r19 17.12.2018 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 r19 domyślam się, że chodzi o Brink-a? Szklara ja mam 550 i jak na razie odpukać od trzech lat nic nie cieknie. Tak, o Brinka. U mnie minęło 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.12.2018 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Pamiętam, że jakieś sześć, siedem lat temu Brink był uważany za jeden z lepszych reku na rynku. Jak widać z upływem czasu wychodzą niedoróbki. Podejrzewam, że inne marki reku z czasem również będą się sypały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 17.12.2018 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Zastanawiam się, czy zamontowanie drugiego syfonu może faktycznie pomóc.... u mnie tam stała woda i prawdopodobnie przesiąkała w miejscu nacięcia odpływu - styropian w tym miejscu był cienki, po dotknięciu palcem zrobiła się dziura... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 17.12.2018 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Tak wygląda mój spód rekuperatora po rozebraniu. Z plamy można by rzec że może zaciąga syfonem? Lewy róg gdzie zaczyna pojawiać się korozja to raczej nie źródło przecieku, ale wynika z poziomu. gdzie woda stoi. A może po prostu styropian w rynience zaczął przeciekać po latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 17.12.2018 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Zehnder 300-tka ten sam problem. W rozmowie z serwisem przyznali, że znają problem. Ponoć rozwiązaniem jest podpięcie dwóch odpływów skroplin pod kanalizę. Czekam na dosłanie króćca i zamontuję dwa odpływy. Woda zbiera się nad zaślepionym odpływem. Jak zamierzasz wyciąć otwór w obudowie pod drugi syfon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 17.12.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Kolejny dzień walki z Brinkiem za mną. Rozebrałem jeszcze raz. Czego jestem pewien: Skropliny nie przedostają się na prawą stronę przez wymiennik. Tam mam sucho = drugi syfon nie pomoże. Wyciągłem wentylatory, pomimo że od dołu niby obudowa była mokra po zajrzeniu do środka( tak był brudny i wyglądał jakby trochę pleśniał jak u kolegi) brud był suchy jak pieprz. Czyli na mój chłopski rozum powróciłem do pierwotnej tezy gdzie cieknie i pozaklejałem wszystko taśmą i zrobiłem pseudo okapnik aby skropliny bezpośrednio leciały w rynienkę. Ewentualna druga teza, że skrapla się woda na obudowie wentylatora od dołu. No i na koniec jeszcze jeden punkt który slabo zakleiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 18.12.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Jak zamierzasz wyciąć otwór w obudowie pod drugi syfon? Zehnder (akurat ten mój) ma dwa odpływy, jest przystosowany do wersji lewej i prawej. W zależności od sposobu montażu, gdzie jest dolot i wylot montuje się odpowiednio prawy lub lewy odpływ. Życie pokazało, że warto od razu montować dwa odpływy bez względu na wersję montażu. U mnie nie będzie więc z tym problemu. Czekam na króciec montażowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 18.12.2018 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Dziwne, że u Piotra jest sucho w komorze nawiewu, bo u mnie tam było ze 2 cm wody jak zajrzałem, do tego właśnie w tym miejscu jak nacisnę styropian to wypływa na zewnątrz. I druga sprawa, zalany wentylator wywiewny, a u Piotra sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 18.12.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Dziwne, że u Piotra jest sucho w komorze nawiewu, bo u mnie tam było ze 2 cm wody jak zajrzałem, do tego właśnie w tym miejscu jak nacisnę styropian to wypływa na zewnątrz. I druga sprawa, zalany wentylator wywiewny, a u Piotra sucho Wszystko zależny od kombinacji warunków. Temperatury i wilgotności na zewnątrz, temperatury i wilgotności w środku, oraz temperatury pomieszczenia gdzie znajduje się reku i/lub przewody wentylacyjne, oraz ustawionych przepływów. Wiadomo, ciepłe i wilgotne skrapla się na zimnych powierzchniach. Każdy ma zupełnie inne warunki. Serwis też coś takiego stwierdził, że problem pojawia się tylko w przypadku zaistnienia pewnych warunków i tylko w niektórych instalacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 18.12.2018 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Dziwne, że u Piotra jest sucho w komorze nawiewu, bo u mnie tam było ze 2 cm wody jak zajrzałem, do tego właśnie w tym miejscu jak nacisnę styropian to wypływa na zewnątrz. I druga sprawa, zalany wentylator wywiewny, a u Piotra sucho Cóż mogę powiedzieć, tak było i boje się co jeszcze mnie czeka skoro . Rekuperator mam w pomieszczeniu gospodarczym, A na prawą stronę leci woda przez wymiennik? Być może tylko podciąga z rynienki? Rano mi się wydawało, że wody mniej(wczoraj całego nie wyciągałem czyli nie wytarłem dołu). Zobaczę jak wrócę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 18.12.2018 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Wszystko zależny od kombinacji warunków. Temperatury i wilgotności na zewnątrz, temperatury i wilgotności w środku, oraz temperatury pomieszczenia gdzie znajduje się reku i/lub przewody wentylacyjne, oraz ustawionych przepływów. Wiadomo, ciepłe i wilgotne skrapla się na zimnych powierzchniach. Każdy ma zupełnie inne warunki. Serwis też coś takiego stwierdził, że problem pojawia się tylko w przypadku zaistnienia pewnych warunków i tylko w niektórych instalacjach. tak jak pisałem wcześniej, zauważyłem korelację pomiędzy wodą(ilością wody), a warunkami na zewnątrz. Nie zwróciłem uwagi na wilgotność, ale najmocniej leciało prz 0 - minus 2C. Teraz gdy wilgotność dalej jest spora, ale jest na zewnątrz +3,5C - nie kapie w ogóle. Pewnie wpływ na to ma też temperatura w pomieszczeniu - aktualnie około 19C (piwnica) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 18.12.2018 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Ja w ramach walki ze zbyt niską wilgotnością w domu mam uchylona klapę w akwarium. W akwarium wody ubywa, a w reku przybywa:) Drugi odpływ skroplin już odprowadzony do syfonu. Reku wreszcie suchy. Na szybko po podpięciu drugiego syfonu (w zehnderze jest fabrycznie drugi odpływ). Przesyłka (darmowa) z firmy zawierała króciec pod syfon, króciec pod rurke (32mm) oraz korek - zaślepienie odpływu z reku (taki miałem tam włożony). Musiałem tylko dokupić trójnik i kolanko 32mm (parę zeta) i po montażu woda pięknie spływa z reku. Na wysokich obrotach, przewietrzaniu, zamiast bulgotania słychać przyjemny (?) dźwięk skraplania się wody i odpływu jej do kanalizy. Dziś, przed montażem, z drugiego odpływu odlałem z 5 litrów wody. Woda faktycznie może zalać cały rekuperator, gdyż przy zaślepionym drugim odpływie szukała ujścia w obudowie i zaledwie kropelkowo go opuszczała przez uszczelkę 2 odpływu i inne możliwe dziury w obudowie reku (woda zawsze znajdzie dziurę). Przy odbiorze paru litrów na dobę (załóżmy) parę dni i .... reku zalany. Potem awarie, coś zalane, wentylatory zalane, elektronika itp.. jak sprawdzić czy zalewa nam reku? U mnie objawem było "bulgotanie" na max wydajności, przewietrzaniu. Włącz wietrzenie lub max i osłuchaj reku. Bulgota? Zapewne woda się zbiera po stronie wywiewu z domu (zakładam, że prawidłowo podpięli ci odpływ po stronie czerpni - oczywiście w innych reku może być tylko JEDEN odpływ i wtedy tylko konstrukcja reku odpowiada za prawidłowy odpływ). Powyższa sytuacja sprawdzona tylko w reku ZEHNDER zaopatrzonych w 2 odpływy. Co robić gdy bulgota? Wal na serwis ( na 99% znają już temat) lub montuj drugi odpływ (jak masz fabryczną możliwość). Czym się kończy zalanie reku? Foty macie powyżej u użytkownika Piotri. Czy takie zalanie rozdmuchuje coś (grzyba) po domu? Bo przecież w ciepłym i wilgotnym środowisku zawsze coś tam urośnie! To nie kanały naw/wyw gdzie pęd powietrza nie pozwoli na zagrzybienie, ale wnętrze reku z zakamarkami gdzie pęd nie dochodzi. Czy grzybki tam rosną. NIE WIEM. Kolorki na zdjęciach niezbyt obiecujące..... Wszyscy mówią że filtry, nic tam nie wleci, żadne bakterie, wirusy, owady, co ma się lęgnąc na przewodach, za szybki pęd powietrza... ZGODA. Na przewodach nic, ale w reku? DODATKOWO: U mnie reku ze zbyt małym syfonem zasysał powietrze z kanalizy. Czasem w domu zaleciało, zanim zdiagnozowałem problem. Wyschnięty syfon kondensatu. To w połączeniu z wodą w reku, niskim przepływem (lub jego brakiem) powietrza raczej na pewno spowoduje pieczarkarnie. Co ciekawe, drugi odpływ kondensatu (ten który lał) też po otwarciu zasysał powietrze. Rurki z 1 odpływu musiałem lekko przerobić i... okazało się że wewnątrz są pokryte przeźroczystym śluzem (grzybki, brud, szlam?). Sam reku po rozebraniu był czysty, boki, bo do dolnej części brak dostępu - styropian na sztywno do obudowy uniemożliwia dostęp (przynajmniej na razie....) Mało tego po rozebraniu króćca drugiego, okazało się, że znajdują się w nim ... martwe meszki. Meszki wciągane są przeważnie przez wyciąg z domu, podlatują pod wywiew i... nie ma ich w domu. I ja to rozumiem. Tylko, że u mnie na NAWIEWIE (wyszło to przy czyszczeniu reku po odkryciu, że zaciąga z kanalizy - choć niektórzy na tym forum uparcie to negują) zalągł się całkiem fajny pajączek. Fajny, bo na swej małej sieci (na wentylatorze nawiewu) wyłapywał wszystkie owady jakie wleciały do reku, pomimo siatki na czerpni. Malutkie, bo siatka dość gęsta, ale jednak... Owady zostały zjedzone, lub padały i leżały w obudowie. Po stronie wywiewnej brak pająków (żaden nie załapał się w domu na wylot powietrza) i... muszki padały zanieczyszczając zaślepiony odpływ. Morze trupów na korku zaślepiającym 2 odpływ. W sumie to lato było ciężkie pod względem muszek owocówek i wcale się nie dziwię, że je wessało do wentylacji. Wnioski: Syfony montować konkretne, zdolne przezwyciężyć siłę ssania rekuperatora. W lecie kontrolować wodę w syfonie bo wysycha! Reku i kanały nawiewne dezynfekować - osobiście ja ozonuję. Masz fabryczne dwa odpływy? Montuj od razu dwa, nie wiesz kiedy trafią ci się warunki na wkraplanie kondensatu po stronie domu. Reku trzeba czyścić. I nie ma na to rady. Są użytkownicy negujący możliwość zanieczyszczenia reku i kanałów (producenci, instalatorzy?) jednakże dla naszego komfortu i zdrowia trzeba to ustrojstwo okresowo czyścić. Powody powyżej, jakże różne, wcale nie jednostkowe i niemal niemożliwe do zaistnienia, zwykłe z życia. Wy decydujecie. Opinia trochę niewygodna i zdaję sobie sprawę, że post może wkrótce zniknąć z forum.... Edytowane 18 Grudnia 2018 przez Szklara Wnioski po podpięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 18.12.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 U mnie też wygląda, że jest poprawa. Nadal chlupie ale nie wycieka, znaczy że skroplin na dnie nie przybywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 18.12.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Skoro chlupie to skropliny są w obudowie. Środowisko piękne dla wszelakich, raczej pierwotnych prostych form życia na tej planecie. Niekoniecznie dla człowieka. Obecne parametry reku wg zehndera:) : Czerpnia: -1 i 85% wilgotności, nawiew na dom: +19 i 27% wilgotności.Wylot z domu na reku: +21 i 57% wilgotności, wyrzut z reku: +7,5 stopnia i 95 % wilgotności. Przepływ powietrza 250 m3/h Edytowane 18 Grudnia 2018 przez Szklara Parametry reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 18.12.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Skoro chlupie to skropliny są w obudowie. Środowisko piękne dla wszelakich, raczej pierwotnych prostych form życia na tej planecie. Niekoniecznie dla człowieka. Wiem, wiem. chlupie jak naciskam od dołu. Póki co nie było czasu na ponowne rozbieranie i wycieranie. Grzyb był na zdjęciach kolegi r19 jak pamiętam. U mnie na dnie trochę rdzy i odbarwienia od stojącej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.12.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Szklara nie jestem pewny czy już to gdzieś pisałeś?W jakim pomieszczeniu masz zamontowane reku i jakie w nim panują temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 18.12.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Chyba nie pisałem. Pomieszczenie to kotłownia - nieogrzewana, ale też nie izolowana od domu. Przylega do pokoju i łazienki. temperaturę zmierzę i podam w tym poście. 16 stopni temperatura pomieszczenia z rekuperatorem. W domu 24,2, na zewnątrz -1,0. Piotri: naciskasz od dołu???/ o co biega? Edytowane 18 Grudnia 2018 przez Szklara Podanie temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.12.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Dzięki za info. Swój mam umieszczony w kotłowni w piwnicy. Muszę przyjrzeć się dokładnie czy w moim reku nie zaobserwuję podobnych anomalii. W piwnicy zimą jakieś 18oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 19.12.2018 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 U mnie dwa lata przerwy od tych kłopotów z Excellentem. Ciekło parę razy dwa lata temu, gdy było bardzo mokro na dworze i ok,. 0oC, nic z nim nie robiłem. Jeśli napisałem o "spokoju", to pewnie zaraz w ramach nagrody dostanę od reku kłopot. Excellenta używam od 6 (a może już nawet 7 ) lat. Te zdjęcia wyżej, dużo mówią o jakości materiałów i wykonania tych reku i nie tylko tych, inne firmy borykają się z takimi samymi problemami. Co jest żadną pociechą. Nastał XXI wiek i zaczęło się wszystko psuć szybko, ma wytrzymać gwarancję z górką, a później śmietnik i kupno nowego, ma być ruch w interesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 19.12.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 A więc wody nie przybywa i przestaje chlupać. Poniżej zdjęcia. Wydaje mi się że jedyna droga którędy woda może się dostawać to skraplając się i ściekając z wymiennika wpada szparami między styropian. Z tamtąd przedostaje się dalej "podciągając", lub przez podciśnienie. Jak rozbierałem ostatni raz w kąciku było mokro ( na zielono). Po złożeniu reku zakleiłem to taśmą izolacyjną( pytanie na ile klej wytrzyma, albo czy da się ją potem odkleić) Dodatkowo nakleiłem taśmę na szynę wymiennika, taśma sama się ładnie wygięła co utworzyło okapnik i woda zamiast ściekać po ściankach powinna wpadać bezpośrednio do rynienki gdzie jest syfon. Tyle teorii, na razie wydaje się, że pomogło, ale być może warunki na zewnątrz się zmieniły i wody w powietrzu mniej. Będę obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts