Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALA 2 pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 412
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zuzia jak masz jakies zdjecia ze srodka domu tzn. salon , kuchnia to bardzo bym prosila i z zewnatrz domu od frontu i od ogrodu. Przepraszam , ze troche marudze z tymi zdjeciami , ale chce zobaczyc czy wlasnie tak wyobrazam sobie ten dom. Z gory dziekuje.

zuzia zdjecia dostalam za , ktore bardzo dziekuje. Dom jest przesliczny , bardzo mi sie podoba. Mam do Ciebie kilka pytan , czy w korytarzu prowadzacym do sypialni mozna bedzie zrobic szafe wnekowa , jaka masz dachowke , czy robilas poddasze uzytkowe , ilu warstwowa masz sciane i czy dom jest bardzo drogi w budowie. Troche duzo tych pytan , ale projekt bardzo mi sie podoba . Jeszcze raz dziekuje za zdjecia i pozdrawiam .

bonnie

Hej bonnie. :) Mam nadzieje, ze tych troche informacji pomoze w wyborze lub nie :( tego projektu. Ogolnie naprawde ( po przeanalizowaniu wszystkiego) nie jest drozszy od innych o podobnych rozmiarach czy cechach. :-? Pozdrawiam

Na szczescie mam jeszcze troche czasu na podjecie decyzji , ale naprawde jeszcze nie wiem , czy wybiore Irme czy Ale 2 . Irma mi sie bardzo podoba , ale Ala rowniez i ma taki uklad salonu , jadalni i kuchni jaki bardzo lubie i wydaje sie bardzo przestronna no i ten garaz na dwa samochody.

Zuzia czy w korytarzu bedzie mozna zrobic szafe wnekowa , tak aby nie pomniejszala tego korytarza.Chodzi mi o korytarz przy sypialniach, a dokladnie naprzeciwko lazienki. Jak bedziesz miala zdjecia salonu , kuchni i jadalni to bardzo bym prosila o przeslanie . Pozdrawiam.

My też budujemy ALĘ II. Też nas zachwycił. Traz kładziemy dach. Mamy kilka zmian: też zrezygnowaliśmy z jednych drzwi z pom. gosp., nie mamy także wiatrołapu i okna tarasowego w sypialni i II łazienki przy sypialni także. Powiększyliśmy łazienkę rezygnując z wnęk tuż przy niej. Zrobiliśmy bezpośrednie wejście z hallu do kuchni, "zamykając" jadalnię. W ścianie między kuchnią a jadalnią planujemy "otwór" do podawania posiłków. Mamy dwa wieńce. Zmieniamy strop na drewniany. "Wypośrodkowaliśmy" niektóre okna i drzwi. Najwiekszy dotąd spotkany problem? Heby, mimo drewnianego stropu, albo może właśnie dzięki niemu. Proszę o zdjęcia od JARSONA, gdyż jest najbardziej zaawansowany. Bardzo mocno potrzebujemy takiego wsparcia. Adres: [email protected]. Gdybyście jeszcze wszyscy "ALOWICZE" podali gdzie budujecie, będę szczęśliwa. Pozdrawiam.

Czesc RHM :lol: .

Gdzie sie do tej pory podziewalas ? Od pazdziernika ani jednego postu do naszego tematu !

Milo nam , ze dolaczyliscie. Jestescie na tym samym etapie , co my. Za tydzien konczymy dachowke.

Zmiany , ktorych dokonaliscie sa ciekawe, my jeszcze sie nie zdecydowalismy , jak beda wygladac wnetrza ( gdzie sciany dzialowe ).

Zazdroscimy tylko Wam wszystkim tych dwoch wiencow. Ale juz po fakcie.

A budujemy - Dolny Slask ( 30 km od niemieckiej granicy ). A Wy ? :)

Pozdrawiamy .

Witam raz jeszcze serdecznie, z wdzięcznością wobec ciebie Zuziu, że rozpoczęłaś ten temat. Aż żałuję, że nie trafiłam tu wcześniej, choć dobrze, że w ogóle. Najczęsciej zaglądałam do "doświadczeń" i na tym kończyłam, ale wczoraj ktoś podpowiedział, żeby zajrzeć do "projektów", bo chcemy zmienić strop na drewniany, ze względu na przyszły charakter domu i widocznośc belek na suficie. No i jestem. Cieszę się, bo łączy nas coś wyjątkowego: DOM. Nie oczekujemy pochwał, że jest piękny. Cieszy nas, gdy ktoś mówi (np. kierownik budowy, dzięki czemu jak podkreśla chętnie nam pomaga i jest częstym gościem na budowie), że jest po prostu ładny, skromny i prosty. I o to nam chodziło. o bo cóż innego postawić kilaset metrów od lasu i (jesczcze kilkaset metrów) od najbliższych sąsiadów, zresztą zapaleńców jak my, wśród sosen i brzózek samosiejek. I żeby zrobić z tego wiejski dom? Zaraz, czy to nie ty pisałaś o sarnach podgryzających wam drzewka? U nas lisy, zające, a na ogrodzonej części działki (0,40 ha) własne grzyby! Nie cudo?

