Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALA 2 pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Witaj Darku. Mam nadzieję, że ze zdrowiem Natalki coraz lepiej. Chyba dodrze byłoby, gdybyś podał telefon na priv: [email protected]. Ale jeśli poczujesz sie bezpieczniej, to możemy się nadal umawiać na forum. To w sumie dobry termin będzie teraz, bo mamy już dachówkę na frontowej część dachu i od razu efekt jest. Od strony ogrodu nie ma nawet konstrukcji :D , bo drewna zabrakło i czekaliśmy. Dzisiaj przywieźli. Pozdr.

• Odpowiedzi 412
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie Wszyscy Forumowicze z ALI w te radosne święta :lol:

Od kilku dni czytamy forum "ALI" i pod wpływem Waszych wypowiedzi podjeliśmy decyzję o wyborze projektu naszego wymarzonego domku- czyli Alę II :wink:

Zauważyliśmy, że wielu z Was jest w ostatecznej fazie realizacji budowy, my próbujemy sobie wyobrazić jak będzie wyglądał nasz domek w rzeczywistości...

Czy Wy drodzy forumowicze moglibyście przesłać nam wszystkie zdjęcia jakie tylko posiadacie z realizacji Ali??

Bylibyśmy bardzo szczęśliwi....

[email protected]

:lol: Witajcie.

Cieszymy sie bardzo, ze moze dolaczycie wkrotce do nas . :) Napiszcie gdzie bedziecie budowac domek. :roll: Moze blisko nas to zapraszamy. Pozdrawiamy. :)

Zyczymy trafnego wyboru i szczesliwej realizacji planow w Nowym Roku.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku zyczymy takze wszystkim budujacym ALE. :lol:

To ja pierwsza odpowiem. Dokładne wymiary salonu, to: szerokość (aby się dobrze zrozumieć przyjmijmy, że chodzi o dł. ściany z oknami tarasowymi): 7,40, długość salonu to: 4,80.

Też chciałam zlikwidować ścianę, o której piszesz. Mój architekt i wykonawca byli jednak zdania, że nie wolno, bo nośna. Zostawiłam więc maksymalne wejście o szer. chyba 1,60, bo jednak chciałabym mieć jadalnię w tym miejscu. Bo w ogóle troszkę tu pokombinowałam - patrz opis zmian kilka postów wcześniej.

Zdzwoniliśmy sę w końcu z Darkiem. Teraz on ma się odezwać i może w końcu podjedziemy. Pozdrawiam.

Jeżeli wymyślisz coś na ściankę w jadalni, to będę zazdrosna, bo też mi "przeszkadza nawet przy moich zmianach. A co do wielkości...nic już nie powiem, bo zmienia sie to wszystko w zależności od etapu. Przy fundamentach i ścianach wydawało sie b. małe, teraz gdy jest trochę dachu nagle trochę podrosło. Ale najbradziej czekam na wylewkę, choćby chudziak, bo wtedy mam nadzieję powstanie w miarę realny obraz. Chociaż muszę dodać, że kiedy widziałam stan surowy zamknięty DOBRAWY mojego brata, różnił się znacznie od tego co jest teraz: z podłogą i wymalowanymi ścianami. To normalne, ale tak sobie napisałam.

A jak się wkleja zdjęcia?

:) Czesc. RHM ma te same zdjecia co Ty, gochasz, te ktore wyslalam mail-em i do Ciebie.

W tej chwili nie robimy zdjec, bo szaro i ponuro na dworze, ale na wiosne musimy troche zrobic.

RHM , czy rodzina sie juz powiekszyla ? Zycze powodzenia i pozdrawiam.

P.S. Jestem bardzo ciekawa, czy zastanawialiscie sie nad kolorystyka w srodku. My wlasnie wczoraj o tym myslelismy. Poniewaz chcemy troche zmniejszyc kuchnie kosztem jadalni, zastanawiamy sie nad kolorami glownie w tych pomieszczeniach.

W ogole to chcemy postawic sciane dzielaca kuchnie od jadalni (po lewej stronie - wchodzac z jadalni do kuchni - juz od sufitu) , natomiast po prawej stronie zrobic niska scianke ok. 1,20 M ( cos jakby barek ). Wiec zostanie wtedy wejscie ok. 1 M szerokosci .

Zastanawiamy sie tez nad zamurowaniem jednego wejscia do salonu ( albo tego z holu albo z jadalni ). Co o tym myslicie ?

Pozdrowienia.

Rodzina jeszcze w starym składzie, ale Maluszek mocno daje znać o sobie. :D . Dziękuję za pamięć.

Nad kolorystyką w środku zastanawiałam się zanim wybraliśmy projekt. :)

Sięgnęłam po projekt...Wychodzę z założenia, że warto mieć wejście do kuchni nawet prosto z hollu, bo nie lubię wędrować z zakupami...Dlatego ja sobie takie wejście do kuchni zafundowałam. Ponadto nie podobał mi sie holl zastawiony w tym miejscu szafami. A jeżeli chodzi o twoje pytanie Zuziu, to ośmielę się radzić, że przy twoim wyborze zamurowałabym wejście między salonem a jadalnią. Właśnie tak. Pozdrawiam.

Hallo RHM :lol: .

Dziekuje za podpowiedzi. Sama wiesz, ze kazda wskazowka czy kazde spostrzezenie w kwestii wykanczania i przerabiania projektu sa oczekiwane. Zawsze istnieje mozliwosc, ze ktos wpadnie na super pomysl, ktory mozna potem zrealizowac.

Ja tez jestem za zlikwidowaniem przejscia miedzy jadalnia i salonem, ale moze warto pomyslec o np. scianie azurowej w tym miejscu - bedzie pole do popisu ( mozna wyzwolic swoja artystyczna bestie :lol: ). Rozne pomysly chodza po glowie.

Ale w koncu nie napisalas nic o kolorystyce scian. Prosze, podziel sie ze mna , jakie kolory tam beda najodpowiedniejsze ( wiem, ze to zalezy od mebli , ale my np. raczej stawiamy na meble w kolorze jasnym, kuchnia jest biala , biale mamy tez kafle na podlogi, a chcemy do nich wkomponowac jakis inny kolor).

Pozdrawiam. :)