Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oscieplenie ściany szczytowej od wewnątrz.

powis

Recommended Posts

Witam

Mój domek został wybudowany z podwójnej cegły i wełny pomiędzy ścianami. Ocieplenie to jest jednak do stropu.

Na poddaszu ściany szczytowe są pojedyncze i nie posiadają ocieplenia.

Żeby zachować temperaturę wewnątrz budynku muszę ocieplić ściany szczytowe (dach prosty dwuspadowy) oraz ścianki kolankowe.

Zastanawiałem się nad użyciem styropianu. Prosty w montażu, dobrze izoluje itd. Wydaje mi się jednak, że taki styropian nie będzie przepuszczał wilgoci.

Proszę o radę czy mogę użyć do tego celu styropianu? CZy lepiej będzie użyć wełny.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

MAm podobną sytuację, na poddaszu, które zaczynam urządzać, mam warstwe cegły, ściana ma zatem 12 cm grubości, i ja się zastanawiam żeby te ściany wzmocnić, dodać drugą warstwę jakiegoś materiału. Nie chcesz dać jakiegoś betonu komórkowego albo jest takie coś jak ytong multipor - na nim zatopić siatkę, wygładzić i można malowac. Styropianu od wewnątrz raczej się nie daję, prędzej wełna. Ja się zastanawiam właśnie nad multiporem albo jakimś gazobetonem.

Można i w ten sposób.

Ja jednak uważam, że nie ma takiej potrzeby.

Ściana nie jest obciążona więc nie muszę jej wzmacniać dodatkowym murem i obciążać strop.

Zależy mi tylko na jej ociepleniu.

Jak dobrze pójdzie to na przyszły rok będę kładł styropian na elewacji.

PRzy wełnie w ścianach 10cm styropianu w zupełności wystarczy. Od poddasza (połowy wysokości) położę 12cm.

Początkowo wewnątrz chciałem obkleić styropianem. Minimum roboty i lepsza izolacja cieplna.

Jednak chyba wybiorę wełnę (przepuszcza parę). Zastanawiam się nad grubością 10 a 15cm 035 firmy knauf. Tą wełnę będę wykorzystywał przy ociepleniu poddasza.

Z tego co czytałem ostatnio, żadna opcja ocieplenia nie wchodzi w grę. Jedynie multipor. Cena jednka :goodnight:

Chyba zostanie mi jedynie przetrwać przez zimę i w przyszłym roku ocieplić przynajmniej ściany szczytowe.

Mam jednak kolejne pytanie odnośnie ocieplenia ścianki kolankowej. Wełna ma dolegać do ściany? Jeżeli tak to będzie to samo co ze ścianą szczytową i wejdzie wilgoć.

Pytam co co majster to inna opinia.

Gość Konto usunięte_1*
sam też się zastanawiam nad tym tylko u mnie w ścianie do stropu jest pustka bez wełny a od stropu ściana szczytowa jest na 1 cegłę a kolankowa na 1/2 cegły na wysokość 120cm i też mam ten dylemat , albo wełna ze 20 cm od środka lub jakiś gazobeton 24cm od środka trochę drożej i do końca ciepłe też to nie będzie , a docieplenie elewacji chyba za jakieś 2-3 lata bo nie zgadza się $$$ chwilowo