Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALA 2 pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 412
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dodalam dzisiaj nowe zdjecia - sa oczywiscie w albumie ( link w podpisie ).

Acha .... i opisalam zdjecia ( dla konmaxa :wink: ).

Pozdrawiam.

kosmos, to chyba zdjęcia z sesji do gazety, bo tak sterylnie. U nas wygląda to zupełnie inaczej - a podobno tylko na początku był chaos, więc na razie się nie chwalimy.

kosmos, to chyba zdjęcia z sesji do gazety, bo tak sterylnie. U nas wygląda to zupełnie inaczej - a podobno tylko na początku był chaos, więc na razie się nie chwalimy.

Hi hi hi.

Sterylnie ? ? ? Zebys widziala, jak kicham od kurzu i pylu, ktorego tam fruwa ogromna ilosc .... !

Takie wrazenie moze powoduja te biale kafle i bielutkie tynki - naprawde sa sliczne i takie gladzitkie ... no i piekna pogoda za oknem - slonce, ktore rozjasnia cale wnetrze.

Wczoraj troche wlasnie usilowalam posprzatac, ale ten pylek tak sie rozmazuje na podlodze, ze dopiero po kilkunastu myciach pewnie zniknie !

Pozdrawiam.

Witamy serdecznie wszystkich.

poprostu jesteśmy zabiegani że hej, chyba jak wszyscy,szukamy ekipy do zrobienia elewacji, i do tynków wewnętrznych ,nie myśleliśmy że teraz to taki problem.

W przyszłym tygodniu montujemy okna , drzwi i bramę garażową.

Troche czasu zajeła nam elektryka i hydraulika , taże "sajgon" :D :D

Zerkamy czasem na forum i Wasze zdjęcia dodają nam otuchy.

postaram wkleic zdjęcia -zobaczymy czy wyjdą.

Mamy na nich skończony dach i obróbki z tytancynku.

http://www.empikfoto.pl/albumy15/155423/219483/previews/5724504_159_5985_kopia.jpg

http://www.empikfoto.pl/albumy15/155423/219483/previews/5724503_159_5986_kopia.jpg

Widok, powiem krótko, rewelacja. Pewnie ze zdjęciem to czekaliście na pogodę. Jedno pytanko - czy już sprawdziliście jak rynny odprowadzają wodę przy większych opadach. Bo chyba będzie tak jak u nas - rynna przy bramie garażowej nie odbierze całej wody i będzie się przelewała na mały taras. To samo z drugiej strony. A właśnie, co planujecie zrobić z tarasem, bo go nie widać.

pozdrawiam.

Widok, powiem krótko, rewelacja. Pewnie ze zdjęciem to czekaliście na pogodę. Jedno pytanko - czy już sprawdziliście jak rynny odprowadzają wodę przy większych opadach. Bo chyba będzie tak jak u nas - rynna przy bramie garażowej nie odbierze całej wody i będzie się przelewała na mały taras. To samo z drugiej strony. A właśnie, co planujecie zrobić z tarasem, bo go nie widać.

No i nie chce was martwić, ale teraz to dopiero się zacznie - okna, drzwi, brama, tynki, wylewki ...... a skąd ekipę, a jak, a gdzie ...... :evil: :x

pozdrawiam :lol:

gochasz[/b]"

No i nie chce was martwić, ale teraz to dopiero się zacznie - okna, drzwi, brama, tynki, wylewki ...... a skąd ekipę, a jak, a gdzie ...... :evil: :x

pozdrawiam :lol:

Gochasz, ale straszysz ludzi :lol: .... ale to prawda , niestety ... dopiero sie wtedy zacznie BUDOWA - przez wielkie B !

A z tymi rynnami ... to jakas wada projektu ? ? ? ? ?

gosia i maciej - piekny domek :lol: i nie zmienialiscie raczej nic w projekcie.

I mam pytanie - czy nie robiliscie wyjscia dachowego dla kominiarza ? Nasz kierownik nam kazal zrobic i to dwa ! Ale i tak mamy jedno - i stopnie kominiarskie - ponoc to obowiazkowe :-? ( do odbioru ).

I z czego bedziecie robic podbitke pod dachem i w jakim kolorze - teraz mnie to przyprawia o bol glowy ...

Witam

Zdjęcia mojej ali postaram się wkleic dzisiaj, natomiast mam pytanie jak rozwiązaliscie temat ocieplenia sypialni tam gdzie nie ma stropu. Czy robiliscie ocieplenie pod dachówką i nad płytami karton gips czy tylko położyliscie na stelażu z karton gipsu bo muszę zrobić to w ty, tygodniu i nie wiem jak to rozwiązać.

Pozdrawiam

Konmax

Witam

Zdjęcia mojej ali postaram się wkleic dzisiaj, natomiast mam pytanie jak rozwiązaliscie temat ocieplenia sypialni tam gdzie nie ma stropu. Czy robiliscie ocieplenie pod dachówką i nad płytami karton gips czy tylko położyliscie na stelażu z karton gipsu bo muszę zrobić to w ty, tygodniu i nie wiem jak to rozwiązać.

Pozdrawiam

Konmax

Konmax, u nas wełna na karton gipsie i płytach OSB

Piekny domek, konmax. I posuwa sie budowa, widac.

My rowniez mamy welne tylko na plytach ( dwie warstwy , czyli 10 cm ).

Ocieplenie dachu bedziemy robic pozniej.

Teraz szykujemy sie juz do przeprowadzki - w przyszlym tygodniu.

Wreszcie bedziemy mieli ciepla wode i ogrzewanie ( pompa ciepla juz ma zostac uruchomiona ) - ale dalej - bez drzwi wejsciowych - hi hi hi !

Witaj bonnie, o ile sie orientuje, to konmax zbudowal lustrzane odbicie - dlatego na moich zdjeciach nie mogl dojsc co jest co ...

... i to chyba ja najbardziej pozmienilam projekt pierwotny :roll: ...

Witam wszystkich nudujących Alę 2.

Etap budowy mamy już za sobą. Udało nam sie wprowadzić w zeszłym roku (dokładnie 29 grudnia). Mamy zatem juz pewne doświadczenia jak mieszka sie w tym domu. W kolejnych postach postaram się o nich opowiedzieć.

Podczas budowy Ali "nieco" zmodyfikowaliśmy projekt - najważniejsza zmiana to zaadoptowanie poddasza na podasze typowo użytkowe (w wiatrołapie - kosztem małej łazienki - powstały schody na piętro). Wstawiliśmy okna połaciowe (6 sztuk). Zlikwidowaliśmy sufity podwieszane, wszędzie jest wylany strop, itd itp. Jak ktoś będzie zmianami zainteresowany chetnie odpowiem na pytania.

Postaram się wkleić zdjęcia naszego domu.

Co do zamieszkania - to SUPER- dom bardzo wygodny, świetny podział na część sypialną i dzienną. Jedyna wada jaką zauważamy - to akustyka. Dom jest głośny. Odgłosy z salonu i kuchni niosą się niesamowicie po całym domu. Dlatego polecam w pokojach drzwi pełne (my niestety pozakładaliśmy przeszklone).

To na razie tyle.

Pozdrawiam wszyskich Alowiczów i nieukrywam, że żałuję, iż tak późno tu trafiłem

Zuzia domek masz sliczny. Pieski sa cudne, ale maja miejsca do biegania.

Zuziu , czy pamietasz, ile ma kuchnia szerokosci, tak mniej ,wiecej. Ja dopiero zaczne budowe w przyszlym roku i jeszcze nie wybralam projektu , caly czas szukam. Ala zawsze mi sie podobala, tylko nikt nie wklejal zdjec ze srodka. Musze powiedziec , ze bardzo mi sie podobaja Wasze domki.

bonnie, dziekuje bardzo. Nie pamietam za bardzo wymiarow kuchni, ale razem z jadalnia jest tam chyba 20 m2. Nie jestem pewna.

Ktos wczesniej pisal, ze projektu juz nie mozna kupic w Archipelagu, ale bezposrednio u projektanta i trzeba czekac na niego 5 tygodni ... inf. jest gdzies na poprzedniej stronie w watku.

A psiaki tylko dwa sa moje. Ten czekoladowy golden-podhalan :lol: to jest psiak schroniskowy i caly czas czeka na adopcje ! Jest sliczny , prawda ? Moze u Ciebie znajdzie swoje miejsce na ziemi ?

Witaj Przemar w naszym gronie :lol: ! Wcale niemalym, chociaz z tych, ktorzy juz Ale wybudowali i mieszkaja to tylko jarson sie czasami odzywa :( . Zupelnie nie rozumiem, dlaczego.

Tymbardziej bedzie nam milo posluchac Twoich opowiastek z pieknego domku :lol: . My nie planowalismy poddasza uzytkowego , ale projekt widzialam i wyobrazam sobie, jak to wyglada u Ciebie. Jak widziales na moich zdjeciach, mamy wszedzie kafle i ten poglos rzeczywiscie az w uszach dudni, ale moze jak sie powstawia meble i polozy pare dywanikow... nie pocieszyles mnie w kazdym razie :wink: .

I niecierpliwie czekamy na zdjecia.

I ponawiam pytanie - o podbitke ! Z czego i w jakim kolorze ?

Zuziu, coraz mniej cierpliwie czekam na "fachowców", mają w tym tygodniu dojechać i założyć. Ogólnie powiem, że kolor brązowy (ale chyba musisz dobrać do koloru tynku zew i okien) Materiał - jakieś pcv. Jak będzie zamontowana to zrobię fotkę i zamieszczę. Pozdrawiam wszystkich Alowiczów (nowych i tych co się ostatnio ujawnili z łódzkiego) :lol:

Dzieki gochasz. No wlasnie, ja tez uwazam , ze PCV byloby niezle, a maz chce z desek.

A jaki koszt jest - materialu - PCV ?

Kolor okien - biale i nie wiem, czy biala podbitka nie rzucalaby sie za bardzo w oczy..... :roll: ? A kolor domu - bedzie taki - delikatniy - kawa z mlekiem ( bez ). Dachowka - ciemna czerwien.