Gość 08.05.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Witajcie, gosia i maciej. My , podobnie jak gochasz, mamy trzy wience i dwuteownik z siatka i farba antykorozyjna . O tych dwoch wiencach powiedzial nam nasz kierownik budowy juz za pozno, kiedy byly wylane wszystkie trzy. Powiedzial, ze sie troche zgapil i nie wpadl na ten pomysl wczesniej. No coz, to pierwszy dom - przy nastepnym bedzie juz lepiej . Pozdrawiamy. Poczytajcie dokladnie caly watek - tam z pewnoscia jest cos na ten temat, bo kilka osob wylewalo 2 wience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.05.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Gosia i Maciek, budujecie w pieknym miejscu. Cicho tam i...pusto ( czyli tak, jak i u nas - bo dokladnie tego szukalismy ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia i maciej 10.05.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Witam. Kierownik naszej budowy ostro się głowi co tu zrobić, podsuneliśmy mu pomysł z dwuteownikiem. Nie wiem co zrobi i jaką decyzję podejmie. Na razie i tak nie dostaniemy heba bo huta (czego nie wiedziałem wcześniej) ma zaplanowany wytop tygodniami. Okazuje sie że jednego tygodnia robią inny asortyment a drugiego inny. Oczywiście HEB jest na zamówienie i może być dostarczony dopiero pod koniec następnego tygodnia. Także znów opóżnienie W tym czasie udało nam sie przekonać wykonawcę do zrobienia otworu pod "przyszłe" schody. Problem polegał na przesunięciu o metr konstrukcji wieńca . Schody w naszym przypadku mają swoje miejsce w holu zaraz za wmałym wc i idą w górę po ścianie wc i zamurowanych dzwi od gospodarczego, wykręcając się w lewo nad wejściem do pokoju gościnnego. Na razie nie będziemy ich robić ale myślę że pomysł jest niezły (może ktoś kiedyś skorzysta z podpowiedzi). Pozdrawiam wszystkich -Gosia i Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gochasz 11.05.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Nasz kierownik nie myślał tak długo nad dwuteownikiem, wydaje się, że sprawa nie jest tak bardzo skomplikowana (chyba, że "służbista") Jakiś czas temu na stronie Archipelagu była ALA II ze schodami na górę i zrobionymi tam trzema pokojami i łazienką. Schody były w korytarzu, po lewej stronie, kosztem zwężenia wiartrołapu i holu. Dziś nie mogę tego znaleźć na ich stronie, ale wyglądało to interesująco, tylko dla nas już było za późno. Myślę, że bezpośrednio można się czegoś dowiedzieć od Archipelagu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek72 12.05.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Witam wszystkich na bieżąco śledziłem wasz watek dotyczący Ali, wciąż wahając nad tym projektem… i kiedy zapadła decyzja by ja zakupić okazuje się ze archipelag wycofał ze sprzedaży projekt ...co jest ??? Jeszcze przed wielkim weekendem jak się kontaktowałem to nic o tym nie pisneli ... Cholera mnie wzięła, człowiek tyle miał dylematów przed zakupem a jak w końcu się zdecydował, to teraz nie można go kupić ...może kto wie, co się stało, bo w archipelagu coś kręcą ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gochasz 12.05.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 też próbowaliśmy wejść wczoraj na ich stronę i nic, może rzeczywiście się wycofali, tylko z jakiego powodu? Może zbyt małe zainteresowanie, proponuje napisać bezpośrednio na ich maila, zawsze mi odpowiadali na moje pytania dość szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia i maciej 13.05.2006 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Witam. Moja żona dzwoniła do archipelagu i powiedzieli że projekt słabo sie sprzedawał i nie cieszył się dużym zainteresowaniem Dziwi mnie też brak drugiego "flagowego" projektu BLANKA który w/g naszego projektanta był jednym z najlepiej sprzedającyhc sie projektów domów parterowych grupy Archipelag. Autorami projektu ALA II są: A. Wójciak i A. Sniechowski Sprubój się z nimi skontaktować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konmax 16.05.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Hej Hej!! Czy to oznacza, że nie będzie więcej napaleńców na naszą Alę.Mam nadzieję, że to tylko chwilowe zawirowanie, zresztą jeżeli chodzi o projekt Blanka to na moim osiedlu w bliskiej odległości stoją trzy a to przecież mniejsza Ala. A tak na marginesie właśnie zaczynam kłaść instalacje, uf kolejny krok w przód!!!!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam i życzę wytrwałości , sobie też gdyż ostatnio mi jej brakuje. Konmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia i maciej 16.05.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Czołem! Mamy nadzieję że w Archipelagu opamiętają się i przywrócą te naprawde warte uwagi projekty. Dla nas Ala II jest jednym z najbardziej przemyślanych projektów i trafiającym w nasze potrzeby. Jeżeli komuś z was brakuje schematów poddasza , takowe posiadamy jeszcze z dawnych dobrych czasów kiedy Ala znajdowała sie na stronach Archipelagu. p.s. Konmax- wytrwałości, bo nas już febra zalewa, a jeszcze nie skończyli stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konmax 19.05.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Witam W końcu się udało zdjęcia na stronie:http://www.fototy.pl/konmax/album/3246. PozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konmax 19.05.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Jeszcze raz Tamten adres nie chodzi ale ten już powinien:http://www.fototy.pl/konmaxPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 21.05.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Witaj konomax! Właśnie zaczynamy budowę ALI czy możesz napisać pod jakim kontem masz zrobiony dach moim zdaniem jest idealny gratuluję pięknego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.05.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Witamy lola ! A gdzie buduje sie Wasza Ala ? Jestem tez zdania, ze projekt Ali jest bardzo udany pod wzgledem funkcjanalnosci. Zamowilismy wczoraj okna - pomierzone, powazone - klamka zapadla . Najgorzej, ze wycofal sie nasz tynkarz ! Wyjezdza do Niemiec ! Cholera i klops ! Jestesmy w trakcie poszukiwan kogos, kto nam to zrobi, a nie jest to proste ! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.05.2006 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 konmax, domek - CUDO ! Piekne kominy ( nasze sa koszmarnie zeszpecone ! - fachowcy nie potrafili budowac z klinkieru ). Masz lustrzane odbicie, czy moze fotograf Ci kliszke od lewej strony wywolal ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia i maciej 23.05.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Witajcie. Konmax widzę TWÓJ DOMEK i mi dech zapiera, jest exxxtra W tej chwili jesteśmy dalej na etapie stropu ale już może do końca tygodnia sie z nim uporamy {ekipa dostała ultimatum i robota im sie pali w rękach} Mam następujący problem. Jaka jest faktyczna powierzchnia dachu, wszędzie liczą nam go na 380 m2. W projekcie jest 315, mi z obliczeń a nie jestem " cienki "wychodzi bez naddatków około 250. O co tu chodzi, przecież na dachówce nie ma tyle odpadu . Ile metrów zamawialiście na swój dach? pozdrawiam-maciej p.s. pozdrawiamy serdecznie lole i życzymy wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konmax 24.05.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Witam Witam wasze wypowiedzi to miód na moje uszy!!!!!!! !!!!!!!!! wielkie dzięki!!!!!!!!!!!!bo zwątpienia i złości w czasie całej budowy jest dużo ale chyba każdy z nas brnie do przodu aby efekt był odpowiedni!!! choć jak pisze Zuzia o prawdziwych fachowców którzy zostali jeszcze w Polsce bardzo trudno. Co do kątą dachu nic nie zmieniałem jak jest w projekcie gdyż jeden z moich znajomych buduje bliżniaczy projekt Ali - Blankę podwyższył sciankę kolankową i dom stracił totalnie na wyglądzie , dach jest jakby nasadzony na budynek , a więc nie róbcie żadnych zmian z kątem nachylenia dachu ten jest odpowiedni, i wygląda naprawdę dobrze, co do ilości dachówki i ilości