powis 03.12.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 WitamMój domek został wybudowany z podwójnej cegły i wełny pomiędzy ścianami. Ocieplenie to jest jednak do stropu.Na poddaszu ściany szczytowe są pojedyncze i nie posiadają ocieplenia.Żeby zachować temperaturę wewnątrz budynku muszę ocieplić ściany szczytowe (dach prosty dwuspadowy) oraz ścianki kolankowe.Zastanawiałem się nad użyciem styropianu. Prosty w montażu, dobrze izoluje itd. Wydaje mi się jednak, że taki styropian nie będzie przepuszczał wilgoci. Proszę o radę czy mogę użyć do tego celu styropianu? CZy lepiej będzie użyć wełny. Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
instron 05.12.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 MAm podobną sytuację, na poddaszu, które zaczynam urządzać, mam warstwe cegły, ściana ma zatem 12 cm grubości, i ja się zastanawiam żeby te ściany wzmocnić, dodać drugą warstwę jakiegoś materiału. Nie chcesz dać jakiegoś betonu komórkowego albo jest takie coś jak ytong multipor - na nim zatopić siatkę, wygładzić i można malowac. Styropianu od wewnątrz raczej się nie daję, prędzej wełna. Ja się zastanawiam właśnie nad multiporem albo jakimś gazobetonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powis 06.12.2015 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Można i w ten sposób.Ja jednak uważam, że nie ma takiej potrzeby.Ściana nie jest obciążona więc nie muszę jej wzmacniać dodatkowym murem i obciążać strop.Zależy mi tylko na jej ociepleniu. Jak dobrze pójdzie to na przyszły rok będę kładł styropian na elewacji. PRzy wełnie w ścianach 10cm styropianu w zupełności wystarczy. Od poddasza (połowy wysokości) położę 12cm. Początkowo wewnątrz chciałem obkleić styropianem. Minimum roboty i lepsza izolacja cieplna.Jednak chyba wybiorę wełnę (przepuszcza parę). Zastanawiam się nad grubością 10 a 15cm 035 firmy knauf. Tą wełnę będę wykorzystywał przy ociepleniu poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
instron 08.12.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 czyli zamierzasz położyć styropian z zewnątrz i wełnę wewnątrz. Nie boisz się, że właśnie w takim układzie będzie się skraplać po tym jak para wejdzie przez wełnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powis 10.12.2015 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Z tego co czytałem ostatnio, żadna opcja ocieplenia nie wchodzi w grę. Jedynie multipor. Cena jednka Chyba zostanie mi jedynie przetrwać przez zimę i w przyszłym roku ocieplić przynajmniej ściany szczytowe. Mam jednak kolejne pytanie odnośnie ocieplenia ścianki kolankowej. Wełna ma dolegać do ściany? Jeżeli tak to będzie to samo co ze ścianą szczytową i wejdzie wilgoć. Pytam co co majster to inna opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 10.12.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 sam też się zastanawiam nad tym tylko u mnie w ścianie do stropu jest pustka bez wełny a od stropu ściana szczytowa jest na 1 cegłę a kolankowa na 1/2 cegły na wysokość 120cm i też mam ten dylemat , albo wełna ze 20 cm od środka lub jakiś gazobeton 24cm od środka trochę drożej i do końca ciepłe też to nie będzie , a docieplenie elewacji chyba za jakieś 2-3 lata bo nie zgadza się $$$ chwilowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts