Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALA 2 pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

:lol: Czesc, milo mi Cie powitac i poniewaz do nas masz najblizej, to zapraszamy. Jesli tylko zaplanujesz wycieczke w nasze strony ( okolice Zgorzelca ), zapraszamy do nas. Jestesmy na miejscu , urlopy planujemy dopiero w polowie lipca i to nie dluzej jak na tydzien. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 412
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, Zuziu, udało. Właśnie je ogladałam, kiedy wpadł sąsiad, zajrzał mi przez ramię i mówi:o! dach zmieniliście ?

Witam wszystkich. Słuchajcie, powoli idzie do przodu. Adaś rosnie - 4 m-c i 6 kg żywej wagi. Dom go na razie za bardzo nie interesuje. A mamy zamontowane okna! I znowu domek stał się piękniejszy, a mnie ponownie wydaje się, że pomieszczenia się zmniejszyły...Termin dostarczenia drzwi wejściowych nie dotrzymany, mamy obiecane za tydzień...Brama garażowa zamówiona. No i dyżury całej rodziny na działce ze względu na te okna, bo myslimy o jakimś skromniutkim, ale hałaśliwym alarmiku, ale to dopiero od przyszłego tygodnia. Hydraulika podpodłogowa skończona i elektryka kończczy się dziś - ojej, ostrzegam lojalnie: okropna sprawa ta instalacja elektryczna i jej rozklad w domu, trzeba mieć już obmyślony wystrój, wyobrażacie sobie? Poza tym już cala rodzina wie. No bo myśmy budowali bez wiedzy rodziców. No i kilka dni temu powiedzieliśmy i wszyscy zaniemowili a potem zaczęli nas ściskać. No i tatusiowe dyżurują teraz przy oknach. Dobrze, kończę, bo właśnie jedziemy do Kawki, tak nazywa się nasze przyszłe miejsce zamieszkania. Dzisiaj robimy ognisko. Pozdr. serdecznie.

:lol: Ciesze sie bardzo, ze udalo mi sie wyslac do Was. Nie znam sie za bardzo na tym wpisywaniu zdjec dlatego nie umiem nawet tego umiescic w dziale "zdjec domow forumowiczow". Moze komus z Was to nie sprawi problemu i potrafi to wgrac.

Pozdrawiam i zycze zeby Wasze domki rosly szybko .

• 1 month później...
:) martapil, dostalam wiadomosc od Ciebie i zapraszamy oczywiscie. Na urlop wybieramy sie w pierwszym tygodniu lipca, potem jestesmy na miejscu caly czas. Nie wiem , czy zdazymy postawic scianki dzialowe, bo wczesniej trzeby wylac chudziaka, a on potrzebuje czasu zeby wyschnac. Pozdrawiam. :lol:

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

:lol: Czesc.

Gratuluje Konmax, rzeczywiscie prace ida w szalonym tempie. Ale trzymam za slowo i czekam na zdjecia. Moze uda Ci sie wgrac zdjecia w "Galerii zdjec forumowiczow"- byloby super :lol: , albo przynajmniej w tym naszym watku. :roll:

Jestem bardzo ciekawa, jaki wybrales kolor dachowki.

W srodku cos pozmieniales, czy wszystkie scianki dzialowe stoja w/g projektu ? My powiekszamy troche jadalnie kosztem kuchni, bo stwierdzilismy, ze jadalnia jest troche za waska na stol z krzeslami ( ale tam stawiamy scianke nie do sufitu, ale takie cos a`la barek). Natomiast po lewej stronie wejscia z jadalni do kuchni - na rowni z barkiem - stawiamy scianke na szerokosc ok. 40 cm , ale do sufitu.

A nastepna drobna zmiana, to duza lazienka - scianka dzialowa na rowni z pomieszczeniami obok ( nie bedzie wneki przed wejsciem do lazienki).

I wczesniej pisalam, ze zrezygnowalismy z drzwi na taras z sypialni i z okna w garderobie - jedno wieksze okno w sypialni. W sumie mamy wszystkie okna jednakowe 150x150.

Pozdrawiam. :D A moze ktos jeszcze napisze , co uroslo na jego dzialce ? :roll:

Witaj Zuzia!!

Otóż jeżeli chodzi o naszą dachówkę to wybraliśmy brązowy Euronit "S".

Jeżeli chodzi o zmiany które poczyniłem ze ściankami to:

1. Zrezygnowałem ze scianki dzielącej jadalnię z kuchnią gdyż moja żona stwierdziła co następuję " ani jadalni ani kuchni"cóż kobieta chciała kobieta ma.Scianki między jadalnią a kuchnią jest więc brak.

2.zrezygnowaliśmy z okien w garażu.

3.Nastąpiła likwidacja "małego" kibelka.

4.Zmniejszony wiatropłap kosztem przedpokoju

5. Ostatnią zmianą którą pamiętam tak na szybko to podobnie jak u ciebie to większa łazienka na równi z pomieszczeniem obok (brak łazienki) hm chyba wszystkie kobiety są takie same.(ha,ha)

O następnych zmianach napiszę wkrótce gdyż jeszcze są w zamyśle.

Ale co nas gnębi to kwestia schodów gdzie ty Zuziu zrobiłaś wyłaz?

My na razie góry nie będziemy robić ale nie chciał bym zamknąć sobie drogi na przyszłośc.

Pozdrawiam

Konmax

:lol: Czesc.Pozostaje mi wiec czekac na zdjecia. :lol: Dalej trzymam za slowo.

Dachowka brazowa bedzie wygladala super. Zaluje, ze zdecydowalismy sie na czerwona. Kolory tynkow beda w bezach wiec byloby ladniej z brazem niz z czerwienia, ale juz za pozno. W sklepie wydawalo sie, ze ta brazowa, ktora ogladalismy, jest za ciemna i wzielismy ciemna czerwien.

My tez nie robimy uzytkowego poddasza. Wyjscie na gore jest w tym waskim, dlugim korytarzyku prowadzacym do sypialni, naprzeciw wejscia do korytarza przed salonem ( trudno to opisywac ). w tym miejscu nie da sie jednak zrobic schodow na stale , jedynie chowane w suficie ( skladane). Ale przeciez skoro nie robisz malej toalety, to tam mozna umiescic wylaz tak, zeby kiedys mozna bylo zrobic krecone schody. Gdzies tam nawet jest w projekcie w internecie( wersja ze schodami ). Gdzies w swoich wczesniejszych postach w tym watku komus tlumacze, jak wejsc w ten projekt ze schodami ( wroc do nich i poszukaj - jesli juz oczywiscie sam tego wczesniej nie widziales). Pozdrawiam.

Cześć Zuzia

Sorry że się nie odzywałem ale nie byłem w pracy i nie przeglądałem poczty. Oczywiście post o schodach znalazłem. Jeżeli chodzi o zdjęcia to obiecywałem już wcześniej że puszczę je mniej więcej pod koniec sierpnia ale prace się trochę przesuneły w czasie a zdjęć samych murów nie ma sensu fotografować gdyż jednak dom bez dachu nie ma uroku. ale jeczcze trochę i myślę, że będzie finisz.

Pozdrawiam

Konmax