będzie turbina. Służy on tylko dobrze wtedy jeżeli grawitacyjnie grzać kominek będzie. Zostawisz go - będą tylko same problemy, bo wentylator kominkowy będzie z górnych kratek kominkowych zaciągał powietrze. I kominek będzie do d..py działał. Rurka główna 150 i dalej ... też 150 albo 125 + ostatnie 1,5 - 2 metry przejście roprężne znowu na 150. Wyloty (anemostaty) 150. Przewody na poddaszu muszą być dodatkowo ocieplone. Może to być zwykła wełna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toper 05.12.2015 23:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Forest-Natura, dzięki. Miałem już zamawiać taką konfigurację: - AN2 - Termoflexy 150 na główną rurę - Termoflexy 125 na odnogi - skrzynka 150/5x125 i od niej wszystkie odejścia (akurat mi się taki centralny punkt, z którego bym rozprowadzał udało znaleźć - anemostaty 125 ale rozumiem, że w 125 się nie pchać, bo będzie pewnie za dużo hałasu z powodu zbyt szybkiego przepływu powietrza? Sugerowałem się przykładem podanym w podrecznik_dgp.pdf, akurat tam dla podobnej powierzchni domu były obliczenia. Czy powyższa konfiguracja jest zdecydowanie zła, czy do warunkowego przyjęcia? (150, to strasznie wielkie anemostaty...) Czyli po zmianach: - AN2 - Termoflexy 150 na główną rurę i odnogi - skrzynka 150/5x150 - anemostaty 150 Wywalam dystrybutor, który niepotrzebnie kupiłem!? No trudno, to tylko 100zł w plecy, lepiej niż wkład za 2500... Trochę wielkie te anemostaty, obawiam się jak to będzie wyglądało na suficie... Pozdrawiam Toper Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Toper stylistyka, dodanie grafiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toper 30.01.2017 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 - AN2- Termoflexy 150 na główną rurę i 125 na odnogi- skrzynka 150/5x125- anemostaty 125 No więc zrobiłem tak jak opisane powyżej. Wrażenia z użytkowania po roku.W sypialniach, jest cicho. Nie jest bezgłośnie, ale jest cicho, dla mnie i mojej rodziny jest OK, ale dla purystów będzie słyszalne. W porównaniu do podobnej instalacji w innym domku, to u mnie prawie nic nie słychać, ale może to dzięki temu, że mam większe odległości od agregatu i po drodze rozdzielacz? W salonie słychać agregat. Temperatura rozprowadza się idealnie. Wreszcie nie jest za gorąco w salonie a zimno w sypialniach. Agregat stoi na desce położonej na belkach drewnianego stropu. Rura z gorącym powietrzem chwyta znad kominka, wysokość dobrałem eksperymentalnie - jest OK. Podsumowując, dla mnie jest OK, dla b. wymagających będzie za głośno w salonie, ale nie wiem czy da się to poprawić, agregat praktycznie stoi nad kominkiem i ma dosyć krótki odcinek rury do zasysania powietrza (dom jest parterowy). PozdrawiamToper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.01.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 - AN2 - Termoflexy 150 na główną rurę i 125 na odnogi - skrzynka 150/5x125 - anemostaty 125 No więc zrobiłem tak jak opisane powyżej. Wrażenia z użytkowania po roku. W sypialniach, jest cicho. Nie jest bezgłośnie, ale jest cicho, dla mnie i mojej rodziny jest OK, ale dla purystów będzie słyszalne. W porównaniu do podobnej instalacji w innym domku, to u mnie prawie nic nie słychać, ale może to dzięki temu, że mam większe odległości od agregatu i po drodze rozdzielacz? W salonie słychać agregat. Temperatura rozprowadza się idealnie. Wreszcie nie jest za gorąco w salonie a zimno w sypialniach. Agregat stoi na desce położonej na belkach drewnianego stropu. Rura z gorącym powietrzem chwyta znad kominka, wysokość dobrałem eksperymentalnie - jest OK. Podsumowując, dla mnie jest OK, dla b. wymagających będzie za głośno w salonie, ale nie wiem czy da się to poprawić, agregat praktycznie stoi nad kominkiem i ma dosyć krótki odcinek rury do zasysania powietrza (dom jest parterowy). Pozdrawiam ToperPostaw turbinę na poduszce z wełny, albo powieś na linkach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts