MrZED 03.12.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Witam, jestem nowym użytkownikiem forum Muratora. Jestem na etapie załatwiania spraw formalnych odnośnie budowy domu (na wiosnę 2016 start budowy) i w między czasie poszukuje dostawcy / wykonawcy instalacji grzewczej zasilanej pompą ciepła (gruntowa). Poszukuję firmy w województwie pomorskim, jest ich kilka. Oferty są konkurencyjne i wciąż się zastanawiam nad wyborem odpowiedniej. Mam jednak prośbę do Was forumowicze, czy ktoś spotkał się z firmą ze Starogardu Gdańskiego, która stosuje PC Nibe? Proszę o wymianę opinii na temat współpracy z firma, fachowość wykonania instalacji, serwis itp. Z góry dziękuję za informacje, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 04.12.2015 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Ooo, jesteś na etapie na którym możesz uniknąć wielu błędów. Przepusty do dolnego źródła! 95% inwestycji u mnie to młot i kucie i przewiercanie. Czasami klient "pomyśli" i zrobi przepusty, nawet rurą PCV 160 - tylko na dole da kolana 90* -ostatni przypadek.Dla budowlańców żaden dodatkowy wysiłek, dla montażysty pompy wielkie ułatwienie. Drugie - jeden obieg grzewczy o jednej temperaturze i to jak najniższej temperaturze: ogrzewanie płaszczyznowe. Zapomnij o grzejnikach "na górze" jeśli ma być maksymalnie efektywnie i maksymalnie tanio w eksploatacji.Inwestycyjnie też podłogówka wyjdzie ci taniej bo unikasz bufora, mieszacza i przy NIBE dodatkowej karty rozszerzeń. Trzecie - dolne źródło zaplanowane optymalnie a nie "bo wyczytałem w internecie że pionowe efektywniejsze" - ręce opadają.W okolicy Starogardu (skąd pochodzę) robiłem wiele instalacji i w większości były warunki gruntowe pozwalające na dolne źródło poziome które jest tańsze a działa tak samo, ewentualne różnice kosztów eksploatacji na korzyść pionowego rekompensują dodatkowy nakład pieniężny po kilkudziesięciu latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 08.12.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Namiar na firmę mogę Ci podać na priv. Jeśli to pomorskie to zastanów się nad pompą powietrzną nie gruntową. I faktycznie poszukaj dobrego wykonawcę, który poprowadzi Ci inwestycję od początku, przygotuje przepusty przez fundament, policzy OZC a potem prawidłowo zamontuje cały system. Zleć najlepiej montaż PC wraz z podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts