dom_pl 02.12.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Witam serdecznie, chciałbym być bardziej uświadomiony co do uzyskania warunków zabudowy dla różnych działek.W momencie, kiedy nie ma MPZP dla określonej działki, aby móc coś wybudować należy wystąpić z wnioskiem o wydanie warunków zabudowy. Tutaj wszystko jasne. Aby uzyskać warunki zabudowy na budowę należy spełnić warunki m.in. ten warunek:- teren, na którym planujemy budowę, objęto zgodą na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne, uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc, lub teren nie wymaga zgody na zmianę przeznaczenia na cele nierolnicze i nieleśne (dotyczy to nieużytków oraz innych gruntów o najniższej przydatności produkcyjnej); Podczas gdy pozostałe warunki są dla mnie jasne, ten w/w warunek nie do końca. Pytania: 1. Gdzie i jak uzyskam informację nt. starych, nieaktualnych planów przeznaczenia gruntów rolnych leśnych?2. Które tereny nie wymagają zmiany przeznaczenia, jakiej klasy grunty? Jak taki zapis jest interpretowany?3. Czy jeśli nie ma MPZP, to i tak istnieją jakieś plany wskazujące na przeznaczenie gruntów, aby móc z góry ocenić, czy będzie możliwa na danej działce konkretna zabudowa? Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 02.12.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Jeżeli grunty masz klasy IV do VI to nie powinno być problemu. Najprościej i w zasadzie jedynie naprawdę wiążąco możesz sprawdzić czy dostaniesz warunki tylko o nie występując. Jak je otrzymasz to będzie OK. Jak nie to napiszą dlaczego. Sprawa może się posypać z różnych powodów. Ja np. dostałem kiedyś w warunkach ograniczenie, że elewacja frontowa budynku nie może być szersza niż 10m. Poszedłem zapytać dlaczego tak mało skoro w okolicy są domy o ponad 20m elewacjach. Okazało się, że na załączonej przeze mnie do wniosku mapce te szersze budynki się nie łapały - a ja naiwny myślałem, że osoba przygotowująca dla gminy warunki (architekt wyłaniany okresowo w przetargu) zna teren . Napisałem odwołanie, dołączyłem mapkę w większym formacie i bardziej politycznie skadrowaną i poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts