piotri 20.12.2018 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Piotri: naciskasz od dołu???/ o co biega? Sorry, nie zauważyłem pytania. Tak jak naciskam od dołu(mój reku wisi na ścianie) to słychać czy woda jeszcze zalega czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 21.12.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Piotr, jak tam, nie ma powodzi, taśma jeszcze trzyma? Ja dzisiaj montuję drugi syfon, zgromadziłem co potrzeba, zobaczę czy to coś da, tak jak w przypadku zehndera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 21.12.2018 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Piotr, jak tam, nie ma powodzi, taśma jeszcze trzyma? Ja dzisiaj montuję drugi syfon, zgromadziłem co potrzeba, zobaczę czy to coś da, tak jak w przypadku zehndera. Powodzi nie ma, pomogło dopóki taśma oczywiście trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 21.12.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Zamontowałem drugi syfon, ten podstawowy wymieniłem na kulowy.Po dwóch godzinach sucho w środku, bo pogoda nie sprzyja testom.Zobaczę jak sytuacja będzie wyglądała jutro.Wygląda na to, że mam przytkaną kratę na czerpni, nie mogę ustawić 200 m3/h bo wentylator nie daje rady, wkręca się na wysokie obroty, a ciśnienie mocno rośnie. Przy 100 m3 jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 22.12.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Jaki syfon zamontować?Wydaje mi się, że taki zwykły nie oprze się ssaniu jakie jest przy 450m3, przy takiej wydajności korek który mam jest mocno zasysany - sam się trzyma. Możecie pokazać jakie syfon (kulowe) dają radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 22.12.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Jaki syfon zamontować? Wydaje mi się, że taki zwykły nie oprze się ssaniu jakie jest przy 450m3, przy takiej wydajności korek który mam jest mocno zasysany - sam się trzyma. Możecie pokazać jakie syfon (kulowe) dają radę? Ja jeszcze nie wiem czy da rade. Kupilem syfon na znanym portalu niby aukcyjnym po wpisaniu frazy "syfon brink" Kiedy trzeba wentylowac 450 m3/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 23.12.2018 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Jaki syfon zamontować? Wydaje mi się, że taki zwykły nie oprze się ssaniu jakie jest przy 450m3, przy takiej wydajności korek który mam jest mocno zasysany - sam się trzyma. Możecie pokazać jakie syfon (kulowe) dają radę? syfon kulowy hl 138 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 23.12.2018 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Niestety, po zamontowaniu drugiego syfonu rekuperator znowu zalany. Kolejny raz rozebrałem, wysuszyłem i obkleiłem taśmą jak Piotr. Jak go znowu zaleje to go wystawię pod śmietnik Zauważyłem, że namoknięta jest gąbka na tylnej cześci obudowy, naciskając z góry na doł, dołem wypływała woda. Miejscami taśma wchodzi na tą tylną część, tam gdzie było mokro, raczej już jej nie odkleję, bo odejdzie razem z tą delikatną czarną folią (?). Zastanawiam się nad wymianą tej gąbki... tylko co i gdzie kupić... W zamierzeniu gąbka ta ma chyba uszczelniać połączenia ze styropianem, ale i tak już jest mocno pougniatana w miejscach styku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 23.12.2018 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 (edytowane) Zastąp to analogicznie miękkim materiałem ale nienasiąkliwym - kauczuk spieniony.Do kupienia w matach samoprzylepnych o różnych grubościach.Znajdziesz pod nazwą armafex, termaflex, k-fex itp. Edytowane 23 Grudnia 2018 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 23.12.2018 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Zastąp to analogicznie miękkim materiałem ale nie nasiąkliwym - kauczuk spieniony. Do kupienia w matach samoprzylepnych o różnych grubościach. Znajdziesz pod nazwą armafex, termaflex, k-fex itp. Dzięki. Poszukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 23.12.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Niestety, po zamontowaniu drugiego syfonu rekuperator znowu zalany. Kolejny raz rozebrałem, wysuszyłem i obkleiłem taśmą jak Piotr. Jak go znowu zaleje to go wystawię pod śmietnik Zauważyłem, że namoknięta jest gąbka na tylnej cześci obudowy, naciskając z góry na doł, dołem wypływała woda. Miejscami taśma wchodzi na tą tylną część, tam gdzie było mokro, raczej już jej nie odkleję, bo odejdzie razem z tą delikatną czarną folią (?). Zastanawiam się nad wymianą tej gąbki... tylko co i gdzie kupić... W zamierzeniu gąbka ta ma chyba uszczelniać połączenia ze styropianem, ale i tak już jest mocno pougniatana w miejscach styku. U mnie całkowicie uspokoiło się po dodaniu drugiego syfonu, no ale w środku nie stwierdzono żadnych gąbek(!). Taki materiał w środowisku z tak skrajnymi warunkami i w miejscu wykraplania się wody? Twój producent się nie popisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 23.12.2018 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 U mnie całkowicie uspokoiło się po dodaniu drugiego syfonu, no ale w środku nie stwierdzono żadnych gąbek(!). Taki materiał w środowisku z tak skrajnymi warunkami i w miejscu wykraplania się wody? Twój producent się nie popisał. To już dobrze wiem... rekuperator klejony taśmą, żeby nie przeciekał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 23.12.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 To już dobrze wiem... rekuperator klejony taśmą, żeby nie przeciekał a całkiem nie dawno był w czołówce polecanych tu na FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgrad 26.12.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 (edytowane) SIemka Tak się składa, że jestem posiadaczem brink renovent excellent 400. Reku zaczeło cieknąć w tym roku ponieważ w kotłowni w której sie znajduje wyłączyłem ogrzewanie. U mnie lało się jakieś 0,5l wody na godzinę przy aktualnej pogodzie, także mogłem na bieżaco sprawdzać czy modyfikacje dają radę, i teraz: klejenie nic nie daje, nadal się leje reku z tym, że po wysuszeniu potrzeba było 1dnia aby problem powróćił, a nie jak przy poprzednich metodach (drugi syfon itp- pół godziny). No więc powodem dla którego się leje z tego ustrojstwa jest podciąganie wody. Woda spływając z wymiennika, spływa po czarnym uchwycie i następnie po styropianie wchodzi w głąb i spływa na szczelinę pomiędzy styro. Stąd następuje podciąganie wody na przód reku i dalej w dół. Jak zassie kilkanaście militrów to później już leje się ciurkiem bo powstaje system naczyń połączonych. Ja problem rozwiązałęm przy pomocy: - taśma dwustronna samoklejąca - nożyczki - oprawa na dokumenty z przodem z folii przezroczystej (musi być twarda folia, taka która po ugięciu się nie odkształca z powrotem). Wyciąłem dwa paski (około 3-4cm szerokości). Paski zgiąłem wzdłuż (w połowie szerokości). Następnie paski zawinąłem na rogach i zagiąłem do środka - tak aby po sklejeniu, końce pasków nie dotykały czarnej gąbki w obudowy reku. nasßepnie paski podkleiłem pod czarną prowadnicę od wymiennika. Ważne jest aby łączenie pasków porządnie skleić aby nie dochodziło do podciagania wody. Od tej pory mam święty spokój, system działa już 3 dni nic się nie leje- wcześniej lało się bez przerwy. Dodatkowo, przy skręcaniu obudowy,śruby należy przykręcić do końca, a nie do momentu kiedy czuć opór gąbki. Poniżej zdjecie tuż po modyfikacji: Wadą tego rozwiązania może być to, że przy większych prędkościach reku i dużej ilości skroplin może dochodzić do wyciągania większej ilości kropel przez silnik. Ja używam głównie biegu 1 i 2 więc dla mnie to żaden problem. A poniżej jeszcze zdjęcia z dwoma wariantami do których u mnie dochodziło. Po dociśnięciu styro do podstawy ładnie widać było kropelki wychodzące ze szczelin. Na zdjeciach jest już zamontowana folia, krople widać bo zdjęcia były robione zaraz po montażu. Folię wyciąłem z takiej okładki: Edytowane 26 Grudnia 2018 przez pgrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 27.12.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Jak rozbierałeś reku nie zauwazyłeś tam jakis negatywnych zjawisk jak grzybki po długotrwałym działaniu wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgrad 28.12.2018 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Były pajęczyny i grzyb. Zmyłem wszystko cifem z wodą. Silnik tak samo rozebrałem i szmatką wyczyściłem dokładnie, uważając aby nic w uzwojenia nie poszło.Wcześniej sobie wszystko opisałem i porobiłem zdjęcia. Plastiki i styro wrzuciłem do wanny i umyłem.Wymiennika nie należy natomiast myć cifem bo później te granulki się w nim zatrzymują. Ostatecznie potraktowałem go myjką ciśnieniową, szczotką, płynem do mycia, itp.Oczywiście obudowa podrdzewiała od stojącej wody... Zapomniałem dodać o syfonie kulowym- to jest ściema. Ja mam zwykły syfon zamontowany ~1.5m od reku wiec nie ma mowy o "wychalpywaniu" wody, a i tak się lało. Jedyne rozwiązanie to niedopuścić do podciągania wody, czyli musi ona spływać z wymiennika bezpośrednio do wanienki. Żadne klejenie taśmą elementów ze styropianu nic nie da. Wyciąganie kropel przez silnik można zlikwidować montując rynienkę zamiast tej folii którą przykleiłem i zrobić zejscie wody w odległości kilku cm od końca reku - tak aby woda spływała do wanienki w jednym miejscu, Edytowane 28 Grudnia 2018 przez pgrad 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 28.12.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Zauważyłem u siebie, że problemem jest też nieszczelnosć przedniej pokrywy. Od dolnej częsci wymiennika woda ścieka po czarnej folii, wsiąka w gąbkę i rozlewa się po dolnej części obudowy.Na ten moment wymieniam tą szajsowatą, ugniecioną gąbkę. Kupiłem matę kauczukową z klejem. Niby mata ma nie nasiąkać wodą, ale chyba podkleję ją jeszcze taką czarną folią.Myślę, że dobrze by było dołożyć też 2 dodatkowe śruby, które lepiej by dociskały pokrywę, ale czy to się uda to nie wiem. Odnośnie rynienki z odpływem to bardzo dobry pomysł, trzeba coś podumać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 28.12.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 a można wiedzieć ile lat użytkujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 28.12.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 28.12.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 nie zgłaszałeś im wcześniej , że się coś dzieje , przecież to nie zaczęło cieknąć / gnić tak z dnia na dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts