Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana dachu+ nadbudowa

Recommended Posts

Od 28 czerwca 2015 r. wystarcza zgłoszenie budowy z projektem budowlanym i dołączenie dokumentów wymaganych w trybie pozwolenia na budowę dla tego budynku. Projekt musi być zgodny z Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego a nadbudowa nie oddziałuje na sąsiednią nieruchomość. Ustawa z dnia 20 lutego 2015 r. o zmianie ustawy – Prawo budowlane oraz niektórych innych ustaw - plik do pobrani Dz.U. 2015 poz. 443

Nie można bez PB

Myślę, że jajmar zastosował pewien skrót myślowy,

zgłoszenie zgloszeniem, ale trzeba mieć podstawy techniczne jak to zrobić aby zrobić to dobrze, bez zadatków na katastrofę budowlaną.

Potem można przeczytać :" projekt? Nie mam projektu, to na zgłoszenie " ;)

Najgorsze jest dla mnie to, że niektóre starostwa puszczają zgloszenia gdzie załącznikiem jest kwadracik na mapie, ignorują powagę sprawy. Niestety.

Ale to jest temat na oddzielny wątek...

Cóż najgorzej, że chodzi o kasę, której ktoś nie dostał do portfela. Sprojekt nie bagatelizuj wszystkiego . N.p. małe budowle typu wolnostojący parterowy budynek rekreacji indywidualnej nie muszą mieć projektu i wystarczy ten kwadracik na mapce o którym piszesz. Zgadzam się z tym, że w domu mieszkalnym konstrukcje muszą być projektowane.

Cóż najgorzej, że chodzi o kasę, której ktoś nie dostał do portfela. Sprojekt nie bagatelizuj wszystkiego . N.p. małe budowle typu wolnostojący parterowy budynek rekreacji indywidualnej nie muszą mieć projektu i wystarczy ten kwadracik na mapce o którym piszesz. Zgadzam się z tym, że w domu mieszkalnym konstrukcje muszą być projektowane.

Absolutnie nie bagatelizuję, tylko potem wychodzą różne kwiatki." Nie mam projektu" dotyczy niestety też budynków mieszkalnych z tego co zauważylam.

A odnośnie Autora wątku - nie napisał, że nie jest to budynek mieszkalny... :)