zakupionej dokładnie nie pamiętam ile tego było postaram się zajrzeć w plany i faktury - dam odpowiedź. Z tego co pamiętam w projekcie powierzchnia dachu jest 312 M2 , ale zawsze musisz doliczyć odpady około 8-10%.sobota i niedziela zapowiada się pracowicie wkładam okna - zdjęcia wkrótce postaram się zamieścić.Zuzia z tą kliszą to było tak w ramach fantazji odwróciłem aparat w drugą stronę ha,ha! i efekt murowany!!! a tak naprawdę to faktycznie jest lustrzane odbicie gdyż właśnie taki projekt pasował do mojej działki jeżeli chodzi o ustawienie do stron: wschód-zachód itd. wjazd do garażu i wejscie do domu koniecznie miało być od pólnocy i tak pozostało...... Pozdrawiam wszystkich i cieszę się że są wśród nas nowi zapaleńcy Ali gratulacje!!!! i wytrwałości!!!!!!!!!!PozdrawiamKonmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.05.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Zuzia z tą kliszą to było tak w ramach fantazji odwróciłem aparat w drugą stronę ha,ha! i efekt murowany!!! a tak naprawdę to faktycznie jest lustrzane odbicie gdyż właśnie taki projekt pasował do mojej działki jeżeli chodzi o ustawienie do stron: wschód-zachód itd. wjazd do garażu i wejscie do domu koniecznie miało być od pólnocy i tak pozostało...... Konmax No to wszystko jasne. tak myslalam, ze to za sprawa aparatu . My tez nie zmienialismy niczego w dachu ( generalnie to i w calym projekcie ). Moge jedynie na fakturach sprawdzic ile bralismy dachowki ( ale raczej w sztukach - kladlismy "podwojne S - rzymska" z IBF ). A i jak pamietam, to nasz dekarz tez cos tam mowil, ze dach jest wiekszy niz pisza w projekcie, ale nie pamietam ile ( raczej nie az 380 ! ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek72 26.05.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 już wszystko wiem ..przynajmniej tak mi się zdaje:) odnośnie wycofania ze sprzedarzy projektu Ala... drążąc temat dowiedziałem sie, że stracili (archipelag) prawa do sprzedaży tego projektu ..to samo dotyczy projektu BLANKA oba projekty sa autora Arkadiusza Sniechowskiego i ta droga należy ich szukać (że też wczesniej o tym nie pomyśląlem )..oba projekty będą sprzedawane przez pracownie DOM u SNIECHOWSKICH -DOMuS nazwa wszystko tłumaczy . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2006 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 już wszystko wiem ..przynajmniej tak mi się zdaje:) odnośnie wycofania ze sprzedarzy projektu Ala... drążąc temat dowiedziałem sie, że stracili (archipelag) prawa do sprzedaży tego projektu ..to samo dotyczy projektu BLANKA oba projekty sa autora Arkadiusza Sniechowskiego i ta droga należy ich szukać (że też wczesniej o tym nie pomyśląlem )..oba projekty będą sprzedawane przez pracownie DOM u SNIECHOWSKICH -DOMuS nazwa wszystko tłumaczy . pozdrawiam Jak to dobrze byc upartym. Czy to znaczy, ze bedziesz kupowal jednak ten projekt ? Witamy wiec w naszym gronie i powodzenia w budowie wymarzonego domku. Jest naprawde uroczy i trzeba przyznac, ze funkcjonalny - wszystko jest na swoim miejscu. Nam brak jedynie miejsca na mala spizarnie - ale cos sie wymysli. Szkoda tylko, ze Ci ktorzy juz w nim zamieszkali nic nie pisza ( a w szczegolnosci - nie zamieszczaja zdjec z wykonczonego juz domku ). No coz....mysle, ze to z tej wielkiej radosci - nie moga sie nacieszyc i brak im czasu na inne.....glupotki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martapil 02.06.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 konmax, domek - CUDO ! Piekne kominy ( nasze sa koszmarnie zeszpecone ! - fachowcy nie potrafili budowac z klinkieru ). Masz lustrzane odbicie, czy moze fotograf Ci kliszke od lewej strony wywolal ? Wiatm zuzia, długo sie nie odzywałam, ale nie maiałam co pisac bo miałam zastuj w budowie. W chwili obecnej mam zakończony strop i czekam na wieźbę i dachówkę. proszę napisz jak rozwiązałaś problem słupów na tarsie. bo wspomniałaś o tym troszkę wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts