Gość 14.07.2004 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 W styczniu zalogowal sie Paolo z podobnym pytaniem.Odezwij sie ,jesli zdecydowales sie wlasnie na ten projekt.Budujemy go od kwietnia tego roku.Pozdrawiam. Zuzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson 19.07.2004 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 ja buduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.07.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 ja buduje Ciesze sie, ze ktos sie odezwal, ale czy moglabym dowiedziec sie czegos wiecej. Czy tez masz problem z budowa ze wzgledu na jego skomplikowana konstrukcje. Jesli dopiero zaczales, to jeszcze przed Toba. My robimy w tej chwili strop i stwierdzilismy, ze sporo kosztuje ze wzgledu na trzy wience. Pozdrawiam. Zuzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson 20.07.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 buduje od zeszlego roku wstawilem wlasnie okna i mam zrobiona instalacje elektryczna.Ja robilem tylko 2 wience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.07.2004 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Dzien dobry. Wlasnie wczoraj dostalismy informacje od naszego kierownika budowy, ze gdyby cos drobnego zmienic w projekcie, to mozna poprzestac na dwoch wiencach. Ale jest juz za pozno, bo juz dwa mamy wylane. Ciekawa jestem ile wyniosl koszt budowy z dachem. Chodzi mi o robocizne, bo ceny materialow od ubieglego roku sie zmienily. My za wykop,lawy,zbrojenie i sciany fundamentowe placilismy 5800,- , za sciany zewnetrzne i wewnetrzne-bloczki 36-ki i 24-ki (bez dzialowych) -5500,- i za wieniec i nadproza- 6000,- . Wiec do tej pory - 17300 i umowilismy sie na 8000,- za pozostale dwa wience . Razem wiec robocizna wyniesie 25300,-. Za dach zaplacimy 14000,- . Wiec laczny koszt wyniesie 39300,-. Mysle , ze to duzo , ale do tej pory nie mialam okazji tego porownac. Moze podpowiesz nam , co mozna jeszcze w nim zmienic? Budujemy nasz dom na Dolnym Slasku-kolo Lubania. A gdzie budujesz swoj ? Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.07.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Zapomnialam zapytac, czy robisz od razu uzytkowe poddasze ? A jesli nie, to w ktorym miejscu umiesciles wlaz na gore ? Zastanawialismy sie nad wejsciem w garazu przy lewej scianie, ale bedzie chyba zbyt malo miejsca pod dachem . Inne mozliwosci, to w korytarzyku albo w salonie kolo kominka i wtedy ewentualnie mozna zrobic krecone schody . Do uslyszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson 21.07.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Ja ten projekt troche uproscilem mam sciane w 24cm taka ławe strop lałem razem z wiencami (keramzytowy) poddasze mam zamiar nigdy nie wykanczac -strych.Scisle projektu trzymalem sie przy konstrukcji dachu (jest bardzo solidna).Co do kosztow to uwazam ze wcale nie jest to dom taki drogi w budowie mama jakies tam doswiadczwenie(10 lat w mat.budowlanych) .Wlaz na strych zrobilem z korytarza .Jestem z wlkp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson 22.07.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 A co do kosztow to do przyjecia, ale czeka was strop no i z tym dachem to cos malo lub nie wszystko policzylas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.07.2004 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 :DDzien dobry. Mnie die nie wydaje , ze to malo . Ta kwota za dach to tylko robocizna. Materialy - drewno i dachowke kupilismy juz w kwietniu. Napisz , jak w ogole prezentuje sie ten domek juz w calosci . Czy wewnatrz wydaje Ci sie funkcjonalny ? My zrobilismy pare zmian. Np. zlikwidowalismy wyjscie na taras z sypialni (jest sciana) i zrobilismy tam tylko jedno okno , powiekszylismy wszystkie okna do jednakowych wymiarow 1,50 x 1,50 , z pomieszczenia gospodarczego zostawilismy drzwi tylko do garazu i do wiatrolapu. W sumie bardzo niewiele zmian. Szkoda tylko , ze nie pomyslelismy , a wlasciwie nasz kierownik budowy, o zmniejszeniu liczby tych wiencow. Wlasnie dzisiaj rano odebralismy zbrojenie na trzeci wieniec - bagatela - 2800,- zl . Ale nie sposob znac sie na wszystkim i przewidziec, ze moga wystapic jakies problemy z projektem wykonanym, badz co badz , przez profesjonalistow. Czy Twoj dom stoi na duzej dzialce ? Nam udalo sie kupic 1,16 ha jeszcze przed nowa ustawa rolna i taki rozlozysty domek chyba niezle bedzie sie prezentowac na duzej dzialce. Zazdroszcze Ci , ze jestes juz tak daleko z budowa. A czy masz juz pomysl na ogrzewanie ? U nas nie ma gazu i jeszcze nie wiemy , jak to rozwiazemy. Myslimy o ogrzewaniu podlogowym. Natomiast woda chyba bedzie z wlasnej studni. Ale nie wydaje Ci sie , ze malo osob zdecydowalo sie na ten projekt ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson 23.07.2004 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 CZESC.no zasypalas mnie pytaniami a nie lubie zabardzo sie rozpisywac.Co doceny robocizny dachu to 2100 ciesla i 15zl/m2 pokrycia(IBF)Dom jest bardzo ladny, dlugo szukalismy projektu i ten zdecydowanie byl najladniejszy.Musisz bardzo uwazac aby zachowac wysokosci wiencow,np.okno wkuchni jest na innej wysokosci, poniewaz zatracisz to co w nim najciekawsze,(dach na dwoch poziomach) .Jesli Cie interesuje wiecej spraw poprosu zadzwon. Faktycznie nie spodkałem innego dakiego domu.POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson 23.07.2004 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 No zabieram sie do odpowiwiadania.Wyjscie na taras z sypialni zostawilismy fajny bajer,co do okien raczej warto dopasowac do standartowych wymiarow zawsze troche taniejjesli chodzi o drzwi w pralni takze je zamurowalem.Nasza dzialka to 1200m2 mysle ze to bardzo optymalne nie bedzie wiele pracy w ogrodzie.Co do ogrzewania to na razie nie ma gazu i prawdopodobnie bede ogrzealkominkiem +prad.To na tyle.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.07.2004 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Dziekuje Ci za pare informacji , ale naprawde masz bardzo droga ekipe budowlana. Czy u Ciebie te ogromne stalowe "heby"na stropie tez wyszly na nadprozach ? A czy w ogole zamawiales takie same jak kaza w projekcie ? My zastanawialismy sie , czy nie polozyc mniejszych. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.07.2004 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Dziekuje za mozliwosc kontaktu telefonicznego. Chetnie skorzystam, gdy pojawia sie jakies problemy. Pozdrowienia dla rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson 26.07.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Witam ponownie Widze ze dotarlas do tego samego problemu ktory mialem-czy HEB-y oczywiscie ze zrezygnowalem byly bardzo drogie, mam zwykly 2-teownik. Oczywiscie po konsultacji z kierownikiem,jes wszystko OK. Dlaczego uwazasz ze mam bardzo droga ekipe? Jakie pokrycie dachu kupiliscie? Ale dzialka 11600m2 to ogrom bez traktora nie da rady. Narazie pozdrowienia dla rodzinki(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson 27.07.2004 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Zapomniałem naapisac o zmianach jakie ja wprowadzilemZamurowałem dwa okna na scianie bocznej domu, od garazu i od wc przy sypialni.Stwierdzilismy ze niepotrzebne jet to wc ,a mamy wiekzą garderobe.Odpadł jeden komin w tym miejscu ,mam tylko 2.Komin od frontu zmniejszylem o jeden kanał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 27.07.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Dla leniwych, jak ja tu jest link do tego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.07.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Czesc. Z ta cena za ekipe to cos mi sie pomylilo. Rzeczywiscie wyjdzie to niedrogo. My robimy dach tez z dachowki Braas-podwojne S. Zamiast HB-ow tez mamy cos zastepczego. Dokonaliscie kilka ciekawych zmian. Ja zaluje najbardziej tego wyjscia na taras z sypialni. Lazienki zostawilismy wszystkie, chociaz wieksza garderoba pewnie byla by wygodna. Ten kawal ziemi wokol domu nie bedzie ogrodzony. Myslimy o ogrodzeniu polowy . Chyba na poczatek zrobimy ogrodzenie wykorzystujac steple juz po ich wyjeciu z domu. Cos bedzie trzeba z nimi zrobic. A musimy ogrodzic, bo sarny obgryzaja i lamia nam choinki i wkrotce zniszcza wszystkie. Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.07.2004 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Jagna. Dziekuje Ci za ten link. Moze ktos jeszcze sie zdecyduje na wybor tego projektu ( jest piekny) i po konsultacjach z Jarsonem i Zuzia zrobi go juz bez najmniejszych problemow.Dzieki. Leniwa Zuzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 27.07.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Domek faktycznie ładniusi. Ja baardzo lubię projekty Archipelagu. Mam tylko jedną uwagę: Jakoś nie widzę tam 5-cio osobowej rodziny jak napisano w opisach Tzn. oczywiście pomieścić się da, ale na ogół każdy wybiera projekt, gdzie pokoje mogą być malutkie, ale dla każdego Zuzia, u nas w projekcie też było wyjście z sypialni na taras i też z niego zrezygnujemy. Bałabym się pielgrzymek z brudnych buciorach przez moją sypialnianą wykładzinę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.07.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 No wiesz, projekt zaklada mozliwosc zaadaptowania poddasza ,wiec wtedy 5 osob - wiekszych i mniejszych spokojnie znajdzie dla siebie kacik. A wiesz, ze nie pomyslalam o tych drzwiach do sypialni w ten sposob. Myslalam raczej o grilkach urzadzanych w letnie wieczory pod drzwiami do sypialni. My bedziemy mieszkac we troje ( bez dzieci ), wiec warunki sa dla nas ok. Pozdrowienia. A jaki domek budujesz ? I my tez w zasadzie rozpatrywalismy tylko projekt Archipelagu ( a ogladalismy ich mnostwo ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts