Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknący Brink Renovent Excellent 300

Recommended Posts

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Częstym błędem w montażu rekuperacji jest nieodpowiednia izolacja termiczna przewodów doprowadzających zimne wilgotne powietrze od czerpni. Przewody biegną przez ogrzewane części domu. Skrapla się wtedy woda na wew elementach przewodów i dostaje się do strefy rekuperatora z której nie ma odpływu skroplin. Jedynym rozwiązaniem wydaje się być wykonanie jak napisał przedmówca dodatkowego syfona.

Pozdrawiam użytkowników Renovent Excellent

Edytowane przez Rembis

• 3 weeks później...
Witam,

Częstym błędem w montażu rekuperacji jest nieodpowiednia izolacja termiczna przewodów doprowadzających zimne wilgotne powietrze od czerpni. Przewody biegną przez ogrzewane części domu. Skrapla się wtedy woda na wew elementach przewodów i dostaje się do strefy rekuperatora z której nie ma odpływu skroplin. Jedynym rozwiązaniem wydaje się być wykonanie jak napisał przedmówca dodatkowego syfona.

Pozdrawiam użytkowników Renovent Excellent

Chyba coś koledze się pomyliło z tym wyklaplaniem się wody z powietrza podczas jego ogrzewania.

To i mnie dopadł problem cieknącego Brinka. 3 lata działał bez problemowo i nagle zaczął ciec. Raczej nie wyobrażam sobie żebym nie zauważył przez pierwsze lata.

Dziwne. Dzisiaj będę go rozbierał i zajrzę do środka.

Uff, wygląda na to że u mnie to moje zaniedbanie i zatkany syfon. Niestety wody pod styropianem uzbierało się tyle, że przez następne 2 dni myślałem że nadal cieknie.

• 10 months później...
Dziwna sprawa z tym przeciekaniem skroplin. Przedwczoraj opróżniłem syfon, sprawdziłem odpływ, niby wszystko ok., przez obudowę nic nie cieknie od tego momentu. Wygląda na to, że z odpływem jest problem, chyba jakakolwiek niedoskonałość skutkuje gromadzeniem się skroplin w centrali i wyciek przez obudowę. Dziwne że tylko w Renoventach Excellentach to występuje.

Dam mu jeszcze trochę czasu i szanse, jeśli problem będzie się powtarzał, to poszukam fachowca albo sam się za to zabiorę.

Nie tylko w Excellentach...ja mam starszego HR 400 Large i też wczoraj zauwazyłem ten problem, pierwszy raz od 8 lat...Może wcześniej problem tez występował, przy podobnych warunkach temperaturowych, a go zwyczajnie nie zauważyłem?

właśnie się zastanawiam co robić...sprawdziłem wąż odprowadzający skropliny, faktycznie było trochę syfu, spuściłem trochę wody do wiaderka, ale dalej widzę, że z lewej strony reku, poniżej panelu sterowania kapie woda co jakiś czas...dam znać co dalej, może też wody nazbierało się na tyle dużo, że trzeba poczekać...

Edytowane przez JTKirk

Uff, wygląda na to że u mnie to moje zaniedbanie i zatkany syfon. Niestety wody pod styropianem uzbierało się tyle, że przez następne 2 dni myślałem że nadal cieknie.

U mnie na szczęście skończyło się identycznie jak u ciebie, tyle , że już na drugi dzień widziałem że wody znacznie mniej i byłem dużo bardziej spokojny :yes:

Rozkręciłem to całe ku...wo, wytarłem, wysuszyłem. Zakleiłem miejsce które wydawało mi się, że może być jedynym potencjalnym źródłem przecieku i rano.... znów chlupie woda.

Zaczynam mieść dość. Jeszcze mam jeden pomysł tylko szlak już mnie trafia jak mam znowu to rozbierać.

ciekawe czy to akurat masz pecha czy to jakiś błąd konstrukcji

Zmuszony zostałem do wyłączenia z powodu "powodzi". W dolnej części styropianu zrobiła sie dziura w komorze nawiewnej - tam gdzie jest jakby wycięcie pod drugi syfon. Styropian w tym miejscu jest cienki i rozsypał się.

Wczoraj natomiast kilka godzin go myłem i czyściłem, od lata zrobiło się coś takiego, jak na zdjęciach. Masakra.

11.jpg

22.jpg

33.jpg

44.jpg

Edytowane przez r19

Tomaszs131 - tutaj okres czasu może mieć kluczowe znaczenie. Przyznam szczerze, nawet nie wiedziałem, że w Brinkach taki problem występuje - zacząłem się interesować tematem, jak problem zaczął się u mnie. U mnie problem pojawił się ponad 8 lat po montażu....(ale w nowszej generacji Excellent czytam, że problem występuje dużo częściej i szybciej)