mariusz2011 07.01.2019 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Panowie! Pytanie jest/było dlaczego Brink produkuje cieknące jednostki? Patrząc na to jak system sprzedaży / reklamacji jest zbudowany i funkcjonuje nasuwa sie pytanieile przypadków napraw cieknących jednostek jest zgłaszanych przez instalatorów /firmy instalujące do producenta że reku cieknie? Prosty przykład: firma instalująca kupuje jednostkę poza oficjalna linia dystrybucji ( za granicą pewnie - bo taniej) i instaluje klientowi. Jednostka cieknie jest reklamacja,firma w Polsce to naprawia ( montuje rynienkę ) oczywiście tego nie zgłasza do Holandii i tam gdzie unit został kupiony. Rekuperator nie cieknie - klient zadowolony, producent w Holandii tez bo oficjalnie nic nie wie. Statystyki na koniec roku są OK , bo tylko naprawiane z oficjalnej dystrybucji są zgłaszane do producenta. Tak to widzę. A więc wszelkie pytania i zdziwienia Dlaczego producent nic Nie robi są zbędne, bo prawdopodobnie nic nie wie, a jak wie to liczba zgłoszonych usterek jest mała. Opisując swój przypadek chciałem powiedzieć / odpowiedzieć na pytania o "systemowy problem" ,dlaczego tak jest a nie inaczej , czyli producent jest bierny. r19 spoko ja sobie dam rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz2011 07.01.2019 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 mariusz2011 to ten sam instalator co montował ci piecyk gazowy ? Nie ten sam, spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.01.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Mariusz... bo większość Brinków cieknie po 2 latach... a wtedy problem jest właściwie tylko kupującego.Dla sprzedawcy/dystrybutora liczy się wtedy tylko sprzedawać, sprzedawać........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.01.2019 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Po zabiegu sucho.Na dworze -8 stopni, wilgotnosc 92%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 07.01.2019 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Ciąg dalszy przygód z cieknącym Brinkiem...zauważyłem wyciek 1 stycznia i do tej pory leci...zgłosiłem problem do firmy, która instalowała WM i oni przekazali sprawę do producenta. Ten skontaktował się ze mną w miarę szybko i poprosił o zdjęcia WM. Przesłałem i po pół godziny pan serwisant już wiedział, że to nie wina centrali tylko złego podłączenia odpływu skroplin, a u mnie wygląda to tak: No skoro niezgodnie z instrukcją, to dzwonię do mojej firmy, która instalowała WM, a oni na to, że od lat tak robią u klientów i u siebie w firmie tez tak mają Brinka podłączonego i nie cieknie. Ponoć wysłali zapytanie do producenta urządzenia, jak rozwiązać mój problem...poczekamy zobaczymy. Generalnie wygląda to tak, że producent umywa ręce, bo odpływ skroplin jest niewłaściwy, a instalatorzy twierdzą, że jest ok, a jedynym winnym całej sprawy jestem ja, bo tego używam!!! Mam wrażenie, że zaczyna się nasza polska spychologia. Koleś z serwisu podesłał mi zdjęcie, jak powinno to wyglądać: i jeszcze linka dał do instrukcji montażu, gdzie w sumie jasno jest napisane, że powinno to być właśnie tak jak na obrazku. Pożegnał się ze mną informacją, że jeśli zamontuję prawidłowo odpływ skroplin i będzie się lało dalej, to przyjadą... I jeszcze się, zastanawiam nad jedną rzeczą, reku jest ewidentnie z wadą, nawet jeśli cokolwiek zrobią z tą usterką, to reku już napił się wody tam, gdzie nie miał, za jakiś czas na pewno się to odbije na jego kondycji! CO robić w tej sytuacji, póki jest na gwarancji? Powinni wymienić? A najlepsze jest to, że mam go osuszyć wg pana serwisanta, na moje pytanie jak to zrobić, usłyszałem, żeby odłączyć go od prądu i niech sobie woda zleci! Fajna porada...a rokręcić samemu nie mogę, bo gwarancję szlag trafi. Pomału przymierzam się do wizyty u rzecznika praw konsumenta oraz prawnika. Pozdrawiam Jutro mam dostać informację, co uradzili panowie z obu firm, oczywiście dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 08.01.2019 02:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Kup rurki w castoramie, przerób wg sugestii serwisu i zapraszaj ich na oględziny.Tłumaczenie instalatora też jest typowo polskie:"co ja będę do dtr zaglądał, damy syfon od umywalki i też będzie"No nie będzie.Rekuperator ma być podłączony zgodnie z DTR, inaczej nie masz gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 08.01.2019 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 @Ksosik Moim zdaniem masz źle założony odpływ. Uszczelka powinna przejść przez obudowę i uszczelniać połączenie styropian - odpływ. U Ciebie jest uszczelniane połączenie dolna cześć obudowy z odpływem. Pod stryropian może podciekać woda.Inna sprawa, to że jest krzywo skręcony syfon, aczkolwiek z uwagi na krople wody, może to tylko tak wyglądać na zdjeciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 08.01.2019 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Dzięki Koledzy za odpowiedź. Dzisiaj zgodnie z sugestią Johna pojadę do Castoramy i nakupuję tych rurek i coś tam skręcę wg ich zaleceń. Zobaczymy, czy coś to da, czy będzie, tak jak u innych. @ r19 nie bardzo rozumiem, co z tym odpływem...niestety nie widziałem, jak ekipa to montowała, ale czy nie jest tak, że ten element odpływu, który bezpośrednio wychodzi z centrali i łączy się z syfonem tymi dwiema nakrętkami, jest częścią samego rekuperatora? jeśli jest, to wina reku, że ma źle założoną uszczelkę...możesz mi to jakoś łopatologicznie wytłumaczyć? Przepraszam, ale jestem z tych osób, które nie za bardzo ogarniają te tematy... I jeszcze jedna sprawa, tylko bez zgryźliwych uwag nie znam się, więc pytam...koleś z serwisu, kazał mi to osuszyć, czyli odłączyć reku od syfonu i pozwolić, żeby woda spłynęła...odłączyłem i woda nadal chlupie między obudową a styropianem, niewiele jej spłynęło, żeby nie napisać, że w ogóle nic nie spłynęło. Spływa dopiero wtedy, kiedy naciskam obudowę i tę wodę "wypompowuję". Podłączyłem więc do prądu załączyłem reku i tu mam kilka pytań...dlaczego, po uruchomieniu, kiedy podkładam rękę pod odpływ czuć, że powietrze jest zasysane do środka? Jak to się ma do tego odprowadzania skroplin? Czy powietrze nie powinno być wypychane? Jeśli zasysa, to jak ta woda ma być usunięta z rekuperatora? Nie kumam tego, może dlatego, że na fizyce spałem Poza tym, zauważyłem, że jak mam na 2 lub 3 stopniu nawiewu, to woda tylko chlupie po rekuperatorze i nic nie wycieka, ale jak skręcę na 1 poziom, to woda zaczyna się sączyć i wypływa...tylko nie tam gdzie powinna, jest między blachą a styropianem i cieknie po syfonie. @r19 syfon jest skręcony równo, tylko na zdjęciu jest tam woda i takie powstało złudzenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 08.01.2019 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Obejrzyj sobie zdjęcia na poprzednich stronach obudowy rekuperatora od środka i dolnej styropianowej kształtki, w której masz otwór odpływowy. Ten styropian ma otwór odpływowy. W spodzie metalowej obudowy masz wycięty otwór. Ze zdjęcia wynika, że uszczelka syfonu przylega do obudowy rekuperatora, a powinna przejść przez otwór i przylegać do styropianu.jeżeli tak nie jest, to woda spływając przez otwór w styropianie podcieka pod niego i zbiera się na metalowej obudowie. No chyba, że tam jest jeszcze jedna uszczelka, ale tego już nie widać. Co do osuszenia, to pewnie sama woda nie spłynie. Prędzej wyschnie... .tylko kiedy? Obejrzyj zdjęcia i zobacz jak to może wyglądać po pewnym czasie jak woda zalega na dolnej obudowie. Jedyna skuteczna metoda to rozebranie reku na czynniki pierwsze i wytarcie wody. No chyba, ze masz jakąś inną konstrukcję odpływu. Edytowane 8 Stycznia 2019 przez r19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 08.01.2019 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 , zauważyłem, że jak mam na 2 lub 3 stopniu nawiewu, to woda tylko chlupie po rekuperatorze i nic nie wycieka, ale jak skręcę na 1 poziom, to woda zaczyna się sączyć i wypływa... Pozdrawiam u mnie i u ciebie na pewno też po stronie wyrzutu jest odpływ i tam jest wentylator odpowiedzialny za wyciąganie powietrza z domu ,, czyli ciągnie powietrze ciepłe przez wymiennik które właśnie w tym kanale wymiennika kondensuje i się skrapla , spływa do tacki ociekowej po tej samej stronie , jak masz za duży ciąg i jeszcze wysoko lustro wody w syfonie ( za blisko i za wysoko syfon) to może się zdarzyć że zaciąga ci wodę , sprawdź na łopatkach i obudowie tegoż wentylatora czy nie ma tam kropel , jak przerobisz odpływ będzie tylko lepiej , a w tacce zawsze jest coś wody i stoi , bynajmniej u mnie , ona jest płaska i nie nakierowuje wody do odpływu , mi krople zaciąga jak mam na 100% mocy - więc obniżyłem moc do 80 % i już nie , a i tak używam tylko do wietrzenia w czasie imprez , normalnie chodzi na 15 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz2011 08.01.2019 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) KsosikJa zrobiłem tak ; Pan Marcel od producenta wysłał mi plik w pdf jak ma być syfon podłączony,to ogólnie dostępny plik na stronie brinka. A wiec zamówiłem na ogólnie znanym portalu Syfon kulowy Brink - za 99 pln + kurier. Odkręciłem syfon od brinka - u mnie taki sam jak u Ciebie zamontowali - czyli umywalkowy , co nie spodobało się producentowi. Wkręciłem syfon kulowy i tyle. "Puściłem " brinka i.... znowu zaczął ciec. Aha OK , wcześniej jeszcze sprawdziłem poziomy poziomicą. Wysłałem zdjęcia i nowego mejla do p. Marcela , no i gościowi zabrakło argumentów że to "moja" wina ze brink cieknie. Co do Twoich uwag o zasysaniu powietrza - ja zadałem proste pytanie - OK typ syfonu od początku czyli od roku czasu ( w tym 2-ga zima ) był zły. Dlaczego zaczął ciec teraz po roku ? Nie dostałem prostej odpowiedzi. Usłyszałem ze brink może wytworzyć 100 kPa ( ok 1 bar) i może podciągać wodę z syfonu. Chciałem spytać o te 100 Pa ale nie zdążyłem - u mnie brink "chodzi " na 50 m3/hr - max na ok 90 m3/ hr i to sporadycznie nie codziennie. Rzekomo można sprawdzić na wykresach te dane , ale czy one są wiarygodne?? Domniemam że ten 1bar to unit będzie miał prawdopodobnie na maxymalnych ustawieniach rpm , których mało kto używa. Dlatego ja ( ale to ja, absolutnie nie namawiam Ciebie do tego) zrobiłem rynienkę tak jak kolega pgrad i ją zamontowałem i od tego czasu mam spokój. Niemniej będę śledził Twój przypadek bo bardzo jest podobny do mojego. Powinno byc 100 Kpa Edytowane 8 Stycznia 2019 przez mariusz2011 Bład w pisowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.01.2019 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Na 1 bar, to może na turbinie w silniku samochodu. A ile ta turbina ma wtedy obrotów...? Na poważnie. Wieje grozą, jak można zapłacić tyle kasy za styropianowe pudełko i jeszcze wadliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 08.01.2019 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Na 1 bar, to może na turbinie w silniku samochodu. A ile ta turbina ma wtedy obrotów...? Na poważnie. Wieje grozą, jak można zapłacić tyle kasy za styropianowe pudełko i jeszcze wadliwe. Nie.... no wszyscy świadomie kupowaliśmy wadliwe pudełko... a styropian lubimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz2011 08.01.2019 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Na 1 bar, to może na turbinie w silniku samochodu. A ile ta turbina ma wtedy obrotów...? Na poważnie. Wieje grozą, jak można zapłacić tyle kasy za styropianowe pudełko i jeszcze wadliwe. No tak usłyszałem od fachowców , ja nie z branży samochodowej to nie wiem, W mojej branży urządzenia chodzą na 150 bar. Swoja drogą wielu zapłaciło, płaci i będzie płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 09.01.2019 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Obejrzyj sobie zdjęcia na poprzednich stronach obudowy rekuperatora od środka i dolnej styropianowej kształtki, w której masz otwór odpływowy. Ten styropian ma otwór odpływowy. W spodzie metalowej obudowy masz wycięty otwór. Ze zdjęcia wynika, że uszczelka syfonu przylega do obudowy rekuperatora, a powinna przejść przez otwór i przylegać do styropianu.jeżeli tak nie jest, to woda spływając przez otwór w styropianie podcieka pod niego i zbiera się na metalowej obudowie. No chyba, że tam jest jeszcze jedna uszczelka, ale tego już nie widać. Co do osuszenia, to pewnie sama woda nie spłynie. Prędzej wyschnie... .tylko kiedy? Obejrzyj zdjęcia i zobacz jak to może wyglądać po pewnym czasie jak woda zalega na dolnej obudowie. Jedyna skuteczna metoda to rozebranie reku na czynniki pierwsze i wytarcie wody. [ATTACH=CONFIG]424503[/ATTACH] No chyba, ze masz jakąś inną konstrukcję odpływu. Kolego, zrobiłem zdjęcie tego odpływu, lepszego jakościowo już nie zrobię... z tego, co widzę, to uszczelka wychodzi z tego otworu w styropianie. Nie wiem, na ile to widać ze zdjęcia...do tego, jak naciskam na obudowę, to ewidentnie woda wypływa spod obudowy. Czyli najprawdopodobniej jest tak, że wylatuje pomiędzy szczelinami w styropianie, tak jak ktoś pisał wyżej. 3 dzień czekam, aż się odezwą do mnie z firmy instalatorskiej, ponoć mieli się dogadać z producentem... Czekam i czekam. Jeszcze poczekam, ale w miedzy czasie załatwię te rurki w casto i zrobię odpływ, żeby zaprosić serwis. Zastanawia mnie kolejna rzecz, o której pisze toommm, jeśli faktycznie syfon jest problemem, to jego wymiana powinna załatwić sprawę. Znalazłem w necie na ich stronie coś takiego...może faktycznie urządzenie jest ok, tylko splot niekorzystnych warunków prowadzi do takich cyrków? http://brink.info.pl/aktualnosci/kondensacja-pary-wodnej-procesie-rekuperacji/ Zobaczymy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 09.01.2019 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Na wcześniejszym zdjęciu nie było widać podłączenia. Wydawało się, że uszczelka przylega do obudowy. Czyli jest ok.Powiem tak.... specjalnie u siebie wymieniłem syfon na kulowy. Oczywiście nie pomogło.Z pewnością masz ten sam problem z podciąganiem skroplin jak ja i inne osoby, które tu pisały.Zrobienie okapnika według opisu kolegi pgrad jak się wydaje rozwiązuje problem. Ps. Otwiera Wam się ta strona brink.info?Wygląda na zawirusowaną, antywirus blokuje, a po jego wyłączeniu strona przekierowuje na jakiś shit. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez r19 Literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 09.01.2019 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) No właśnie sposób kolegi rozwiązuje problem, tylko u mnie nie mogę niczego ruszyć, bo mi gwarancja przepadnie i muszę czekać na ostateczne słowo serwisu...a woda się leje... U mnie stronka otwiera się normalnie. Czy to z linka czy po wpisaniu http://www.brink.info.pl Pozdrawiam Edytowane 9 Stycznia 2019 przez Ksosik literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.01.2019 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Ps. Otwiera Wam się ta strona brink.info? Wygląda na zawirusowaną, antywirus blokuje, a po jego wyłączeniu strona przekierowuje na jakiś shit. u mnie to samo co u ciebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 09.01.2019 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) A spróbujcie przez Chrome, mi wchodzi bez problemu. Ludziska kochane, nie będę czekał na serwisy i inne firmy, tylko samemu chcę zrobić ten odpływ skroplin, tylko powiedzcie mi proszę, pod jakim hasłem mam szukać tego ustrojstwa, które zaznaczyłem w kółku na focie...szukam w necie od godziny, na stronie casto, leroy itp...i za Chiny Ludowe nie mogę znaleźć...co to jest i jak to się nazywa...pod hasłem kolano rurka dn40 nie ma...pod podobnymi też nie ma...ratujcie Edytowane 9 Stycznia 2019 przez Ksosik dodanie informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 10.01.2019 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Jak złożysz 3 kolana ze sobą to uzyskasz analogiczny kształt.Ta nakrętka na spodzie to rewizja do czyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts