Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Jak w temacie, właśnie skompletowałem stertę papierów i złożyłem wniosek.Czy mogę załatwiać kolejne sprawy, żeby potem było szybciej czy też czekać 3 miesiące na decyzję i dopiero potem ruszyć z resztą. Miałem na myśli wykonanie mapki do celów projektowych i złożenie wniosku o warunki techniczne dostawy energii elektrycznej bo wodę będę miał z własnej studni a ścieki do zbiornika bezodpływowego (szamba). Projekt mam już wybrany,ale wolę jeszcze nie kupować bo może nie pasować do warunków.

Pozdrawiam

Edytowane przez Pyetrek
literówki
W zasadzie mapkę i wniosek o warunki elektryczne można już teraz. Jest tylko takie ryzyko, że warunki wg. WZ-tki będą takie, że zrezygnujesz z budowy albo że zawieszą postępowanie w sprawie WZ na rok w związku z rozpoczęciem procedury uchwalania MPZP
I jeszcze jedno własne szambo i własna studnia to możesz mieć kupę problemów . Nie tak dawno na tym forum człowiek walczył z urzędasami i to dość długo pomimo, żę na szambo były atesty. Chyba, że u Ciebie przejdzie to lekko.
Witam.

.Czy mogę załatwiać kolejne sprawy, żeby potem było szybciej czy też czekać 3 miesiące na decyzję i dopiero potem ruszyć z resztą.

Pozdrawiam

Jpaa calkiem niedawno otrzymałem WZ - czekałem dwa miesiące bez jednego dnia, więc moze w Twoim przypadku czas tez sie troszke skróci. Ja niestety nic w tej chwili nie moge robic, ponieważ aktualnie jestem na etapie przepisania części działki. Papiery z Urzędu otrzymał juz geodeta i dziś był robić pomiary :)

Jpaa calkiem niedawno otrzymałem WZ - czekałem dwa miesiące bez jednego dnia, więc moze w Twoim przypadku czas tez sie troszke skróci. [/QUOTe]

W zasadzie teren ,na któym jest działka otrzymał już WZ wcześniej (przed podziałem na mniejsze działki) ale przeszły one na pierwszego sąsiada ,który zaczął budowę, każdy kolejny musi starać się od nowa. Wówczas trwało to 3 miesiące i gdy ja składałem wniosek pani w Urzędzie Gminy powiedziała mi też ,ze to potrwa 3 miesiące, więc pewnie "co kraj to obyczaj ", słyszałem ,ze są rejony Polski, gdzie WZ załatwia się w ciągu miesiąca

Przed zakupem dziłki gadałem z urbanistką i potwierdziła mi ,że domek o którym myślę będę mógł tam wybudować ,chyba ,że się w międzyczasie przepisy zmienią. Więc prawdopodobnie zaryzykuję i rozpocznę starania o przyłącz elektryczny bo to też ponoć może się ciągnąć pół roku i dłużej.

W zasadzie teren ,na któym jest działka otrzymał już WZ wcześniej (przed podziałem na mniejsze działki) ale przeszły one na pierwszego sąsiada ,który zaczął budowę, każdy kolejny musi starać się od nowa. Wówczas trwało to 3 miesiące i gdy ja składałem wniosek pani w Urzędzie Gminy powiedziała mi też ,ze to potrwa 3 miesiące, więc pewnie "co kraj to obyczaj ", słyszałem ,ze są rejony Polski, gdzie WZ załatwia się w ciągu miesiąca

Przed zakupem dziłki gadałem z urbanistką i potwierdziła mi ,że domek o którym myślę będę mógł tam wybudować ,chyba ,że się w międzyczasie przepisy zmienią. Więc prawdopodobnie zaryzykuję i rozpocznę starania o przyłącz elektryczny bo to też ponoć może się ciągnąć pół roku i dłużej.

Tez zalezy, u mnie trrmin byl 180dni w warunkach z energetyki i mowili ze tyle to trwa, a przyszli zalozyc skrzynke po 6 dniach :)

U mnie potrwa to z pewnością dłużej bo trzeba kopać ok 150 m, uzyskać zgody sąsiadów, porobić mapki itp. Robiłeś przyłącz stały czy tymczasowy na czas budowy?Bo zastanawiam się co zaznaczyć we wniosku.

Ja w trakcie oczekiwania na WZ zrobiłem:

- podłączenie wody: warunki techniczne i wykonanie przyłącza.

- prąd: warunki techniczne + podpisania umowy. W umowie o przyłączenie nie określa się rodzaju prądu, dopiero później kiedy podpisuje się kompleksowa umowę na dostawy. Jak masz możliwość to lepiej brać prąd od sąsiada bo prąd budowlany strasznie drogi...Po 3 miesiącach mam już skrzynkę na granicy działki

- mapa do celów projektowych

- opinia geotechniczna

OK. Dzięki za informację.W sumie sporo rzeczy udało ci się załatwić. Co masz na myśli pisząc "rodzaj prądu" chodzi o prąd jedno czy trójfazowy ?Co dfajkowałes we wniosku o wydanie warunków technicznych w rubryce rodzaj obiektu "plac budowy" czy" budynek jednorodzinny"?