Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALA 2 pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 412
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:lol: Witajcie !

Oj, gochasz, ta Twoja ekipa to rzeczywiscie narobila Ci klopotu. A wiedza dobrze, ze nie tak latwo znalezc szybko inna, zima za pasem przeciez.

I niech ktos powie, ze to powiedzonko ( przeczytalam gdzies tu na forum ): "...wybudowanie domu jest trudniejsze niz przybicie do sciany ...galaretki...".

Ale zycze powodzenia.

My tez skonczylismy wspolprace z nasza ( mieli nam budowac dalej - moze nawet z wykonczeniowka ), ale kiedy prace, ktore mozna zrobic w max. 3 tygodnie robili ponad dwa miesiace.....to juz bylo ponad nasze nerwy. Tak wiec widzisz, ze to chyba norma (te spory z wykonawcami ).

Agik, my co prawda bedziemy mieli dwa auta, ale maz juz chce stawiac obok budynek gospodarczy ( taka druga mala Ale ), bo twierdzi, ze pomieszczenie gospodarcze moze nie wystarczyc na przechowywanie tych wszystkich ( w domu bardzo niezbednych) sprzetow i narzedzi. Przy jednym samochodzie mozna przystosowac czesc garazu do ich przechowywania.

Pozdrawiam.

Witam Witam

Widzę, że problemy Boba Budowniczego dotykają wszystkich moja ekipa również się trochę "grzebie" robią dobrze ale są już w stosunku do umowy 1,5 miesiąca w "plecy" ale za to wynegocjowałem pare drobiazgów które muszą zrobić za free dodatkowo. Ale cóż nasi najlepsi fachowcy dawno siedzą i budują na wyspach a nam biedakom pozostają albo partacze których się często zmienia albo fachowcy którzy trochę wysoko się cenią.

Pozdrawiam wszystkich Alowiczów.

Konmax

P.S Przecież nikt nie mówił ze będzie łatwo. Budowa to nie jest bajka!!!! Ale póżniej wypita poranna kawa na własnym tarasie przy wschodzącym słońcu osłodzi przecież czar goryczy.

:) Konmax, swietnie to ujales ( to o tej kawie na tarasie....rozmarzylam sie ). My konczymy budowac ogrodzenie ( a jest troche roboty, bo kazdy bok dzialki wokol domu to ok. 80 m ), wiec pracujemy do wschodu ksiezyca.....i mowie Wam.... CO TO ZA WIDOK ! ! ! ! ! I to nam dodaje skrzydel ! ....ale chyba Wy to doskonale rozumiecie.....

Pozdrawiam.

Witam Alowiczów!!!!!!!!!!!

Właśnie byłem na budowie gdyż ekipa w związku z poślizgiem działa nawet!!! w soboty (zbawcy!! 1, 5 po terminie od umowy ha,ha) i co? i nasza Ala zaczyna w koncu przypominać już dom a nie willę z lat 70 z płaskim stropowym dachem. Więżba praktycznie już cała w poniedziałek w końcu wiecha HHHHHHHHHHHuuuuuuuuuuuuuRRRRRRaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!! (to było prawie jak bitwa o Anglię) no cóż jak już pisałem nasi w większości budują na deszczowych wyspach a na tych którzy zostali i coś potrafią trzeba przyjmowac choć trochę ich warunki. Nic to dobrze ,że nasza Ala idzie do przodu. W środę mają już zaczynać z dachówką ponoć termin 10 listopad jest realny aby powiedzieć sobie: w tym roku to już koniec zimo przyjdz.!!!!! Przyznaję że dzisiaj zrobiło mi się lepiej.

Pozdrawiam

Konmax

• 2 weeks później...

:( No tak. Przychodza pierwsze przymrozki i koncza sie posty, a przeciez jesien i zima na waszych dzialkach tez sa piekne :) .

My wlasnie skonczylismy ogrodzenie ( na 60-arowej dzialce wokol domu :-? ) , a na dniach rozpoczyna sie stawianie scianek dzialowych ( nasz pan majster wrocil z zagranicy ).

Pozdrawiam :)

Witam

Ja tak dzisiaj trochę z innej beczki i szczególnie do naszej Łódzkiej grupy, mam do sprzedania około 130 stempli do stropu (w dobrej cenie tzn na pewno niższej niż w składzie) jeżeli byli byście zainteresowani to dajcie znać na priva to się dogadamy. [email protected]

Pozdrawiam

Konmax

:) Czesc konmax.

Nie mam pojecia, jak sie wkleja zdjecia :( , ale znalazlam miejsce, gdzie to opisuja.

W dziale : Uwagi o forum Muratora jest post : " kto mnie nauczy wklejania zdjec " - tam jest dokladna instrukcja.

Ale moze sprobuj wkleic tez jako nowy temat w dziale : Galeria zdjec domow Forumowiczow. Bedziesz mial swoj wlasny watek i w trakcie realizacji kolejnych etapow bedziesz wklejal nowe zdjecia. A i inni beda mogli je poogladac.

Jestem bardzo ciekawa, jak wyglada Twoj domek, wiec prosze, postaraj sie je wkleic :) .