Czasami dopadają wątpliwości i niepokój. Mieliśmy już niemiłą bardzo sytuację z poprzedną ekipą (zwyczajnie ukradziono nam kilka tysięcy zł), ale nie poddajemy się. Jeden wyjazd tam wystarczy, aby radzić sobie dalej. Piszesz, że kończycie dach - szczęściarze. My dopiero na etapie więźby, a pogoda nie za ciekawa. Ale "dachowcy" i kierownik mówią, że raczej nic bardzo złego stać się nie może, bo nie ma tu robót mokrych. Jedynie (!) mocny wiatr ze względu na folię i opady ze względu na dyskomfort pracy ekipy byłyby nie wskazane...Jednak zdecydowaliśmy się posuwać to dalej, bo czas goni. Sprzedaliśmy mieszkanie i do końca lata przyszłego roku musimy się wyprowadzić. Uf, rozpisalam się. Podobnie wczoraj. Uznałam, że pisanie o zmianach jest raczej nudne dla czytelników, ale nie wytrzymałam i popłynęło. Będę wdzięczna za wiadomości, za fotki zwłaszcza od JARSONA, który najwięcej ma za sobą. Gratulacje. Przy okazji zapytam ciebie Zuziu, jak długo robiono wam dach i co dalej planujecie. Czy macie wybrane okna? Acha, piszę z okolic Lublina. Pozdrawiam.

Witaj Darku Rz. Och, myślę, że będzie nam bardzo miło służyć ci wszelką pomocą. Zwłaszcza mojemu mężowi, który uwielbia pokazywać działkę i opowiadać o domu i pewnie będzie miał mnóstwo do powiedzenia, więcej niż ja do napisania, bo złapał tego bakcyla, i będziesz mu musiał wybaczyć. Wiesz już na jakim etapie jesteśmy. Jak bardzo zależy ci na czasie? Bo w tej chwili będzie trochę ciężko ze względu na stan zdrowia męża i moją zaawansowaną ciążę. Zresztą wolelibyśmy pokazać ci go z dachem, bo wtedy dopiero widać..., ale to może potrwać. Jeżeli chodzi o Archipelag, to powiem ci, że znam osobę, która zbudowała już DOBRAWĘII. A gdzie masz działkę? Pozdr.

Witam !!!

Dzięki wielkie za szybka odpowiedź !!!! Wiedziałem że będę mógł na was liczyć bo oglądałem już kilka róznych domów i zawsze spotkałem się z ludźmi życzliwymi . Cieszę się że tak jest i tym razem . Na czasie niestety zależy mi bardzo bo projekt muszę wybrać koniecznie w tym roku . Chciałbym ,jeśli to mozliwe obejżeć twój domek ( nawet bez dachu) bo interesuje mnie wnętrze ( jak to się prezentuje na żywo) .Działkę mam w Dąbrowicy (pomiędzy al. Warszawską i ul. Nałęczowską ) .działką ma 2900 metrów i chciałbym rozpocząć budowę latem i nie wiem czy się z tym wszystkim wyrobię ( jeśli chodzi o pozwolenie na budowę to jestem na takim etapie że muszę mieć już projekt. ) Potem 2-3 miesiące i będzie pozwolenie . Dlatego tak mi zależy na czasie .

pozdr D.RZ

:lol: Czesc. Niestety ,nie mamy zadnych zdjec ze srodka - tam jest tylko balagan - kupki smieci i odpadow i troche ciemno.

Najlepiej, jakbys zobaczyl wnetrza u RHM. Wtedy bedziesz mial pojecie o wymiarach pomieszczen ( sa naprawde imponujace i warto to zobaczyc na zywo :lol: ). Mam nadzieje, ze powiadomisz nas kiedys o swoim ostatecznym wyborze projektu. Czekamy. Pozdrawiam. :lol: