Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALA 2 pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Witam Alowiczów

mam krótkie pytanko jeżeli robiliście już wylewki to jaką grubość styropianu na posadzki daliście w waszych Alach. W projekcie jest tylko 2x3 cm czyli razem 6 cm a wszyscy wykonawcy mówią , że to jest rochę mało. Co wy na to?????????????.

Pozdrawiam

Konmax

• Odpowiedzi 412
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej konmax !.

Wlasnie jutro mamy wylewane podlogi - wszystko juz przygotowane i pilnujemy dzien i noc, bo juz z kupki ubyly 2 lub 3 worki cementu :evil: ! Czy u Was tez tak kradna ? ? ? ! ! !

My kladlismy styropian : 2 warstwy x 5 cm.

Hej Hej

to kurcze idzie się wkurzyć. ale nie stety takie są polskie realia. mam jeszcze jedno pytanko jeżeli chodzi o twoje okna balkonowe w salonie jaką mają wysokość ? czy taką jak w projekcie? ja mam takie jak w projekcie i obawiam się że 2x5 cm może się nie zmieścić, gdyż nie otworzy się okno a przecież wylewka betonowa powinna mieć około 6cm.

hm !!! przyjdzie fachman i będzie musiał to ocenić. niemniej napisz jaką masz wysokość tych balkonowych okien.

Nie jestem do konca pewna, ale drzwi tarasowe maja 2,10 M wysokosci.

Nie mielismy problemow z wylewkami ( i styropianem 2x5 cm ). Nasze drzwi tarasowe sa juz zaopatrzone w szeroka listwe ( nad podloga ) - wlasnie w celu zalania jej betonem przy wylewaniu posadzek ), wiec nie trzeba ich bylo nawet na dole podmurowywac ( jak okna ).

I wlasnie dzisiaj beda juz wylewane posadzki w drugiej polowie domu. No i teraz chyba jakis czas - przerwa - zanim nie bedzie mozna po niej chodzic i cos na niej robic. Pod koniec sierpnia zamierzamy juz sie wprowadzic.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich.

Gdzieś sie strasznie zapracowaliśmy z tą budową .

Skończyliśmy dach :D :D :D

Widze że u wszystkich dużo sie dzieje,

Ciesze sie z Waszych sukcesów.

Chcemy położyć instalacje elektryczną.

Pytanko.

Ile ( mniej więcej) kupować przewodów 3*1,5 i 3*2,5

Ponieważ też sam bedę rozciągał instalacje.

Może mi sie uda wrzucić pare zdjątek żeby pokazaćnasze cacko.

pozdrawiam-Maciej

Hej hej

Instalację robiłem u mnie prawie dwa miesiące temu a więc dokładnie nie pamiętam ilości ale poszło coś około 750 m kabla łącznie z telewizją, domofonem bramą itd, z tego co pamiętam to około 450 m 3x2,5 reszta to 1,5. Instalację robił mi mój tata i trochę w niektórych momentach dał z naddatkiem np. na swiatło dawał przewody w niektórych miejscach 3x2,5 wystarczy 1,5 dlatego o ilościach u ciebie ile będzie trudno powiedzieć. U mnie było w sumie 6 rodzai różnych kabli i przewodów np inny do zasilania bramy, siła domofon itd. Jeżeli chodzi o domofon polecał bym ci położyć instalację w tzw kablu żelowym szczególnie na zewnątrz jest on trochę droższy ale nie warto oszczędzać na zwykłym bo po co za np. pół roku masz niszczyć wcześniej położoną kostkę bo domofon padł. Jedno tylko wiem spiesz się z kupowaniem kabli bo ostatnio ceny idą praktycznie codziennie do góry brrrrrr aż boli. Ja kabel kupowałem w kwietniu prawie 1 zł taniej niż kosztuje teraz.

Pozdrawiam Alowiczów i życzę wytrwałości

Konmax

• 3 weeks później...
Jesteśmy pod wrażeniem.

pozdrawiam-maciej :D

Dziekuje.

Juz sie nie moge doczekac przeprowadzki - jeszcze troszeczke.... czekamy na zbiorniki na wode i bedzie mozna podlaczac ogrzewanie i oczywiscie wode. A wtedy juz da sie tam normalnie funkcjonowac.

Jeszcze w tym roku chcemy otynkowac dom od zewnatrz.

Sciany sa na razie tylko zagruntowane - jak sie pomaluje , to .... ja juz jestem zakochana w tym domu ... a potem .... strach pomyslec !

Witaj Zuziu

Siedzielismy z moją żoną i w żaden sposób nie mogliśmy dojść układu pomieszczeń w twoim domu i choć u nas jest odbicie lustrzane to i tak widzę że zmiany są spore. Jak dobrze zauważyliśmy salon jest przedzielony scianką i pokoje dwa obok siebie mają dodatkowe wejscie. Jak w krótce postaram się zamiescić moje zdjęcia i porównasz jak odmienne są w środku nasze domy , choć na zewnąrz są bryłą takie same.

Pozdrawiam

Konmax

konmax[/b, nie wiem czemu nie mogles odgadnac ukladu pomieszczen - my nic nie zmienialismy ! Jedynie ta scianka w salonie ( bo to nie cala sciana - tylko taka scianka z obu stron otwarta - na szerokosc chyba 4 bloczkow 24-rek ). No i zwezilismy wejscia do salonu tymi sciankami z otworami oraz postawilismy niska scianke ( ala barek ) miedzy kuchnia a jadalnia ( po prawej stronie ) i po lewej stronie miedzy kuchnia i jadalnia postawilismy waska scianke do sufitu.

Nastepnym razem zrobie jeszcze zdjecia lazienek. W duzej postawilismy tez scianke. I zrobie zdjecia parapetow - kupilismy marmurowe.

Postaram sie je jutro wgrac do tego linku - umiescilam go w podpisie.

Gochasz, moj maz juz tam mieszka, mimo braku drzwi ( zamowilismy je 5 tygodni temu, a musimy czekac 9 tygodni ! ! ! :evil: ).

Ciekawa jestem, czy rozmawialiscie juz w sprawie kominka ?

My wczoraj, ale sie wstrzymamy, bo za drogo - zwykly prosty kominek, bez udziwnien - tylko same proste scianki i mala kamienna ramka wokolo otworu na wklad kominkowy - powiedzial nam 6400,- zl ! ! ! :evil:

2500,- - postawienie scianek

800,- - montaz wszystkiego

2100,- - wklad kominkowy

reszta - kratki, rury, folie itd.. RAZEM : 6400,- zl !

Poczekamy jeszcze !

Zuzia, mieszka bez drzwi! :o , ale chyba zewnętrzne macie? :wink:

Co do kominka, to jak by nam powiedzieli taką kwotę to wchodzę w ciemno. U nas wyglądać to będzie "prawie" tak

Nie mamy zadnych ! ! ! Drzwi sa tylko takie budowlane - zbite z desek i zamykane na klodke :lol: ! Garaz zabity dechami ... i tak trzeba mieszkac .... :evil: , bo czekac na drzwi, jak pisalam, kaza 9 tygodni ( Porta - drzwi "Sopot" ).

Kominek piekny i nie dziwie sie, ze za ta cene bys szla w ciemno :wink: !

Ale nasz - to maja byc tylko postawione 3 scianki - prosciutenkie - bez poleczek i innych bajerkow. I za to chce - za samo postawienie - 2500,- zl :evil: ! A platne - polowa ceny - jako zaliczka :evil: !

Kurcze, chcialam wczoraj zrobic zdjecia lazienek i naszych parapetow - i .... siadly mi baterie w aparacie :evil: .

Ale dzisiaj zrobie i wstawie jutro rano.

Pozdrawiam.

konmax - czekamy niecierpliwie na Twoje zdjecia.

gosia i maciej - a moze tez kilka zdjec...? dom z dachem - to juz jest co pokazac :lol: .