Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany zewnętrzne- Silka czy Ytong?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

JA mam odwrotnie zewnętrze 24 silnika xella a wewnętrzne na pietrze ytong 12cm

Co do murowania z silki znajdz dobrych wykonawców co już robili w silce lubią ją i są silni .

Dokładność xella silka jest idealna , ale dobrze jak będzie pilnował wykonawców z poziomicą i reagował od razu jak coś będzie nie tak ... Później niedokładności ciągną się resztee budowy

Racja. Bez problemu wymurują na klej z dokładnością nawet 1mm chyba że partacze się trafią albo silikat badziewny. To samo zresztą dotyczy bk

No nie wiem. Na forum można przeczytać że nie trzymają wymiaru na wysokość i to nawet o kilka mm! Mówię oczywiście o firmowych wyrobach.

No nie wiem. Na forum można przeczytać że nie trzymają wymiaru na wysokość i to nawet o kilka mm! Mówię oczywiście o firmowych wyrobach.

Jestem bardzo ciekawy gdzie to wyczytałeś? bo ja śledzę forum od kilku lat i jakoś nigdzie nie znalazłem informacji że silka nie trzyma wymiarów, wymuruj z porothermu a później będziesz zakładał temat że wieje ci z gniazdek, albo że po kilka krotnym otwarciu drzwi balkonowych w zimie nie możesz dogrzać salonu

pozdrawiam

Działówki na 100% z silikatów, ale co do zewnętrznych to nadal nie wiem...

Podobno silikaty nie trzymają tak dobrze wymiarów, ciężej się z nich muruje (większa szansa na szczeliny).

No i chyba nie potrzebuję aż tak wielkiej kumulacji przy grzaniu gazem (a na to się zanosi)

Glowna roznica na scianach zewnetrznych (SILKA vs BK) to ilosci styropianu ktory musisz dac. A w konsekwencji miedzy innymi wybor montazu okien!

Reszta to niuanse.

Jestem bardzo ciekawy gdzie to wyczytałeś? bo ja śledzę forum od kilku lat i jakoś nigdzie nie znalazłem informacji że silka nie trzyma wymiarów, wymuruj z porothermu a później będziesz zakładał temat że wieje ci z gniazdek, albo że po kilka krotnym otwarciu drzwi balkonowych w zimie nie możesz dogrzać salonu

pozdrawiam

Proszę bardzo:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?13870-Jak-budowa%C4%87-SILK%C4%84/page204

Gdzie napisałem, że chcę murować z porothermu? Temat dyskusji widziałeś?

Glowna roznica na scianach zewnetrznych (SILKA vs BK) to ilosci styropianu ktory musisz dac. A w konsekwencji miedzy innymi wybor montazu okien!

Reszta to niuanse.

To zależy o jakim domu piszemy. Bo jeśli o dobrze ocieplonym czy wręcz energooszczędnym to montaż okien w izolacji to i tak standard.

Jeśli chcemy zapodać np. 20cm styro na BK to równie dobrze damy 25 na silce. Ciepłota podobna i całkowita grubość ściany też. Za to akumulacja bez porównania lepsza. Jeżeli z kolei budujemy po staremu delikatnie mówiąc i chcemy np 12 styro i okna montowane w ścianie to jasne, lepszy BK bo doda izolacyjności i zmniejszy mostki przy oknach. Możemy też dać BK i 25 styro ale z tynkami mamy już ponad pół metra ściany! Zacznijmy więc od tego w jaki poziom energochłonności domu celujemy.

To zależy o jakim domu piszemy. Bo jeśli o dobrze ocieplonym czy wręcz energooszczędnym to montaż okien w izolacji to i tak standard.

Jeśli chcemy zapodać np. 20cm styro na BK to równie dobrze damy 25 na silce. Ciepłota podobna i całkowita grubość ściany też. Za to akumulacja bez porównania lepsza. Jeżeli z kolei budujemy po staremu delikatnie mówiąc i chcemy np 12 styro i okna montowane w ścianie to jasne, lepszy BK bo doda izolacyjności i zmniejszy mostki przy oknach. Możemy też dać BK i 25 styro ale z tynkami mamy już ponad pół metra ściany! Zacznijmy więc od tego w jaki poziom energochłonności domu celujemy.

A widziałeś może te "Rusztowanie " do montażu w warstwie ocieplenia? Ja cały czas zakładałem, ze będę miał ciepły montaż tzn, w warstwie styro ale jak mi pani pokazała tę masę rur to zdecydowałem się na montaż warstwowy. MOWO to chyba najlepsze rozwiązanie ale ..... ta cena....

A widziałeś może te "Rusztowanie " do montażu w warstwie ocieplenia? Ja cały czas zakładałem, ze będę miał ciepły montaż tzn, w warstwie styro ale jak mi pani pokazała tę masę rur to zdecydowałem się na montaż warstwowy. MOWO to chyba najlepsze rozwiązanie ale ..... ta cena....

Ja mam konsole nie movo ale niestety majątek kosztowały razem z taśmami itp. Miejmy nadzieję że te pieniądze nie poszły w błoto. Zresztą przy 27 cm styro okna montowane w murze wyglądały by kiepsko

Proszę bardzo:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?13870-Jak-budowa%C4%87-SILK%C4%84/page204

Gdzie napisałem, że chcę murować z porothermu? Temat dyskusji widziałeś?

Ten bloczek na zdjęciu wygląda na 12 działową i musiała to być jakaś inna partia z innej fabryki co nawet widać po kolorze.

Temat wątku czytałem :yes: więc dotyczy ścian zewnętrznych czyli 18 lub 24 i takie żeby nie trzymały wymiarów to raczej rzadkość

pozdrawiam