Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALA 2 pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 412
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Planujemy zakup tego projektu. :D

Zachęcające i krytyczne posty mile widziane.

Pozdrawiam,

Artur Zając

My mozemy tylko polecac !

Mieszkamy juz od pazdziernika - papierki ( KOSZMAR ! ) zalatwione !

Mieszka sie rewelacyjnie, nasza pompa przeszla probe - chociaz zima nas w tym roku oszczedzila.

Witamy nowwych ALOWICZOW !

Gdzie możemy odnaleźć zdjęcia Waszego domku?

Pozdrawiam,

• 1 month później...

Witamy na forum alowiczów. Tak się składa, że my też jesteśmy szcześliwymi budowniczymi domku ala. Chcemy dzielić się z wami naszymi problemami i uwagami z budowy. Do projektu wprowadziliśmy trochę zmian. Główną zmianą jest wykusz w kuchni. Na początku maja będziemy mieli już okna. W końcu zamkniemy nasz domek na KLUCZ. Super. Jeśli macie jakieś pytanka to zapraszam do dyskusji.

Piotrek i Kasia

Witam wszystkich.

Musze porobic nowe zdjecia i wkleje link do albumu, ale to dopiero w przyszlym tygodniu. Obiecuje.

Domek jeszcze nie do konca kompletny .... czeka nas jeszcze malowanie wnetrza ( salon i kuchnia ) oraz umeblowanie.

No i najwazniejsze, to otynkowac i zalozyc rynny oraz zrobic podbitke. W ubieglym roku tego nie zdazylismy zrobic ( brak fachowcow i nas dosiegnal ).

Pozdrawiamy i zyczymy powodzenia.

No i prosze.

WKLEJAM link do albumu ze zdjeciami mojej ALI ( umiescilam w albumie 60 zdjec ) - z zewnatrz, wewnatrz i troche widoczkow, jakimi cieszymy nasze oczy.

FOTKI : http://zuziam.fotosik.pl/albumy/172832.html#e

Pozdrawiiamy i czekamy na opinie.

Prosze nie patrzec, ze jeszcze balagan.... wciaz jeszcze cos robimy i ... urzadzamy.

No, my mamy juz ten etap za soba, ale pogratulowac zawsze mozna. :lol:

Sliczna okolica, zazdroszcze ogrodzenia i slicznych sosenek - juz takich duzych :cry: ..... moje ( jesli ogladales zdjecia z postu powyzej ) ... jeszcze malenkie - widac na kilku zdjeciach. A ogrodzic 60 arow wokol domu ... nie jest latwe i ... tanie, niestety. Wiec musi poczekac.

Czekam wiec na kolejne zdjecia jeszcze z placu budowy i zycze powodzenia.

Widze, ze to - lustrzane odbicie ...

Hej Hej

Tawno mnie tu nie było ale to wszystko przez brak czasu przy wykończeniu Ali. Wykończeniówka dosłownie wykańcza.!!!!!!!!!!!! Ale wreszcie!!!!!!!!!!!!!! po 23 miesiącach i dwóch dniach od wbicia pierwszego szpadla spędzilismy pierwszą noc w swoiej Ali !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To niesamowite , że w końcu się udało uczucie satysfakcji jest wielkie ale jak sobie czasami człowiek przypomni ile kosztowało go to nerwów to stwierdza : warto było !!!!!!!!!!!!!!!!!!! szczególnie wtedy gdy wraca się z biura do domu i wysiadając z samochodu człowiek wsłuchuję się w panującą ciszę oraz spiew ptaków i pierwsza myśl która przychodzi do głowy: betonowe bloki oraz balkon metr na metr precz!!!!!,

Pozdrawiam

wszystkich nowych i już tych którzy dobiegli do szczesliwego końca Alowiczów życzę wytrwania.

P.S Zdjecia wyslę wkrótce.

Konmax

Hej Hej

Ale wreszcie!!!!!!!!!!!!!! po 23 miesiącach i dwóch dniach od wbicia pierwszego szpadla spędzilismy pierwszą noc w swoiej Ali !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

P.S Zdjecia wyslę wkrótce.

Konmax

GRATULACJE ! I czekamy na zdjecia.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...

Witajcie, jestem tutaj nowa. Niebawem zamierzamy się budować. Długo wybieraliśmy projekt, bo mamy specyficzne wymagania. Mamy dwójkę dzieci w bardzo róznym wieku. Mąż ma taką pracę, iż gabinet jest mu niezbędny. W przyszłosći zamieszka z nami moja mama. Zatem 3 pokoje na dole to dla nas ideał. Ponadto konieczne jest zagospodarowanie poddasza. Chciałabym tam mieć dwa pokoje i łazienkę malutką ze stryszkiem jako suszarnią.

Mam więc pytanie do osób bardziej doświadczonych, któży kupili już projekt, są na etapie budowy albo nawet mieszkają we własnym domku. Jakich zmian mogę dokonać wyłącznie z kierownikiem budowy, nie płacąc za nie firmie architektonicznej? Projekt podoba mi się, ale zmiany są konieczne. Zwłaszcza, że nie można już zakupić Ali II z użytkowym poddaszem.

Ponadto chciałabym aby z pomieszczenia gospod. wychodziło się bezpośrednio na zewnątrz domu, do czego niezbędne jest wydłużenie garażu o metr.

Dodatkowo mój synek może mieć w przyszłosć problemy z chodzeniem i chciałabym zrobić podjazdy oraz poszerzyć drzwi aby nie trzeba było później przerabiać domu.

Czytałam, że niektórzy z Was poszerzają drzwi. Nie wiem już w takim razie czy mogę to sama zrobić czy nie.

Firma sprzedająca projekt za dostosowanie domu dla potrzeb os. niepełn. oraz za poszerzenie garażu i adaptację poddasza oraz zaprojektowanie schodów zarzyczyła sobiedość sporo. Wraz z zakupem projektu wychodzi grubo ponad 7 tys. zł. Prawie 8 tys.

Czy w takim razie mogę tylko zakupić projekt, a zmin dokonać we własnym zakresie?

Bardzo proszę o informację.

witam,

również jestem nowym na tym forum, aczkolwiek projekt Ali zakupiłem jeszcze w zeszłym roku,

buduję w Warszawie na Tarchominie - jestem dopiero na etapie murowania fundamentów,

co do zmian w projekcie to choć większość z Was odradza zmiany będę podnosił ściankę kolankową o 2 pustaki, a wejście na poddasze będzie z wiatrołapu - po likwidacji wc,

być może projekt straci nieco na estetyce, ale widziałem tak wybudowaną Alę u Przemara i moim zdaniem udało mu się zachować odpowiednie proporcje, a powierzchnia na poddaszu naprawdę robi wrażenie

zgodę na użytkowe poddasze dostaliśmy od Domusa razem z projektem

pozdrawiam,

mirkal

• 5 weeks później...

Nikt nic nie pisze. Szkoda :(

Czyżby wszyscy chcąc zdążyć przed zima byli tak zajęci budową?

My się już właściwie zdecydowaliśmy na Alę. Zamierzamy zaprojektować schody w części salonu i holu. U góry będzie duża przestrzeń, dla starszego syna, dodatkowo łazienka i pralnia. Jak się kiedyś wzbogacimy może urządzimy tam saunę :)

Na dole, nasza sypialnia, pokój młodszego synka i gabinet będący jednocześnie pokojem gościnnym. Jak tylko wpłynie jakaś większa gotówka wybieramy się do architekta. Trzymajcie kciuk :)

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam Alowiczów

Co słychać na waszych budowach lub może ich zakonczeniach...

Ja właśnie dzisiaj uswiadomiłem sobie , że mija mi własnie 6 miesięcy od wprowadzenia się do własnej Ali , i podsumowując jest pięknie, jest to super przemyskany projekt, funkcjonalny, super wygodny, jezeli ktoś z was jeszcze się zastanawia to nie ma co dłużej czekać. Z tego co wiem projekt Ala znów wrócił do sprzedaży tylko cena projektu mocno wzrosła i jest on sprzedawany poprzez inną pracownię.

Po tych 6 miesiącach stwierdzam jak można wytrzymać było w blokowym bractwie na 45 m kwadratowych. A teraz wieczory przy kominku , dwa kroki i jest się na powietrzu, poprostu rewelacją!!!!!!!!!!!!!!!!!

• 1 month później...

:lol: Witajcie wszyscy !

Mialam dlugi czas problemy z zalogowaniem :evil: , ale wreszcie sie udalo.

konmax, pieknie masz juz w srodku domku :) naprawde gustownie i bardzo ciekawie. Jak masz moze nowe zdjecia wokol domu i domu z zewnatrz, to dolacz do Fotosika. Chetnie zobacze wiecej.

My jeszcze nie mamy umeblowanych wszystkich pomieszczen. To musi troszke poczekac.

Ale za to juz domek otynkowany, a teraz budujemy wokolo domu solidny plot.

Bedzie drewniany ( sztachetki ) wsparty na stalowych slupkach.

Zajmie nam sporo czasu, bo na jeden bok dzialki potrzeba ponad 700 sztachetek :lol: , ale bedzie wygladal pieknie. Na wiosne planujemy tez zrobienie podjazdu i dokonczenie tarasu, zeby bylo gdzie latem wypic niedzielna kawusie :lol: .

I zgadzam sie z konmaxem w 100 % , ze projekt jest bardzo udany i nie mamy sie zupelnie do czego przyczepic, a mieszkamy juz ponad rok :lol: .

Pozdrawiamy budujacych :lol:

konmax, jakiej firmy sa Twoje meble kuchenne.

I , jesli to nie tajemnica, jaka jest cena ? Czy sa juz w komplecie sprzety AGD ?

Sa swietne.

Mojemu mezowi sie bardzo spodobaly i wlasnie takie by kiedys widzial u nas.

Nie powiem, ze i mnie sie badzo spodobaly, chociaz do tej pory bylam raczej za stojacymi kredensikami i komodami..... Ale, sa napawde fajne, wiec mysle, ze jednak w tym kierunku pojdziemy.

witaj Zuzia

Co do firmy to są to meble robione przez firmę "Komandor" przedstawicielka pojawia się na miejsce ogląda pomieszczenie i robi trzy projekty do wyboru w przypadku naszej kuchni dużo sugerowała moja zona, bo przecież co by nie powiedzieć ona wie jakie szafki sprawdzają się najlepiej. My jak widziałaś mamy praktycznie więcej szuflad gdyż są głębokie i wygodniejsze, drzwiczki są głównie na wyspie, proponuję jak bedziesz juz robic projekt schować zmywarkę czyli kupić ją do całkowitej zabudowy gdyż zdecydowanie to lepiej wygląda, a co do sprzętu to można zakupic go również w tej firmie ale jest znacznie drożej ja praktycznie cały sprzęt wybrałem sobie w Media tj (parametry , wygląd itd...) a zakupiłem na allegro gdyz było sporo taniej... czasami róznice dochodziły nawet do 25%. Jedynie mikrofalę kupiłem w Media bo była w lepszej cenie.