My konczymy wlasnie stawianie scianek dzialowych i robienie polek, murkow, dodatkowych malych scianek i barku w jadalni.

Potem koniec sezonu :( ....i byle do wiosny.

Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na zdjecia.

Witaj Zuzia!!!

W sobotę jadę na działkę na ostateczny odbiór i rozliczenie z wykonawcami mojego domku, wtedy zrobię już zdjęcia na gotowo z obrobionymi kominami itd. natomiast wyślę ci je na priva gdyż wklejenie ich w nasz post to jakaś wyższa szkoła jazdy i nie będę się w to bawił. A więc do soboty (hm..... aż sam jestem ciekawy).

Pozdrawiam

Konmax

:lol: Czesc. Zdjecia doszly, domek wspanialy ... ale jak to Ala :lol: ! Naprawde bardzo ladny domek i okolica rowniez. Masz lustrzane odbicie, wiec to jeszcze ciekawiej sie oglada, bo to jakby inny domek. Przez to odwrocenie musialam sie troche zastanawiac, gdzie co jest :lol: .

Masz bardzo ladne kominy i super wygladaja z brazowa dachowka. No i widac, ze raczej trzymales sie projektu ( okna , drzwi i slupki podporowe na tarasie ) - tutaj my zrobilismy kilka zmian.

My juz dzisiaj rowniez konczymy sezon - koniec scianek dzialowych i......

...byle do wiosny. Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

:lol: Witajcie.

Ale spadlismy - az na trzecia strone !

Co u Was slychac ? Prosimy, odezwijcie sie Ci, ktorzy juz mieszkacie ?

Jak sie spisuje Ala :) ?

Szczegolnie chce sie dowiedziec, czy sciany jednowarstwowe spelniaja swoje zadanie :roll: ?

RHM, zawsze tak chetnie i duzo pisalas, odezwij sie :( , prosimy .

Pozdrawiam.

Zuzia, cieszę się, że śledzisz temat. U nas mimo "zimy" walczymy dalej. I mamy problem - jak oparta jest murłata M1 na ścianie garażu? Z jednej strony opiera się na ścianie nad oknem w kuchni, dalej tworzy okap nad wejściem i dalej opiera się na ścianie garażu. Nie mamy podciągu WN1, bo nasi magicy chcą puścić murłatę w powietrzu, opierając ją bezpośrednio na garażu i na ścianie z oknem, ale z projektu widać, że nawet gdyby był podciąg to i tak brakuje centymetrów. Wieniec nad garażem W4 nie tworzy przecież jednego poziomu z wieńcem W1. Nam wyszło, że musi być jakaś podmurówka, bo wieniec na garażu jest znacznie niżej niż wieniec W1. A może moi magicy znów coś sp.......?! :evil:

• 2 weeks później...

:lol: Witajcie. Gochasz, nie pomoge w tej kwestii, bo na takich konstrukcjach sie zupelnie nie znam, a i troche juz zimno na budowie, zeby sie tam przypatrywac, jak to jest rozwiazane. Ale mam nadzieje, ze sie juz i tak do tej pory wyjasnilo.

W ogole, to chcemy wszystkim Wam zyczyc wesolych i spokojnych Swiat :lol: i chyba juz tradycyjnie - zyczyc jak najszybszej przeprowadzki do nowego, pieknego domu. I aby zycie w nim zmienilo sie na lepsze ( lub na jeszcze lepsze, jesli ktos zyje juz niezle :wink: ).

• 3 weeks później...

Hej. :lol:

Jak sie siedzi w te dlugie zimowe wieczory :evil: , to rozne pomysly do glowy wpadaja. I wlasnie wymyslilismy, zeby w salonie postawic takie cos jakby wolnostojaca "scianke-filar".

Z 3-4 bloczkow 24 cm ( wiec szerokosc tego filara bedzie 1,8 - 2,4 m ) postawic "to" w odleglosci 2,5 m przed oknem w salonie ( oczywiscie od podlogi do sufitu ). I taka scianka przedzieli salon na dwie otwarte czesci. Nie wiem, czy wystarczajaco obrazowo to przedstawilam. Co o tym myslicie ? Jutro, jak pojedziemy na budowe na dluzej, zrobimy " wizje lokalna " :lol: .

Pozdrawiam.

Hej. :lol:

Jak sie siedzi w te dlugie zimowe wieczory :evil: , to rozne pomysly do glowy wpadaja. I wlasnie wymyslilismy, zeby w salonie postawic takie cos jakby wolnostojaca "scianke-filar".

Z 3-4 bloczkow 24 cm ( wiec szerokosc tego filara bedzie 1,8 - 2,4 m ) postawic "to" w odleglosci 2,5 m przed oknem w salonie ( oczywiscie od podlogi do sufitu ). I taka scianka przedzieli salon na dwie otwarte czesci. Nie wiem, czy wystarczajaco obrazowo to przedstawilam. Co o tym myslicie ? Jutro, jak pojedziemy na budowe na dluzej, zrobimy " wizje lokalna " :lol: .

Pozdrawiam.

Zuzia, a do czego ta ścianka ma służyć?