kerado28 01.01.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 Zrób drugi syfon.Jak rozkręcisz przód obudowy i wyciągniesz wymiennik to zobaczysz miejsce pod syfon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rembis 02.01.2018 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 (edytowane) Witam,Częstym błędem w montażu rekuperacji jest nieodpowiednia izolacja termiczna przewodów doprowadzających zimne wilgotne powietrze od czerpni. Przewody biegną przez ogrzewane części domu. Skrapla się wtedy woda na wew elementach przewodów i dostaje się do strefy rekuperatora z której nie ma odpływu skroplin. Jedynym rozwiązaniem wydaje się być wykonanie jak napisał przedmówca dodatkowego syfona.Pozdrawiam użytkowników Renovent Excellent Edytowane 2 Stycznia 2018 przez Rembis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 23.01.2018 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 To i mnie dopadł problem cieknącego Brinka. 3 lata działał bez problemowo i nagle zaczął ciec. Raczej nie wyobrażam sobie żebym nie zauważył przez pierwsze lata.Dziwne. Dzisiaj będę go rozbierał i zajrzę do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 23.01.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Witam, Częstym błędem w montażu rekuperacji jest nieodpowiednia izolacja termiczna przewodów doprowadzających zimne wilgotne powietrze od czerpni. Przewody biegną przez ogrzewane części domu. Skrapla się wtedy woda na wew elementach przewodów i dostaje się do strefy rekuperatora z której nie ma odpływu skroplin. Jedynym rozwiązaniem wydaje się być wykonanie jak napisał przedmówca dodatkowego syfona. Pozdrawiam użytkowników Renovent Excellent Chyba coś koledze się pomyliło z tym wyklaplaniem się wody z powietrza podczas jego ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 26.01.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 To i mnie dopadł problem cieknącego Brinka. 3 lata działał bez problemowo i nagle zaczął ciec. Raczej nie wyobrażam sobie żebym nie zauważył przez pierwsze lata. Dziwne. Dzisiaj będę go rozbierał i zajrzę do środka. Uff, wygląda na to że u mnie to moje zaniedbanie i zatkany syfon. Niestety wody pod styropianem uzbierało się tyle, że przez następne 2 dni myślałem że nadal cieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 03.12.2018 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Dziwna sprawa z tym przeciekaniem skroplin. Przedwczoraj opróżniłem syfon, sprawdziłem odpływ, niby wszystko ok., przez obudowę nic nie cieknie od tego momentu. Wygląda na to, że z odpływem jest problem, chyba jakakolwiek niedoskonałość skutkuje gromadzeniem się skroplin w centrali i wyciek przez obudowę. Dziwne że tylko w Renoventach Excellentach to występuje. Dam mu jeszcze trochę czasu i szanse, jeśli problem będzie się powtarzał, to poszukam fachowca albo sam się za to zabiorę. Nie tylko w Excellentach...ja mam starszego HR 400 Large i też wczoraj zauwazyłem ten problem, pierwszy raz od 8 lat...Może wcześniej problem tez występował, przy podobnych warunkach temperaturowych, a go zwyczajnie nie zauważyłem? właśnie się zastanawiam co robić...sprawdziłem wąż odprowadzający skropliny, faktycznie było trochę syfu, spuściłem trochę wody do wiaderka, ale dalej widzę, że z lewej strony reku, poniżej panelu sterowania kapie woda co jakiś czas...dam znać co dalej, może też wody nazbierało się na tyle dużo, że trzeba poczekać... Edytowane 3 Grudnia 2018 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.12.2018 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Uff, wygląda na to że u mnie to moje zaniedbanie i zatkany syfon. Niestety wody pod styropianem uzbierało się tyle, że przez następne 2 dni myślałem że nadal cieknie. U mnie na szczęście skończyło się identycznie jak u ciebie, tyle , że już na drugi dzień widziałem że wody znacznie mniej i byłem dużo bardziej spokojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 10.12.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 No i problem powrócił tej zimy. tym razem czyszczenie syfonu nie pomogło.Jak ciekło od paru dni tak cieknie. mest czy udało Ci się rozwiązać problem? Mam pewną teorie, że woda przedostaje się na styku 2 styropianów, po których spływa do syfonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 11.12.2018 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 problem powrócił - widzę wyraźną korelację z temperaturami jakie są na zewnątrz....będę chyba wzywać serwisanta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 11.12.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Czy komuś się udało skutecznie naprawić ten złom? U mnie w środku jeden wielki grzyb i pełno wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 16.12.2018 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Rozkręciłem to całe ku...wo, wytarłem, wysuszyłem. Zakleiłem miejsce które wydawało mi się, że może być jedynym potencjalnym źródłem przecieku i rano.... znów chlupie woda. Zaczynam mieść dość. Jeszcze mam jeden pomysł tylko szlak już mnie trafia jak mam znowu to rozbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 16.12.2018 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Rozkręciłem to całe ku...wo, wytarłem, wysuszyłem. Zakleiłem miejsce które wydawało mi się, że może być jedynym potencjalnym źródłem przecieku i rano.... znów chlupie woda. Zaczynam mieść dość. Jeszcze mam jeden pomysł tylko szlak już mnie trafia jak mam znowu to rozbierać. ciekawe czy to akurat masz pecha czy to jakiś błąd konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 16.12.2018 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 ciekawe czy to akurat masz pecha czy to jakiś błąd konstrukcji Nie wiem. Jak widać jest nas więcej z tym problemem. Parę pierwszych lat działał bezproblemowo i się dziwiłem jak inni pisali. Teraz dopadło mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 16.12.2018 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Zmuszony zostałem do wyłączenia z powodu "powodzi". W dolnej części styropianu zrobiła sie dziura w komorze nawiewnej - tam gdzie jest jakby wycięcie pod drugi syfon. Styropian w tym miejscu jest cienki i rozsypał się. Wczoraj natomiast kilka godzin go myłem i czyściłem, od lata zrobiło się coś takiego, jak na zdjęciach. Masakra. Edytowane 16 Grudnia 2018 przez r19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 16.12.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Zgniło ustrojstwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 16.12.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Zehnder 300-tka ten sam problem. W rozmowie z serwisem przyznali, że znają problem. Ponoć rozwiązaniem jest podpięcie dwóch odpływów skroplin pod kanalizę. Czekam na dosłanie króćca i zamontuję dwa odpływy. Woda zbiera się nad zaślepionym odpływem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.12.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 r19 domyślam się, że chodzi o Brink-a?Szklara ja mam 550 i jak na razie odpukać od trzech lat nic nie cieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 17.12.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Tomaszs131 - tutaj okres czasu może mieć kluczowe znaczenie. Przyznam szczerze, nawet nie wiedziałem, że w Brinkach taki problem występuje - zacząłem się interesować tematem, jak problem zaczął się u mnie. U mnie problem pojawił się ponad 8 lat po montażu....(ale w nowszej generacji Excellent czytam, że problem występuje dużo częściej i szybciej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.12.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Masz rację, moje reku nie jest najstarsze i wszystko się jeszcze może zdarzyć. Zwłaszcza, że w swoim do tej pory wymieniłem oba wentylatory. Na moje szczęście były jeszcze na gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 17.12.2018 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 W styczniu stukną 4 lata od uruchomienia. Do tej pory działał bezrpoblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts