Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALA 2 pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Ach, no jak poddasze, to inna rozmowa! :D

We troje, bez dzieci...intrygująco to zabrzmiało, ale domyślam się, że chodzi o któreś z rodziców :wink:

A ja rozkochana w Archipelagu buduę dom z Muratora, ale taką bardziej hybrydę z dwóch projektów. tu się nawywnętrzałam Bardzo proszę o uwagi, jakby co :D

• Odpowiedzi 412
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:lol: Twoj domek jest sliczny.Nie moglam wejsc na Twoj rysunek, :o ale poszukalam go w Projektach Muratora. Z zewnatrz przypomina lekko nasz, ale srodek imponujacy :roll: . Ten taras jest wspanialy i ogromny :o !

Zreszta mieszkajac w domu trzeba miec wlasnie takie miejsce , jak taras.

To przez wieksza czesc roku - glowny punkt spotkan domownikow i cale centrum zycia. Nie moge sie juz doczekac :lol: :lol: :lol: . Pozdrawiam.

Czesc Zuzia

Mam takie pytanie czy myslałas o jaką brame garazowa kupsz.

Jest to nie maly wydatek i zaczynam myslec jak to rozwiazac (kolor , wzor).Moze masz jakies przemyslenia.

A z ciekawosci czy budujesz dla rodziny (jesli to nie tajemnica ile macie lat),kiedy zamiezasz sie wprowadzic.

Pozdrawiam :lol:

A

Witam.

Dzien dobry. :lol: Milo , ze sie odezwales.

Nie myslelismy jeszcze w zasadzie o bramie, to znaczy wlasciwie myslimy o wszystkim ,co dotyczy domu i jego wykonczenia :lol: , ale w tym roku zamkniemy go jeszcze deskami i plytami. Dopiero w nastepnym roku bedziemy wstawiac okna i drzwi i wtedy trzeba bedzie juz tam byc non stop, bo byly przypadki wykradania okien zaraz po ich wstawieniu. :evil:

Poniewaz garaz jest na dwa auta ,brama bedzie szeroka. Raczej nie na pilota, bo nie mam do tego zaufania. Widzielismy brame taka z "klepek", podnoszona pionowo do gory ( zagina sie do wewnatrz pod sufit garazu po prowadnicach). Przepraszam, ale nie wiem jak sie to fachowo nazywa (mam nadzieje, ze z tego opisu wiesz , jak to wyglada). Mysle, ze bedziemy montowac cos w tym stylu. Jest lekka i latwo ja otwierac. Buduje dom z mezem dla trzech osob ( meza mama zamieszka z nami ). Oboje jestesmy w "kwiecie wieku" ( 40,41 ). Chyba dobra pora na takie przedsiewziecie. Mamy tez nasza mala suczke ( 12 lat) i dwa stare psy oraz kota, ktore znalezlismy w starym opuszczonym domu obok naszej dzialki ( mieszkaly same po smierci swojej pani). Zaopiekowalismy sie nimi i jezdzimy do nich codziennie z jedzeniem i "dobrym slowem" od prawie trzech lat. W miedzyczasie wlasnie wypatrzylismy ta dzialke, na ktorej sie teraz budujemy. Wiec wlasciwie chyba tym zwierzakom zawdzieczamy , ze znalezlismy ten kawalek ziemi pod budowe domu.

Pozdrawiamy Was.

A moze napiszecie cos o sobie?

Witam cie ZUZIU

Przypomnialem sobie jeszcze jedna zmiane jaka dokonalem u siebie

zmniejszylem szerokosc okien balkonowych do 160cm.Poniewaz mam okna wstawione powiem ci ze to bardzo optymalny wymiar.Porownujac

koszty budowy innych projektow widze ze ten naprawde wychodzi narazie bardzo dobrze(u mnie brak zamieszkalego poddasza).Co donas jest nas

4+piesi takze w"kwiecie wieku" (36,39).Wprowadzimy sie raczej na wiosne

wykanczjac całą zime.Jesli chcesz zobaczyc jak wyglada ten dom pod dachem to daj mi swojego maila sprobuje wyslac ci fotki.

Pozdrawiam

Czesc .

Dziekuje za list.

Szczegolnie za informacje o oknach. Nasz kierownik przekonuje nas, ze te drzwi tarasowe powinny byc duze, ale nie jestesmy przekonani czy rzeczywiscie musza. Moze , jak wyslesz zdjecia, to go przekonamy , ze sie myli. Ostatnio ogladalismy na budowie drzwi tarasowe, ale nie otwierane skrzydlowo tylko odsuwane na prowadnicach. Wygladaly fajnie , nie zajmowaly miejsca przy otwieraniu .Tylko ciekawe, jak ze szczelnoscia.

W ogole z przyjemnoscia zobaczymy Wasz dom ( juz w calosci ). Jestesmy bardzo ciekawi, jak wyglada. Czekamy na zdjecia.

Moje wyliczenia - robocizny- wyslalam Ci juz wczesniej i z tego , co czytalam tu na forum i porownywalam , to nie zgodze sie z Toba, ze to niedrogi do wybudowania dom.

Moj e-mail : [email protected] ( to w pracy )

Pozdrowiena dla calej "czworeczki" i pieska.

Czesc. :)

To bedzie ladna. A co do okien , to tez myslimy o PCV, nie trzeba malowac , a ich jakosc jest juz coraz lepsza. Czytajac na forum "Wymiana doswiadczen"o problemach z producentami okien :x :x :x , mozna wyciagnac wnioski na przyszlosc, wiec moze nie popelnimy tych samych bledow. :x :x :x

Pozdrawiamy Was. Pa :lol: :lol: :lol:

Czesc. :) Dziekuje za zdjecia ! Wiecej napisalam na Twoj e.mail. :lol: Szkoda, ze do tych normalnych e.maili nie mozna wstawiac buziek, bo byloby ich tam mnostwo ( wszystkie usmiechniete i zachwycone ). Mysle, ze wyslalam na dobry adres i doszlo. :-? Potwierdz, jesli znajdziesz chwilke. Pozdrawiam serdecznie ! :lol:

• 2 weeks później...

Czesc. :)

Zazdroszcze Wam , ze to juz tak daleko. Ale i u nas idzie wszystko do przodu. Mamy niewielkie opoznienia :( , ale mysle, ze do konca wrzesnia zdazymy polozyc dachowke :) i potem juz "aby do nastepnej wiosny".

Pozdrawiamy. :)

WITAM :wink:

Gdzies widziałem projekt w wersji z wejsciem na strych,klatka schodowa była wydzielona w pokoju dzieci przy pralni.Tracilas jedno pomieszczenie ale zyskujesz caly strych. Dlatego ja nie muruje scianek w tej czesci domu stawiamje z karton gipsu. Bedzie kiedys taka potrzeba to łatwo to przebuduje.

POZDRAWIAM. :D

Czesc Nata. :)

Rysunek schodow znajdziesz pod :

http://www.Archipelag.pl

Tam musisz znalezc : szukaj w serwisie i wpisac temat : schody w domu Ala - w punkcie 5 bedzie rzut.

My nie robimy co prawda poddasza , ale nie zakladamy, ze tego w przyszlosci nie bedzie. :-?

Co do kosztu, to nie powiem jeszcze o calosci, bo teraz robimy dach .

Pozdrawiam i zycze powodzenia w wyborze projektu. :lol:

• 2 weeks później...

Czesc Jarson. :lol: Potrzebuje pilnie ekipe do wykonania dachu. :( Moze polecisz mi swoja.

Telefon podam na twoj pryw. adres.

Albo daj go komus z ekipy. Oni juz znaja ten dach, to wiedzieli by co robic.

Zapewniamy kwatere.

Pozdrawiamy.