Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja cieplna i akustyczna podłogi na poddaszu

adrian_krc

Recommended Posts

Witam,

DSC_0675.JPG

DSC_0676.JPG

DSC_0677.JPG

Może ktoś podpowiedzieć jak wykonać izolacje cieplną i akustyczną podłogi na poddaszu? Dodałem zdjęcia, żeby łatwiej było rozmawiać.

Poddasze będzie użytkowe. Wysokość belek to 20 cm. Odległości między belkami są różne, mieszczą się od 60 cm do 92 cm. Z tym że tam gdzie mam 92 cm, to porobię wzmocnienia.

1. Czy wystarczy jak na deski pomiędzy belkami ułożę wełnę gr. 20 cm i na belki przybiję płyty OSB 22 mm lub 25 mm?

2. Czy może lepiej dwie warstwy płyt po 12 mm?

3. Czy pod wełnę lub nad wełnę muszę coś dać (jakąś folię)?

Jeśli źle chce to zrobić, to prosiłbym napisać jak inaczej zrobić izolacje... Nie mogę za bardzo ponad belki już iść do góry, bo pokój będzie za niski.

Prosiłbym jeszcze o napisanie jaką wełnę (firma) do tego celu kupić (taką cena do jakości).

I czy kupywać płyty OSB w Castoramie np. czy nie pchać się w markety.....

Edit::

Dodam, że w przyszłym roku ocieple cały dach, więc ta wełna nie musi być aż tak wypasiona jeśli chodzi o izolacje cieplną. Na tę chwilę chcę szybko zrobić, bo z pomieszczeń na dole ucieka dużo ciepła. Istotniejsza wydaje mi się być izolacja akustyczna.

Edytowane przez adrian_krc

Możesz coś więcej powiedzieć na temat tego perlitu? Jak wykonać izolację perlitem, co potrzebuje itd jakie kroki wykonać?

A co mam Ci powiedziec ?

Pozamiatac, spryskac te belki siarczanem miedzi, jakis papier wylozyc na te deski i zasypywac perlitem.

Wsio . . .

No chyba, ze chcesz juz robic na gotowo hmm ?

• 3 weeks później...

Parę słów w kwestii izolacji akustycznej:

Jeśli głównym problemem są dźwięki uderzeniowe (odgłosy kroków które słychać piętro niżej), możesz:

a) ułożyć gruby i miękki dywan na podłodze,

b) ułożyć matę akustyczną nad OSB a pod warstwami podłogi (domyślam się że nie będziesz robił wylewki tylko od razu jakieś panele). Jeśli będzie wylewka, maty są dedykowane pod wylewki.

c) na belkach możesz rozwinąć pasy gumy np. Stywall tworząc podłogę pływającą. Jednak żeby uzyskać w pełni podłogę pływającą, musi ona dosłownie "pływać" na takich pasach z gumy, czyli nie można przez nią przybijać OSB do belek, dodatkowo trzeba pamiętać o izolacji obwiedniowej, żeby OSB nie stykało się bezpośrednio ze ścianami.

Wszystko da się zrobić, ale najprostsze jest a) (jeśli możesz mieć dywan na całej podłodze), lub b) jeśli będziesz mieć panele. Rozwiązań jest mnóstwo, jeśli interesują Cię szczegóły to napisz proszę na prv.

Jeśli głównym problemem są dźwięki powietrzne (muzyka, tv, rozmowy, hałas słyszany na górze z dochodzący z dołu, lub na dole dochodzący z góry), to co wytłumi takie dźwięki, to masa, czyli kg/m2. To się wiąże oczywiście z dociążaniem belek i grubością. Warto też na początku sprawdzić czy nie ma np. wspólnych przewodów wentylacyjnych, bo wtedy nawet super ciężki strop nic nie pomoże, bo dźwięki przejdą kanałem wentylacyjnym. Ale na to też jest rozwiązanie. W razie pytań: prv.

Z uszanowaniem

Sebastian Przybylski