Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Arturo72 - argumenty kontra użytkownicy kotłów na paliwa stałe

Gość Arturo72

Recommended Posts

Gość Arturo72
Parterówka: w podłodze 12cm termo organica silver, strop terriva +15cm thermo organica silver. Ściany BK24+15 organica nie pamietam nazwy. Okna 3 szybowe veka 5komorowe. wentylacja mechaniczna. drzwi pcv zewnetrzne.

Powierzchnia Uzytkowa wraz z kotłownia(8m2) to 115m2.

Jak chcesz wiedzieć ile kg spalisz węgla zwanego eko w tym domu to zrób OZC czyli audyt energetyczny,potem przeliczysz sobie wiedząc jaką kaloryczność ma węgiel zwany eko i z jaką sprawnością będzie kocioł jechał na niskich mocach rzedu 2-3kW i Ci wyjdzie.

Wg mnie w takim domu nie zużyjesz więcej energii na ogrzewanie jak 7000kWh i to przelicz sobie na kg węgla zwanego eko.

Bardzo dobrą i pomocną poradę zapodał Ci gmaj22 ale kogoś koliła bardzo w oczy i została usunięta na czyjeś polecenie...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230910-Forum-Muratora-uwagi&p=7005610&viewfull=1#post7005610

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak chcesz wiedzieć ile kg spalisz węgla zwanego eko w tym domu to zrób OZC czyli audyt energetyczny,potem przeliczysz sobie wiedząc jaką kaloryczność ma węgiel zwany eko i z jaką sprawnością będzie kocioł jechał na niskich mocach rzedu 2-3kW i Ci wyjdzie.

Wg mnie w takim domu nie zużyjesz więcej energii na ogrzewanie jak 7000kWh i to przelicz sobie na kg węgla zwanego eko.

Bardzo dobrą i pomocną poradę zapodał Ci gmaj22 ale kogoś koliła bardzo w oczy i została usunięta na czyjeś polecenie...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230910-Forum-Muratora-uwagi&p=7005610&viewfull=1#post7005610

Jak za komuny :-) z chęcią usłyszę tą cenna radę [email protected]

Tak to już jest brak wiedzy zawsze bije po kieszeni. jestem tego świadom, że nie jest to najkorzystniejsze rozwiazanie dla mnie ale juz za pozno.

Na rekuperacje jak beda wolne fundusze na pewno sie zdecyduje. W trakcie budowy dalem wycene jednej z firm lokalnych na wykonanie reku to mi zaspiewali 11 tys. i dalem sobie spokoj, gdybym mial wiecej czasu i umiejetnosci na pewno próbowal bym sam to zrobic.

Tak to już jest brak wiedzy zawsze bije po kieszeni. jestem tego świadom, że nie jest to najkorzystniejsze rozwiazanie dla mnie ale juz za pozno.

Na rekuperacje jak beda wolne fundusze na pewno sie zdecyduje. W trakcie budowy dalem wycene jednej z firm lokalnych na wykonanie reku to mi zaspiewali 11 tys. i dalem sobie spokoj, gdybym mial wiecej czasu i umiejetnosci na pewno próbowal bym sam to zrobic.

jest taki prosty kalukulator internetowy jeśli chodzi o planowane zużycie energii:

http://www.cieplowlasciwie.pl/wynik/af0

tam Ci na szybko wyjdą kilowaty :)

mój kocioł, RBR12kW przy średnim tygodniowym 4kW (jak jest ujmenie na dworze) żre 21kg/dobę Czarnej Perły :) (która do super wydajnych nie należy, ale jest mega tania)

co daje przy 180 dniach zimy 4T towaru. Z tym, ze ja mam ponad 200m2 :) a to zużycie od października wystapiło raz.

Edytowane przez micro-jr

Gość Arturo72
jest taki prosty kalukulator internetowy jeśli chodzi o planowane zużycie energii:

http://www.cieplowlasciwie.pl/wynik/af0

tam Ci na szybko wyjdą kilowaty :)

Do niczego się on nie nadaje i w żaden sposób nie można się na nim opierac.

Dane z kapelusza tam wyskakują.

Może kW jako tako wyjdą ale kWh wogóle.

Ok, już dawno temu i ja jak i wielu innych zadało Ci to pytanie.

Czy możesz pokazać fakturę ?

to że ktoś, to że gdzieś, mów o sobie i podpieraj wiarygodnie.

Ty już masz taki arsenał nicków i sam ze sobą piszesz czasami a ludzie łykają to jak pelikany a to bywa taki pseudo dialog gdzie monolog wygłasza jeden aktor.

To chyba jest kiepska PC gdyż renomowanych firm potrafią kosztować 25-30 tys. Pokaż więc fakturę bo jak nie masz to jesteś "jeleń" bo jak wyegzekwujesz gwarancję jak ci się coś skopci:no: Przy takiej cenie to wolę ten ekosyf a za 10 lat koszt tych pomp nie będzię wyższy jak 10 tys. Pamiętasz cene pierwszych telewizorów LCD a dzisiaj sam popatrz Edytowane przez raf1.

Odpisalem Ci ale post nie wiem czemu został usuniety

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-Dążenie-do-spełnienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszczędna-)&p=5230980&viewfull=1#post5230980

Na Atlanticu Alfea S 8kW wtedy w cenie 14tys.zł a dzisiaj 16tys.zł.

Nie wiem co u Ciebie znaczy "kotłownia",jak podpięcie pompy pod rozdzielacz to jest to ok.2mb rurki PP bez żadnych zaworów czteroro piecio drogowych bez pompek obiegowych bez mieszaczy itp bo tego nie mam bo to nie jest potrzebne,z pompy ida bezpośrednio do rozdzielacza podlogowki,ot i cała "kotłownia".

Jeśli "kotłownia" w sensie pomieszczenia to nie mam takowego.

Moment, moment:

Arturo72 czy Ty za 16 tys. zł. Oferujesz mi kompletną, działającą Gruntową Pompę Ciepła 9kW wraz z instalacją i wpięciem do instalacji oraz 5 letnią gwarancją?