Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALA 2 pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Witam Szanowne Towarzystwo,

Ile to czasu bedzie trwalo ... wybor projektu - nie mialem pojecia.

Ale jest padlo i nic tego nie moze zmienić. Ala II - VIVAT,

i jeszcze do tego doszla kolejna wiadomosc - czyli Wasze liczne glosy :D .

Strasznie sie ciesze i pewnie niedlugo zaczne bladzic ipewnie pytac.

no i cieplo od środy ma byc ;))

same dobre nowiny dzisiaj

pozdrawiam z Wielkopolski

Bartek

• Odpowiedzi 412
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:lol: Czesc Bartek. Witam w naszym, juz nie takim skromnym, gronie.

Nikt sie nie odzywa, bo zima , nasze

domki schowane pod snieznymi kolderkami...ale poczekaj, niech tylko przeschnie blotko na budowach, a zobaczysz, co sie bedzie dzialo... :lol:

I jesli tylko bede mogla pomoc, to bardzo chetnie.

W Wielkopolsce to masz chyba blisko "jarsona".

Pozdrawiam.

Czy kupiles juz projekt ?

Witam

U mnie juz śniegu za oknem ani du du więc pora Pana do ziemi poprosic o mapkę.

Potem biegiem do biura po przerobke, bo dzialka się chyli ku poludniu i trzeba bedzie piwnice dorobić.

Gore tez bym chcial wykorzystac i tu pytanie.

Jak sadzicie?

Czy 40 cm wyzsze sciany powyzej sufitu nie zmienią negatywnie kształtu Ali ? Moze zeby zrekompensowac nalezalo by wydluzyc dach?

pogoda na weekend podobno drut :p więc ognicho będzie w sobote wieczorem :wink:

pozdrawiam

Bartek

:lol: Czesc.

W/g projektu tylko z trzech stron nad stropem jest scianka kolankowa o wysokosci dwoch czy trzech warstw bloczkow ( nie pamietam dokladnie ile ) -to powoduje, ze dach jest niesymetryczny, ale przez to bardzo ciekawy. Jezeli planujesz wykorzystanie poddasza, proponuje Ci uzupelnienie o taka sama warstwe czwartego boku ( na scianie nad oknami od jadalni i salonu ,bo wlasnie tam nie ma scianki kolankowej), co spowoduje symetrycznosc calego dachu.

Zwaz na to, ze podwyzszenie jeszcze scianki kolankowej moze spowodowac utrate proporcji zalozonej przez projektanta ( skutkuje to nieciekawym efektem wizualnym). Ale to moje zdanie.

Ale wykorzystanie tak solidnego stropu jest jak najbardziej zasadne. My tez myslimy zeby w przyszlosci urzadzic poddasze. Pozdrawiam.

jak to nikt nie zagląda ??? nieustannie

wczoraj witalem wiosne na miejscu przyszlego domku

a dzisiaj batalia na tarasie w bloku :( przyjedzie mi tu pomieszkac jeszcze pewnie z 3 latka (bardzo bym chcial tak krótko)

no i przyozdabiam, zmieniam, starams się zrobić wieś :)))

pozdrawiam

i Wesolych życzę

Adaś śpi, więc mam chwilkę i z utęsknieniem zajrzałam...Tak, wiosna, po świętach jakieś 13 st. zapowiadają, więc ściągamy hydraulika i robimy wylewkę. Mamy sukcesy: wybór okien, wybór drzwi wejściowych, dębowe w stlu wiejskim (jodełka z okienkiem) oraz wybór bramy garażowej. Z tym było najtrudniej, aby charakterem pasowała, na drewnianą nas nie stać, więc będzie segmnentowa w okleinie dębowej. Truno, ale dobre i to. Najwyżej wyjdzie kaszana. Jutro dzwonimy do murarza, konieczna jest poprawka ściany przy wc. I zaczynamy. Słuchajcie, kiedy karmię Adasia na VI piętrze mojego wieżowca zza szumu samochodów dochodzi czasami śpiew jakiegoś ptaka, domyślam się co się dzieje na naszej działce, to mnie aż nosi i strasznie motywuje do pokonywania trudności i aby dalej, dalej...Pozdr.

:lol: My jestesmy na naszej dzialce codziennie, bo mamy do nakarmienia nasze psiaki i kotka. I naprawde skowronki lataja juz od paru dni i jest wspaniale.

Najgorze, co mi sie nie podoba, ze to okres wypalania traw. Nie wiem , jak Wy, ale ja uwazam, ze to karygodne !

A niestety wokol naszego domu jest sporo nieuzytkow i zawsze znajdzie sie jakas dobra dusza, ktora uwaza za swoj swiety obowiazek zajac sie tymi sterczacymi suchcielami.

W zeszlym roku jesienia nawet u nas, kolo domu, ktos podpalil sucha trawe ! I niestety ucierpialy nasze malenkie drzewka, nie wiem, czy beda po tym rosly.

Pozdrawiam

:lol: Czesc. Wczoraj posadzilam pod plotem 10 kepek zonkili. :lol: Mysle, ze sie przyjma :( , sa juz duze i zaczynaja im sie rozwijac kwiatki. I wykopalismy 30 dolkow pod brzozki :lol: , trzeba je wsadzac jak najszybciej , poki nie maja jeszcze listkow.

:lol: Wiosna jest wspaniala i tak duzo mozna w tym okresie zrobic. Pozdrawiam wszystkich.

Witam Witam

W nawiązaniu do wypowiedzi Zuzi i kopania dołków to ja również a scislej mówiąc maja brygada wykopała już pierwsze dołki - bynajmniej nie do kwiatków a do "fundamentowych ławeczek" ha,ha i w końcu widać , że coś się dzieje gdyż do tej pory działka była pusta tylko pieniądz : znikał.....

Pozdrawiam

Konmax

:lol: Czesc. Po przeczytaniu postu konmaxa zaczelam wspominac, jak to bylo u nas. Ale musze przyznac, ze jak juz sie zacznie to potem wciaga i mimo trudnosci, chce sie jak najszybciej konczyc kolejne etapy i rozpoczynac kolejne - byle do przodu. A kiedy efekty zaczynaja byc widoczne - to ogromna radosc ! :lol:

Pozdrawiam.

Moje kwiatki kwitna, wsadzone malutkie zywotniczki , pare jodelek, forsycja ( bede wsadzala nowe galazki forsycji na zywoplot - chcemy je pomieszac z ...no i znowu zapomnialam , jak sie nazywa ten najbardziej popularny krzaczek na zywoplot ... :evil: ).

• 2 weeks później...

:lol: Czesc. Gochasz, czy w tym roku planujecie rozpoczynac budowe, czy tylko zalatwiac sprawy papierkowe?

U nas jeszcze nic nowego oprocz zieleni, zasadzilismy zywoplot z ligustra po jednej stronie dzialki ( bagatelka - ok. 80 metrow ). i jak pisalam wsadzilismy brzozy ( maja juz listki ! ).

W tym roku zamierzamy wylac chudziaka, postawic scianki dzialowe i zrobic na dzialce wykopy pod rury do pompy ciepla, a potem zaorac dzialke i zabronowac. Wiecej chyba nie zdolamy. No moze jeszcze uda sie znalezc miejsce z woda na studnie.

Pozdrawiam.