Bordoś 14.07.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Pytanie jak w temacie. Podobno nie powinno się używać miedzi do instalacji wodnej w domu szczególnie gdy woda jest miejska-chlorowana bo zachodzi reakcja chemiczna w wodzie i jest ona wtedy szkodliwa. Proszę fachowców o odpowiedź i ewentualne normy. A co jeżeli woda jest z własnej studni lub miejska i nie chlorowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.07.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Generalnie nie ma przeciwskazań do stosowania miedzi na instalację wody użytkowej. Jedyną znaną mi przeszkodą jest miękka woda (rejony górski i podgórskie). Wody te mogą mieć odczyn kwaśny, co z kolei może powodować korozję rur.Zaletą miedzi jest jej bakteriobójcze działanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 15.07.2004 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 No dobrze ale dowiedziałam sie co zresztą jest w sumie logiczne, że owszem przeciwwskazań nie ma gdy woda jest bez np. chloru , który reaguje z miedzią tworząc zwiazki chemiczne i jest norma nie dopuszczajaca miedzi do instalacji wodnej w przypadku wody miejskiej chlorowanej no chyba że jest woda miejska ozonowana Sądząc z ilości odpowiedzi jeszcze niewiele wiadomo na forum na ten temat a co ze specjalistami hydraulikami gdy maja poradzić ludziom jaką instalację zrobić. Mój znajomy już klnie bo ma miedzianą instalację i małe dziecko i wodę miejską chlorowaną - dowiedział się, że nie powinien używać tej wody do picia bo jest to szkodliwe zgodnie z Zarządzeniem M Z O i S z dn.04.05.99r w sprawie warunków jakie powinna spełniać woda do picia i na potrzeby gospodarcze Dz.U nr 35 z dn.31.05.1990r. - dlatego ja też się tym zainteresowałam i co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 15.07.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Bordoś - poszukaj dobrze - tysiace postów na tym forum dotyczą tego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 15.07.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Zaletą miedzi jest jej bakteriobójcze działanie. Bakteriostatyczne. Miedź nie zabija bakterii tylko utrudnia ich namnażanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 19.07.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Bordoś, a przed wojną to rurki robiono w porządnych kamienicach z mosiądzu. Mama wymieniała w latach 80-tych i chyba to był błąd bo w tym roku wymieniała te nowosci z lat 80-tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 19.07.2004 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Stary...... nie wiem czy jest sens przejmowania się tym w jakich rurkach będzie przepływała woda w tych ostatnich kilku (kilkunastu) metrach swej magistrali.W mojej miejscowości część rur którymi doprowadzana jest woda do domów wykonana jest z powłoką azbestową. I to dopiero jest problem. A czy Ty wiesz w jakich rurach wodociągi dostarczaj ą wodę z ujęcia do Twojego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 19.07.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Wowka, a co ty na to?Jakim filtrem w taki azbeścik?Bo tak bez filtra to tylko spłukiwać w kiblu nie strach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darom 19.07.2004 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Panowie, odczepcie sie od azbestu. Jest to jeden z najlepszych materiałów. Trwały, obojętny chemicznie. W wielu zastosowaniach nie znaleziono jeszcze materiału który mógły mu dorównać. Dla życia ludzkiego niebezpieczny tylko w szczególnych okolicznośćiach (nie bedę o nich pisał - bo o badaniach nad szkodliwością azbestu badań jest dużo). Reszta to tylko marketing (moda na kozła ofiarnego). W otaczającym nas świecie istnieje wiele substancji szkodliwych, nawet gorszych od azbestu, ale wielkim tego świata (koncerny itp)nie jest na rekę promowanie ich jako szkodliwych. Ja wolał bym rury azbestowe niż z PP. Oczywiście szklane były najlepsze. pzdr Darom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 20.07.2004 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Do wody pitnej instalacja z miedzi jest najlepsza instalacja. Nie rozwijaja sie w niej bakterie, nie tworzy sie osad na sciankach. Tylko w rejonach gorskich z miekka woda nie powinno sie stosowac w zwiazku ze wzrostem stezenia jonow miedzi. W kazdym innym regionie nie bedzie problemu i powinno byc zalecane stosowanie miedzi do instalacji wody pitnej. Inne instalacje moga byc sobie z czegokolwiek D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts