Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł nie dochodzi do zadanej

janusz70

Recommended Posts

Mam problem z kotłem ze sterownikiem Iryd pid.

Nie znam się na tych sterownikach, monter założył piec ustawił i poszedł. Mówi, że jest ok, ale piec jest ustawiony na 55C i cały czas tak chodzi od 3 tygodni.

Ani temperatura nawet o 1 C nie spada, ani o 1 C nie rośnie.

Znajomi mówią, że pójdę z torbami, że mi piec zje tyle ekogroszku, że zbankruruje, bo powinno być tak, że piec grzeje np do 60C a potem przestaje dmuchać i podawać węgiel np. przez godzinę. A u mnie wentylator praktycznie cały czas dmucha i podajnik podaje.

W sumie nie spalam tego węgla dużo, ale chyba jest coś źle ustawione?

tak ma być

sterownik pracuje w taki sposób aby była utrzymywana temperatura w okolicy zadanej z niewielkimi odchyleniami. przy znikomym odbiorze ciepła temperatura zostanie "przeciągnięta" i kocioł się odstawi , teraz gdy zapotrzebowanie na ciepło jest nieco wyższe kocioł pracuje w trybie ciągłym w okolicy ustawionej temperatury. na poziom zużycia ma wpływ sprawność procesu, kaloryczność opału i straty domu a nie to czy kocioł osiągnie zadaną lub się odstawi

możesz spać spokojnie jeśli w popielniku nie ma niedopału i wielkich spieków

Dodam tylko,że algorytm PID dąży do pracy ciągłej, ciągle jednak koryguje wydajność dmuchawy oraz ilość paliwa

W sterowniku Iryd PID ma po lewej stronie guzik INFO, pyknij sobie jeden raz i na dole masz podgląd na aktualną moc, widzisz od tyłu sekundy do dawki paliwa i chwilowo jak mocno dmucha

Praca ciągła przy dobrze ustawionym pid (nie za mocny nadmuch) to wyższe sprawności i niższe emisje

Dodam tylko,że algorytm PID dąży do pracy ciągłej, ciągle jednak koryguje wydajność dmuchawy oraz ilość paliwa

W sterowniku Iryd PID ma po lewej stronie guzik INFO, pyknij sobie jeden raz i na dole masz podgląd na aktualną moc, widzisz od tyłu sekundy do dawki paliwa i chwilowo jak mocno dmucha

Praca ciągła przy dobrze ustawionym pid (nie za mocny nadmuch) to wyższe sprawności i niższe emisje

Przeglądałem trochę ten sterownik, ale nic nie przestawiałem - nie chciałem popsuć. Moc kotła trochę się waha między 30-34%, temperatura na kotłe stała cały czas 55C. Nigdy nie zauważyłem w ciągu tych 3 tygodni pracy kotła aby się zmieniła. Moc dmuchawy to "3" (wyświetlane pod klawiszem "info").

Popiół jest taki jasnoszary, ale nie jest jak pył z papierosa - jest troche takich kamieni białych, jak się je ściśnie w palcach to się rozsypują na płatki, rozdzielają jak tektura. Napalenisku nic się nie spieka, widac wyraźne osobne kawałeczki groszku.

Podsumowując - mówicie, że tak ma być? Nie muszę wołać montera do poprawek?

Tylko czemu znajomi mi doradzal żeby piec gonić do wysokiej temperatury a potem czekać aż ostygnie?

Tylko czemu znajomi mi doradzal żeby piec gonić do wysokiej temperatury a potem czekać aż ostygnie?

tak ma być, to jest sterownik z pid-em

a znajomy tak się zna...., ma pewnie zwykły kłecioł pewnie mocniej przewymiarowany "dla zapasu", ze zwykłym dwustanowym sterownikiem, niezbyt szczęśliwie ustawionym, to wychodzi z założenia,że inni też tak muszą

Nie znam się na tych sterownikach, monter założył piec ustawił i poszedł. Mówi, że jest ok, ale piec jest ustawiony na 55C i cały czas tak chodzi od 3 tygodni.

Ani temperatura nawet o 1 C nie spada, ani o 1 C nie rośnie.

Dla mnie to byłby raczej powód do radości a nie narzekań :)

Poważnie piszę.

Znajomi mówią, że pójdę z torbami, że mi piec zje tyle ekogroszku, że zbankruruje, bo powinno być tak, że piec grzeje np do 60C a potem przestaje dmuchać i podawać węgiel np. przez godzinę. A u mnie wentylator praktycznie cały czas dmucha i podajnik podaje.

W sumie nie spalam tego węgla dużo, ale chyba jest coś źle ustawione?

Znajomi po prostu nie słyszeli o takich sterownikach z modulacją mocy i tak sobie bajdużą :)

To że im hajcuje jak opętany a później wchodzi w podtrzymanie a Twój pracuje non-stop nie znaczy że spali więcej, ba, śmię twierdzić że spali nawet mniej bo będzie palił z większą sprawnością, kocioł nie będzie się tak syfił i o komin możesz być spokojniejszy bo ma ciągle ciepełko.

Pal i ciesz się że instalatorowi udało się wstrzelić dobrze z nastawami :)

Oczywiście że wołaj "montera" tyle że nie do poprawek a na dobry kieliszek chleba :)

O tych znajomych nie pisz już więcej i niech oni sobie żyją dalej w nieświadomości jak Jarek napisał.

Niech się cieszą że Ty masz źle a oni super :)